| |
Kategoriler
- Edirne
- Eğitim
- Ekonomi
- Genel
- Kırklareli
- Kültür Sanat
- Sağlık
- Siyaset
- Spor
- Tekirdağ
- Teknoloji
- Trakya
- Yaşam
Kısayolar
|
|
|
Yeni Adli Yıl başladı
2010-2011 Adli Yılı Açılış Töreni 06 Eylül 2010 Pazartesi günü
Kırklareli merkez ilçe Vilayet Meydanı Atatürk Anıtı’na Adliye Çelengi
ve Baro Başkanlığı çelengi sunması ile başladı.
Güncelleme : 09:28:00 TSİ 07.09.2010
HABER MERKEZİ
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Başsavcı Vekili Av. Cafer Ay Anayasa’da ön görüldüğü gibi yargı ve yarılanma faaliyetleri mahkemeler Cumhuriyet Başsavcılığı vasıtasıyla savunma faaliyetleri ise avukatlar tarafından icra edilmek suretiyle yerine getirildiğini belirterek;
“Bizler görevlerimizin bilincinde olan yargı mensupları olarak görev ve faaliyetlerimizi anayasamızın başlangıç ve temel esaslar ve genel prensiplerinde tanımını bulan ilkeleri doğrultusunda yerine getirmenin bilincinde olan insanlarız. Bizler görevimizin bu ehemmiyeti dolayısıyla anayasamızda belirtildiği üzere yargılama faaliyetlerinin daha süratli, daha hızlı dolayısıyla hukuk devletinin tecellisine katkıda bulunmayı görev olarak biliyoruz. 2010-2011 yılının Hakim Cumhuriyet Savcıları Avukatlar, Adliye ve Baro çalışanları Kırklarelililere verimli ve huzurlu geçmesini diliyorum” dedi.
Adalet Komisyonu Başkanı Av. Hayri Üzel yeni bir sezona girildiği ve sıkıntıların giderilmediğini ön görerek şunları kaydetti;
“En önemli sorun iş yüküdür. Bildiğiniz üzere Yerel Mahkemelerin ve Yargıtay’ın iş yükü son derece fazla Hakim, Savcılar ve adliye personeli bu yük altında ezilmektedir. Öncelikle yapılması gereken iş, iş plan mahkemelerinin faaliyete geçilmesidir temennim. Ceza yargılamasında silahların eşitliği prensibinin biran evvel yasal düzenlemelere kavuşturulmasıdır. Özellikle iddia savunma ve yargı sisteminde artık avukatlarında bir savcı gibi delil toplayabilmesi, delil sunabilmesi ve yargıya daha fazla yardımcı olması gerekmektedir. Bu şekilde olursa yargılamanın daha hızlı ve daha sorunsuz halledilebileceği sonucuna varmaktayım.
Adliye çalışanları bilindiği üzere onlar isimsiz kahramanlardır. Hakim ve savcıların eli, kolu ve ayağıdır. Ama hak ettikleri değer kendilerine bir türlü verilmiyor. Özellikle özlük hak hakları yönünden son derece sıkıntılı bir durumdalar. Adli çalışanlarının da özlük haklarının biran evvel yerine düzeltilmesi gerekmektedir. Yine adliye binaları sorun oluşturmaktadır. Küçük adliyeler de yer darlığı, büyük adliyelerde personel sıkıntısı bir türlü halledilmedi. Hakim ve savcıların yıllardır lojman sorunu bir türlü çözülmedi. İki oda bir salon lojman sistemi Türkiye’nin her yerinde bilinen bir sorundur.
Kırklareli Barosu Başkanı Av Göksel Okumuş ise dünyanın ve Türkiye’nin değiştiğini dile getirerek mevcut hukuk sisteminin toplumdaki ekonomik, bilişim, bilgi ve sosyolojik gelişime ayak uydurmakta zorlandığını belirterek şunları kaydetti;
“Gelişen toplumsal ihtiyaçlar daha hızlı ve etkin bir yargıyı zorunlu kıldığı gibi,iyi yetişmiş hukukçuları da zorunlu kılıyor. Bugün her yıl olduğu gibi yargının ve yargı mensuplarının sorunlarını konuşmaktan ziyade, bir ümidi ya da umudu paylaşmak istiyorum sizlerle. Değerli Dostlar, bildiğiniz gibi son yıllarda hukuk, yargı, anayasa, yargı bağımsızlığı, Yüksek Yargı, anayasa yargısı, askeri yargı hep gündemi işgal eden temel sorunlar olarak karşımızda durmakta.
