1. Uluslararası Kırklareli-Yayla Bolluk Bereket ve Hasat Günleri kapsamında "Tarımdan Kentleşmeye" konulu panel düzenlendi

1. Uluslararası Kırklareli-Yayla Bolluk Bereket ve Hasat Günleri kapsamında 'Tarımdan Kentleşmeye' konulu panel düzenlendi

Kırklareli Kent Konseyi tarafından bu yıl ilk defa düzenlenen 1. Uluslararası Kırklareli-Yayla Bolluk Bereket ve Hasat Günleri kapsamından Cumartesi günü saat 14.00’da Yayla Parkında “Tarımdan Kentleşmeye” konulu panel düzenlendi.

Kırklareli Vali Yardımcısı I. Hakkı Çınarsoy, Tarım Il Müdürü Erdinç Yazıcı, Kırklareli Belediye Başkan Yardımcısı Ünal Başkur, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Ziya Çetintaş, Kırklarekli Ziraat Odası Başkanı Nemci Koyuncu, Kırklareli Damızlık ve Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Behçet Şen ve çok sayıda kişinin katılımıyla gerçekleşen panelde Istanbul Üniversitesi’nden Prof Dr. Mehmet Özdoğan, New Bulgarian Universty’den  Prof. Dr. Petranka Nedelcheva, Dr. Ilian Boyanov ve Kırklareli Üniversitesinden Öğretin Görevlisi Aysun Eyüboğlu Erşen konu ile ilgili olarak konuşmalar gerçekleştirdiler.

Ilk olarak Istanbul Üniversitesinden Prof. Dr. Mehmet Özdoğan konuşmasını yaparak “1. Uluslar arası Kırklareli-Yayla Bolluk, Bereket ve Hasat Günlerinin hayırlı olmasını diliyor, bu etkinliğin uzun yıllar gelişerek devam etmesini diliyorum. Ben bir Kırklarelili olarak burada yaşadığım bir manzara karşısında çok üzüldüm. Biz uzun yıllardan bu yana Kırklareli’nde kazı yapıyoruz. Fakat akşam Aydın hocam burada Kırklareli’nin fotoğraflarını gösterirken kazı alanının fotoğrafları da gösterilen fotoğraflar arasında yer aldı. Birçok vatandaşımızın Kırklareli’nde kazı mı yapıldı yapılıyor mu? Dediklerine şahit oldum. Bu beni son derece üzdü. Kırklareli’nde turizm potansiyeli yok. Ben buna katılmıyorum Kırklareli’nde çok büyük bir turizm potansiyeli olduğunu düşünüyorum. Bu turizm potansiyelinin ortaya çıkması için hepimize bir takım görevler düşmektedir.

Aşağıpınar kazıları bize Anadolu’dan gelen çiftçilerin bizlere neleri getirdiğini, neler ile burada nasıl bir yaşam kurduklarını gösterdi. Ve buradan Bulgaristan’a giden ve çok hızlı bir şekilde Hollanda’ya kadar yayılacak olan Avrupa Uygarlığının temel taşlarının nasıl oluştuğunu, nasıl ortaya çıktığını en açık kanıtlarıyla bize gösterdi. Anadolu’dan buraya evcil hayvanların geldiğini gördük. Buradaki yerleşim 1500 yıl kadar devam ediyor. Anadolu’dan kerpiç ile geliyorlar. Buraya geldiklerinde mimari ahşap mimarı oluyor. Burada gelişen yaşamı Aşağıpınarda adım adım izleyebiliyoruz.” Dedi.

Prof Dr. Mehmet Özdoğan’ın konuşmasının ardından New Bulgarian Üniversitesi’nden Petranka Nedelcheva , Dr. Ilian Boyanov ve son olarak ise Kırklareli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Aysun Eyüboğlu Erşen’in konuşmasının ardından panel son buldu. Gerçekleşen panel sonrasında katılımcılar Yayla parkından Ahmetçe Köyü, Aşağıpınar ve Kanlıgeçit kazı alanları ile Kırklareli Müzesini gezdiler.