* Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhittin Özder, katıldığı “Trakya Bölgesi ve Kırklareli İlinde Süt Sığırcılığı” Konferansı’nda; “Süt, bir silah kadar önemlidir. Bir ülke için stratejik bir üründür” dedi.
HABER MERKEZİ
Türkiye Makine Mühendisleri Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası Kırklareli İl Temsilciliği ve Kırklareli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü organizasyonunda “Trakya Bölgesi ve Kırklareli İlinde Süt Sığırcılığı” konferansı yapıldı.
02 Şubat 2012 Perşembe günü saat 13.30’da Kırklareli İl Halk Kütüphanesi’nde yapılan “Trakya Bölgesi ve Kırklareli İlinde Süt Sığırcılığı” Konferansı’na Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhittin Özder konuşmacı olarak katıldı.
Özder, zeki bir toplumun ortaya çıkması için yapılması gereken tek hamlenin hayvansal proteini daha fazla tüketen bir toplum oluşturmak olduğunu söyledi.
Gelişmiş toplumlarda hayvansal ürünlerin tüketiminin çok fazla olduğunu ifade eden Özder; “Son zamanlarda hayvansal ürünlerde bir şey olduğu söylenerek, yenmemesi ve içilmemesi gerektiği söyleniyor. Ama bir bakıyorsunuz bunu söyleyen ülkelerde bizim tükettiğimiz etin 10 katını, bizim tükettiğimiz sütün 3 katını tüketmişler. Gelişmiş ülkeler gelişmemiş ülkelerin hayvansal ürünlerin tüketmesini çok fazla istemezler. Bu çok önemlidir” dedi.
Özder, Türkiye’de dünya ortalamasına göre hayvansal proteinin tüketiminin az olduğunu vurguladı.
“Süt bir ülkenin stratejik silahıdır. Zeki bir topulum üretmek istiyorsanız, hayvansal proteini fazla tüketen topluluk oluşturmanız lazım” diyen Özder yaptığı konuşmasında şunları söyledi;
“Süt hayvansal protein kaynağıdır. Beslenmede her zaman çocuklara; “Süt içerseniz boyunuz uzar, sağlıklı olursunuz” diyoruz. Ancak ‘süt içerseniz daha zeki olursunuz’ cümlesini unutuyoruz. Bu hiçbir zaman ön plana çıkartılmıyor. Bilimsel araştırmalar sonucunda hayvansal proteinle zeka gelişimi arasındaki bağlam net olarak ispatlanmıştır. Ama bunu birçok yerde görmezsiniz, ön plana çıkarılmaz.
Hayvansal proteinin en başında gelen ürün süt, stratejik bir üründür. Eğer ki daha zeki bir toplum ortaya çıkartmak istiyorsanız, hayvansal proteini daha fazla tüketen bir toplum oluşturmak zorundasınız. Daha iyi bir gelecek üretmek istiyorsanız, daha fazla protein tüketmeniz lazım. Ama bu insanlar arasında dile getirilmez.
* “Tüketmeyin diyen ülkeler bizden 10 kat daha fazla tüketiyor”
Son zamanlarda hayvansal ürünlerde bir şey olduğu söylenerek, yenmemesi ve içilmemesi gerektiği söyleniyor. Ama bir bakıyorsunuz bunu söyleyen ülkelerde bizim tükettiğimiz etin 10 katını, bizim tükettiğimiz sütün 3 katını tüketmişler. Gelişmiş toplumlarda hayvansal ürünlerin tüketim çok fazladır. Ama gelişmemiş ülkelerde hayvansal ürünlerin tüketimini çok fazla istemezler. Bu çok önemlidir. Türkiye olarak biz Amerika’ya göre 3’te 1 oranında hayvansal protein tüketiyoruz, bu Dünya Ortalaması’nın altında. Hayvansal proteinin yarısından fazlasını sütten alıyoruz. En ucuza temin ettiğimiz kaynak süttür. Ürettiğimiz sütün yüzde 92’si inek sütüdür.
* “Sütün faydasını gelişmekte olan ülkeler fark etti”
Dünyanın her yerinde süt üretimi artıyor. Avustralya ve Yeni Zelanda da yıllık artış yüzde 7’dir. Avrupa Birliği Ülkeleri’nde süt üretimi artıyor. Gelişen bir sektördür. Bunun için sanayicinin ilgisi burada. Üretimde, ne yazık ki tüketimi karşılamıyor. En büyük sorun burada. Hayvansal üründeki en çok protein taşıyan ürünün süt olduğunu gelişmekte olan ülkeler fark etti. Avrupa Birliği ülkelerinde bir hayvandan bir yıldaki süt alımı yaklaşık 8,5 tona çıkıyor. Türkiye ortalaması 3 ton civarında ancak Trakya Bölgesi’nin ortalaması 5 tona yakın. Trakya’da son derece bilinçli bir yetiştirici kitlesi var. Bu çok önemlidir. Süt üretimi mevsimine göre artar ve azalır. İnsanlar bahar aylarında yeşillik arttığı için hayvanların o mevsimde buzalamasını, yavrulamasını daha çok arzu eder ve bu şekilde mevsimsellik vardır. Sütün arttığı ve azaldığı dönem arasında yüzde 30’luk ciddi boyutta bir fark vardır. Türkiye’de olan modern süt işletmelerinin 3’te biri Trakya Bölgesi’nde bulunuyor. Hayvansal üretim olarak baktığımız zaman süt ve et üretimleri il bazına bakıldığı zaman nüfusuna ve büyüklüğüne göre Türkiye’deki ortama bir ilin ürettiğinden çok fazlasını üreten bir ildeyiz. Süt, bir silah kadar önemlidir. Süt bir ülke için stratejik bir üründür.
* “Marketlerde yüzde 40 daha pahalı”
Türkiye’de süt satımında marketlerin karı yüzde 40’lara varıyor. Markete ürününüzü koydurmak için hava parası veriyorsunuz. Bu hava parası santimetrelerle ölçülüyor. Çok büyük marketlerde rafın bir santimetresi eski parayla milyarları buluyor. Genel olarak baktığınız zaman süt sektörü çok büyük paralar kazanıyor. Sonuç olarak Türkiye’de çiğ süt çiftlik çıkış fiyatı ile tüketicinin aldığı fiyat arasında dünyalar kadar fark var.
* “Kıvırcık Koyunu’nu tescil ettirin”
Esas çalışma alanlarımdan bir tanesi koyunculuktur. Bu bölgede il olarak yapmamız gereken tek şey kıvırcık koyununu markalaştırmak, tescil ettirmek. Kıvırcık koyunu buraya özgü ve saf kıvırcık koyununu Çukurpınar Köyleri’ne ben teslim etmiştim. Türkiye’de çünkü saf kıvırcık koyunu kalmadı. Kırklareli’nin dışında bütün il ve ilçelerde melezleri var. Kırklareli olarak kıvırcık koyununu önemseyin ve markalaştırarak, tescil ettirin” dedi. (ue)