Bir taraftan yargının siyasallaştığından bahsederken, diğer yandan siyasetin yargı erki ve bazı devlet kurumları tarafından vesayet altında tutulduğundan dem vuruyoruz.
Üzülerek söylemek gerekir ki,çoğu kez şahıslar üzerinden ya da topyekun kurumlar üzerinden yapılan analiz ve söylemlerle belki gerçeği,yalın ve basit gerçeği göz ardı ediyoruz.
O gerçek şu dur ki, devlet erklerini, bireysel ve toplumsal hakları tanımlayan ve düzenleyen temel metin olan anayasalarımız genel çerçevesini maalesef darbe dönemlerinde ve darbeci anlayışlarla belirlemiştir.
Anayasalar darbeci anlayışlar ile hazırlanıp topluma dayatılınca pek çok toplumsal kesim kendini ifade etmekte, kendini hür ve eşit hissetmekte zorlanıyor. Anayasalar kişi hak ve özgürlüklerini korumak ve geliştirmek yerine, yasaklayıcı, tek tip insan yaratmaya çalışan ve topluma çekidüzen vermeye çalışan ve bunu kurumları ile topluma dayatmaya çalışan bir sistem üretiyor.
Bu otoriter anlayışın ürettiği sistem ise, toplumda barış ve huzuru sağlamak yerine, gerginlik, yasak, çatışma ve adaletsizlik üretiyor.
Bu otoriter anlayışın sancılarını bugün somut olarak yaşamaktayız. Aslında tüm gerginliklerin, tüm bu çatışmaların yeni toplumsal talepler yarattığı gözden uzak tutulmamalıdır. Çoğu kez yanlış zeminlerde tartışılıyor olsa da, hukukun yargı sisteminin birinci gündem maddesi olması ve tüm toplumsal katmanların bunu dillendirmesi Türkiye'nin geleceği adına umut vericidir.
Bu bir arada yaşamayı kolaylaştıracak, bireysel özgürlükleri genişletecek, uluslararası normlara uygun bir anayasa arayışıdır ve toplumsal talepler artık yeni bir anayasayı zorunlu kılıyor. Yakında hep birlikte göreceğiz ki, devletin tüm kurumları kendine çeki düzen verecek, siyaset kendine çeki düzen verecek, değer üretemeyen, denetlenemeyen ve şeffaf olmayan, hesap veremeyen kurumlarda, siyasetçilerinde bu toplumsal dinamikler karşısında yaşama şansı yoktur.
Mevcut antidemokratik yapı ve bu yapıya uygun mevzilenmiş ve her biri kendince sorgulanmayan, hesap vermeyen, kapalı ve kendinden menkul bir iktidarı kullanan bu sistem ve sistemin ürettiği kişiler doğaldır ki,değişime direnecek,iktidarını korumaya çalışacak ve her türlü yolu sonuna kadar deneyecek değişmemek için.
Kırklareli Barosu ve Avukatları olarak,bugüne kadar olduğu gibi,bundan sonrada,insan haklarını,hukuku ve hukukun üstünlüğünü, eksiksiz demokrasiyi, hukuk devletini, ülkede birlik ve huzuru sağlayacak özgür ve demokratik bir anayasayı, bağımsız yargı ve güçlü savunmayı dillendirmeyi, her türlü haksızlığa ve hukuksuzluğa karşı olacağımızı, darbelerin siyasal söylemden çıkarılması gerektiği yönündeki tartışmasız ve net duruşumuzu, politik ve güncel hesaplardan arınmış ve tüm toplumu kucaklayan bir hukuk ve demokrasi anlayışının yerleşmesi için elimizden geleni yapacağımızı ve sizlerin değerli çaba ve gayretlerinin bu sürece ciddi katkı sağlayacağı noktasındaki inancımı tekrarlayarak,yeni adli yılın ülkemize ve insanımıza barış,huzur ve adalet getirmesini diliyorum.”
2010-2011 yılı adli yıl açılış törenine Başsavcı Vekili Cafer Ay, Adalet Komisyonu Başkanı Hayri Üzel, Baro Başkanı Göksel Okumuş, Hakim, Savcılar ve Adliye çalışanları katıldı. (ue)
Okunma : 151 Kategoriler : Genel, Kırklareli, Trakya Kaynak : Yeşilyurt Gazetesi
|
|
|
|