1. Dupnisa Şenliği muhteşem bir organizasyona ev sahipliği yaptı

1. Dupnisa Şenliği muhteşem bir organizasyona ev sahipliği yaptı

Heyecanla ve büyük bir merakla beklenen 1. Dupnisa Şenliği geçtiğimiz Cumartesi ve Pazar günü muhteşem etkinlikler eşliğinde gerçekleştirildi. Demirköy Doğayı, Kültürel Değerleri Koruma ve Tanıtma Derneği’nin girişimi ve önderliğinde yapılan şenlik, Cumartesi günü saat 13:00’da Beypınar Köyü’nden Dupnisa Mağarası’na gerçekleşen yürüyüşle başladı. Yürüyüşün ardından yerel tat ve el sanatlarının yer aldığı standların açılışına geçildi. Ziyaretçiler tarafından oldukça ilgi gören standlarda, yöreye ait el emeği ürünlerin yanısıra, yerel yiyecekler de doğa severlere sunuldu.

Dupnisa Mağarası’nın önündeki büyük meydanda gerçekleşen organizasyona; çekimlerinin büyük bölümü ilimize bağlı Karadere Köyü’nde çekilen sinema filmi “Gölgesizler”in yönetmeni Ümit Ünal, başrol oyuncularından Hakan Karahan, Boğaziçi Üniversitesi Mağara Araştırma Kulübü (BÜMAK) üyeleri, Istranca Gençlik ve Doğa Sporları Kulübü, çok sayıda doğasever, Trakya genelinden bir çok ziyaretçi ve çok sayıda Kırklareli’li katıldı.

Standların gezilmesinin ardından; Demirköy Halk Eğitim Merkezi kursiyerlerinin seramikçilik standı, Yıldız Dağları ve Biyosfer Projesi ekibinin açtığı bilgilendirici sergiler, BÜMAK’ın açmış olduğu mağaralar ve mağaracılık hakkında bilgilendirici standlar ve Kırklareli Fotoğrafçılar Grubu’nun açtığı Kırklareli’nin tarihi, turistik ve otantik fotoğraflarından oluşan sergi de ziyaretçilerin akınına uğradı.

Bunun sonrasında etkinliğin diğer programlarına geçildi. Ilk olarak Limanköy Anaokulu öğrencilerinin “Yıldızlar Topluluğu” gösterisi ilgiyle izlendi. Ardından Demirköy Halk Eğitim Merkezi Folklor Ekibi’nin gösterisi büyük alkış aldı. Yöresel oyunlarımızın müthiş bir performansla sunulduğu koreografiye, ziyaretçiler de kendi yerlerinde oynayarak eşlik ettiler. Halk oyunlarından sonra, yine Limanköy Anaokulu öğrencileri tarafından oyun havaları eşliğine bir gösteri düzenlendi. Miniklerin çabaları ve başarıları herkes tarafından tam not aldı.

Günün en canlı programları müzikli dakikalarla devam etti. Kırklareli’den alternatif rock grubu Grup Numara ekibi, hiç durmayan enerjileriyle Dupnisa ve çevresinde rock müziğinin yankılanmasını sağladılar. Izleyenlerin hiç durmadan eğlendiği müzik performansları, saat 19:30’da yine yetenekli müzisyenler Tezer ve Kıvanç’ın gitarından çıkan armonilerle devam etti.

Adeta ziyaretçi akınına uğrayan Dupnisa, ilk kez böyle büyük bir organizasyona ev sahipliği yaptı. Konserlerin sonrasında Istranca Gençlik ve Doğa Sporları Kulübü tarafından şenlik ateşi yakıldı. Bölgede ziyaretçiler için gözlemeden dondurmaya, börekten dönere, çaydan kahveye kadar her türlü yiyecek ve içeceğin mevcut olduğu standların kurulması ihmal edilmemişti. Bölgenin güvenliği Jandarma ekiplerinin başarılı koordinesinde sağlanırken, herhangi bir sağlık problemi için de 112 Hızır Acil ekibi 24 saat hazır bulundu. Organizasyonda teknik olanaklardan tuvalete kadar her türlü ayrıntı mevcuttu.

Şenliğin ilk gecesinde ise en çok beklenen olay gerçekleşti. Saat 21:30’da Ümit Ünal'ın senaryo ve yönetmenliğinde, Hasan Ali Topbaş’ın 1994 yılında Yunus Nadi Roman Ödülü'nü kazandığı aynı adlı romanından beyaz perdeye aktarılan, büyük bölümü Karadere Köyü’nde köylülerin de rol alarak çekiminin gerçekleştiği ve film müziğini yine bir Kırklareli’li olan Candan Erçetin’in yaptığı “Gölgesizler” filminin gösterimi açık havada gerçekleşti. Yıldızların altında sinema tabiriyle gösterilen film için bütün teknik ekipmanlar ve dev beyaz perde bölgede saatler öncesinden kurulmuştu. Filmde rol alan Karadere Köyü sakinleri de gösterim için tam kadro oradaydı.

Gece filmin keyifle izlenen gösteriminin ardından ziyaretçiler kamp bölgesinde dinlenmeye çekildiler. Pazar sabahı, güneşli güzel bir günde, kuş sesleri eşliğinde doğal ortamın, huzurun ve sessizliğin göbeğinde güne gözlerini açan ziyaretçiler ilk olarak kahvaltılarını yaptılar. Kahvaltının sonrasında bu güzel ortamın tadı bir kez daha çıkarılarak kalabalık bir doğa yürüyüşü yapıldı. Etkinlik 3200 metre uzunluğundaki doğa harikası Dupnisa Mağarası’nın katılımcılar tarafından gezilmesiyle devam etti. Katılımın yoğun olduğu 1. Dupnisa Şenliği, seneye belkide daha büyük bir kapasitede düzenlenecek ikinci şenlikte buluşmak üzere iyi dileklerle son buldu.