13 yıllık uygulamayı neyin değiştirdiği hala bilinmiyor

13 yıllık uygulamayı neyin değiştirdiği hala bilinmiyor

Kırklareli Tarım İl Müdürlüğü’ne ait çay ocağının hala kapalı durumda olması, devlet-personel-işletmeci üçlüsünü zarara uğratmaya devam ediyor.

Mülkiyeti, Kırklareli Defterdarlığı Milli Emlak Müdürlüğü'ne ait olan ve Tarım Il Müdürlüğü’nün giriş katında yer alan 12 m2 çay ocağı, 7 Nisan tarihinde Mal Müdürlüğü görevlileri tarafından aynı anda tebligat yapılarak tahliye edilmek istenmişti.  

O zamanki mevcut kiracı ve işletmeci olan S. Şahiner'in kira uzatım talebine bir cevap vermeyen Milli Emlak Müdürlüğü, çay ocağını yeniden ihale etme konusunda da herhangi bir davette bulunmamıştı.

Mal Müdürlüğü yetkililerinin 7 Nisan tarihinde tebligatla tahliyeyi aynı gün içinde yapmaya çalışması, muhabirlerimizin bu durumu görüntülemesine engel olmak istemesi ve bazı siyasilerin çay ocağı üzerindeki farklı tasarruf istemlerini de içeren 8 Nisan tarihli haberimizden sonra, çay ocağı boş bir durumda ve hiç kimsenin işletmesine verilmeden beklemeye başladı.

Olayın üzerinden bir buçuk aydan fazla zaman geçmesine rağmen, Tarım Il Müdürlüğü çay ocağı kullanılmamaya devam ediyor. 24 Nisan tarihinde gazetemizde yer alan “Devlet mağdur, personel mağdur, işletmeci mağdur “ başlıklı haberin yer aldığı konu hala geçerliliğini koruyor. Buradan alınan kira bedeli, devletin kasasına gireceğinden ötürü, şu anda devlet zarara uğruyor. 13 senedir buranın işletmeciliğini yapan ve bugüne kadar hiç bir sorun yaşamayan S. Şahiner, Türkiye’deki milyonlarca işsizden biri olmaya devam ederek evine ekmek götüremiyor. 13 senedir çay içen Tarım Il Müdürlüğü personeli ise, o günden beri çayını kendi yapıyor.

Kontrat bitim süresi 7 Nisan olan S. Şahiner’in; o tarihte yaşanan durum üzerine ve söz konusu çay ocağının herhangi bir bilgilendirme yapılmadan başkasına devredileceğini öğrenmesinden sonra, Milli Emlak Müdürlüğü’ne vermiş olduğu işletme süresinin uzatılması talebiyle ilgili resmi dilekçeye ise, üzerinden ancak 1 ay geçtikten sonra, 6 Mayıs tarihinde cevap geldi.

Çay ocağı konusuyla ve B. 07. 4. DEF.0.39.06/467-27/2478 sayısı ile S. Şahiner’e gelen cevapta;

“....Ilgili dilekçenizle, söz konusu çay ocağının kira süresinin 1 (bir) yıl süre ile uzatılması talep edilmektedir.

Il Tarım Müdürlüğü’nün 01.04.2009 tarih ve 4980 sayılı yazılarında söz konusu çay ocağı yerinin yeni dönemde tarafınıza kiralamasının uygun görülmediği bildirildiğinden, Hazine Taşınmazlarının Idaresi Hakkında Yönetmeliğin 74. maddesinin 1. bendinde ‘Kira sözleşmesi, sürenin bitmesiyle sona erer.’ hükmü gereği, kira süresinin uzatım talebiniz uygun görülmemiştir.” yazıyor.

13 seneden beri çay ocağının işletmeciliğini yapan ve kontratları 1’er senelik periyodlarla yapılan Şahiner’in sözleşmesi, her sene kontrat bitme süresine 10-15 gün kala verilen talep dilekçesi ve mutabakat sağlanan yeni dönem kira bedeliyle birlikte yenilenmesine rağmen, 2009 senesinin Nisan ayında uygun bulunmadığı için uzatılmadı.

13 sene zarfında çay ocağını işleten, müdüründen personeline kadar hiç kimseyle problem yaşamayan ve işletmeci olarak çok sevilen Şahiner’in talep dilekçesi, “çay ocağı yerinin yeni dönemde tarafınıza kiralanması uygun görülmemiştir” yazısıyla reddedildi. Herhangi bir gerekçe içermeyen cevapla,

13 senedir burayı işleten Şahiner’in yeni dönemde burayı kiralaması uygun görülmedi.

Tarım Il Müdürlüğü, Milli Emlak Müdürlüğü’ne ait tüm gayri menkullerde uygulanan kiralama prosedürünü kabullenerek, bünyesinde bulunan kiralama şartlarına uygun yeni kiracısını, kendi tasarrufunun dışında kabullenmek zorunda kalacak. Milli Emlak Müdürlüğü’nün kira gelirinden vazgeçmesi ve devletin menfaatleri dışında hareket etmesi mümkün olmadığına göre, il müdürünün de bu keyfi uygulamasının devamının çok uzun sürmeyeceği ortada.