19 Temmuz sonrası, dumansız hava sahamız genişliyor

19 Temmuz sonrası, dumansız hava sahamız genişliyor

Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü, Ruh Sağlığı ve Sosyal Hast. Şb.Md. Birkan Buzol’un hazırladığı 4207 sayılı kanun hükümlerin uygulanması, yani; "özel hukuk kişilerine ait lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti veren işletmelerde tütün ve tütün ürünlerinin tüketilemeyeceğini"   

ifade eden hükmün 19 Temmuz 2009 tarihinde yürürlüğe girmesi ile ilgili olarak bir basın açıklaması yayımladı. Açıklamada, kanunun hükümleri ve kısıtlamalar bir kez daha önemle hatırlatıldı.

Yazılı olarak yayımlanan basın açıklamasında şunlar kaydedildi;

“Bilindiği üzere 5727 sayılı Kanunla değişik 4207 Sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun 19 Ocak 2008 tarihli ve 26761 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış ve 19 Mayıs 2008 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Kanunun "özel hukuk kişilerine ait lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti veren işletmelerde tütün ve tütün ürünlerinin tüketilemeyeceğini" ifade eden hükmü ise 19 Temmuz 2009 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Sabit veya seyyar bir tavanı veya çatısı (çadır, güneşlik vb. dahil) olan, kapıları, pencereleri ve giriş yolları dışında bütün yan yüzeyleri geçici veya kalıcı olarak tamamen kapatılmış alanlar ile aynı şekilde tavanı veya çatısı olup yan yüzeylerinin yarısından fazlası kapalı bulunan yerler "kapalı alan" olarak değerlendirilecek ve bu alanlarda tütün ürünleri tüketilmesi önlenecektir.

Tütün ürünleri tüketiminin yasaklandığı yerlerde asılması zorunlu olan yasal uyarı yazılarının şekli ve içeriği;

MADDE 1- 4207 sayılı Kanun uyarınca tütün ürünleri tüketiminin yasaklandığı yerlerde asılacak yasal uyarı yazılarının şekli ve içeriği aşağıdaki özellikleri taşımalıdır.

1) Kamu kurumlarına ait binalar ve özel hukuk kişilerine ait üretim, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı, birden fazla kişinin girebileceği binaların kapalı alanları ile açık havada yapılan her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerlerde ve bunların seyir yerlerinde asılacak yasal uyarı yazıları;

Asgari 50x70 santimetre boyutunda, dikdörtgen şeklindeki beyaz zeminli kağıt veya uygun bir materyal üzerinde yer almalıdır.

Tütün ürünleri tüketiminin yasaklandığı yerlerde asılması zorunlu olan yasal uyarı yazılarının bulunması gereken yerlere ilişkin esaslar;

MADDE 2- 4207 sayılı Kanun uyarınca tütün ürünleri tüketiminin yasaklandığı yerlerde asılması zorunlu olan yasal uyarı yazıları;

1) Tütün ürünleri tüketilmesi yasaklanan yerlerin tüm girişlerinde (personel girişleri dahil), giriş yapanlar tarafından görülebilecek ve okunabilecek uygun bir yere asılmalıdır.

2) Binaların her katındaki merdiven boşlukları ile asansör giriş ve çıkışları gibi ikincil girişlerde, geçiş yapanlar tarafından görülebilecek ve okunabilecek uygun yerlere asılmalıdır.

3) Alışveriş, üretim, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı binaların kapalı alanlarında yer alan her kattaki koridorlarda (çalışanlar tarafından kullanılanlar dahil), geçiş yapanların tümü tarafından görülebilecek ve okunabilecek uygun yerlerde bulunmalıdır.

4) Gar, otogar, havalimanı ve limanlar, alışveriş merkezleri veya otelcilik hizmeti verilen işletmeler gibi insanların yoğun olarak bulunduğu yerlerin kapalı alanlarında yer alan yiyecek-içecek ve diğer hizmetlerin sunulduğu alanlar ile bekleme salonları veya lobi gibi yerlerde, o mekanda bulunanların tümünün görmesine ve okumasına imkan verecek sayıda asılmalıdır.

5) Okul öncesi eğitim kurumlarının, dershanelerin, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumlarının, kültür ve sosyal hizmet binalarının, açık havada yapılan her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerlerin ve bunların seyir yerlerinin, bahçelerini de kapsayacak şekilde ana giriş kapılarında ve açık alanlarında, o mekanda bulunanların tümünün görmesine ve okumasına imkan verecek sayıda asılmalıdır.

6) Taksi hizmeti verenler dahil toplu taşıma araçlarında, taşıtın büyüklüğüne göre tüm yolcuların görebileceği ve okuyabileceği sayıda uygun yerlere asılmalıdır.

Perakende tütün ürünleri satışı yapılan yerlerde asılacak yasal uyarı yazılarına ilişkin esaslar;

MADDE 3- 4207 sayılı Kanunun 4'ncü maddesinin ikinci fıkrası uyarınca, perakende tütün ürünleri satışı yapılan reyon (bölüm), stant veya ödeme noktaları ile içerisine müşterilerin giremediği, sadece servis penceresinden satış yapılan büfe gibi yerlerde asılacak yasal uyarı yazıları;

1) Asgari A4 boyutunda, dikdörtgen şeklindeki beyaz zeminli kağıt veya uygun bir materyal üzerinde yer almalıdır.

2) Baskı yapılan materyalin beyaz zemini, köşeleri yuvarlatılmış kırmızı renkli ince çerçeve ile çerçevelenmelidir.

3) Baskı yapılan alanın üstte kalan azami % 25'lik kısmında; siyah renkli 18 rakamı ile bu rakamın altında büyük harflerle yazılmış "YAŞ ALTI" ibaresinin, ortasından soldan sağa doğru çapraz şekilde bir kırmızı çubuk geçen kırmızı renkli bir daire içerisinde kapalı bulunduğu grafikten oluşan 18 yaş altına satış yapılamaz sembolünü içermelidir.

4) En az iki santimetrelik puntoyla "YASAL UYARI:" ibaresi kırmızı renkli, diğerleri siyah renkli olmak üzere, büyük harflerle yazılan "YASAL UYARI: 18 YAŞINI DOLDURMAYANLARA SIGARA VE DIĞER TÜTÜN ÜRÜNLERI SATILAMAZ; SATANLAR HAKKINDA YASAL IŞLEM YAPILIR." ibaresini içermelidir.

İşletme sahipleri, çalışanları ya da müdürleri müşterilerinin sigara içmesini engellemeli ve yasa yürürlüğe girmeden önce sigara içilmez uyarı yazılarını belirtilen ölçü ve nitelikte asmalıdırlar.

Kanuna uymamanın cezası ne?

Tümüyle kamuya açık, kapalı alanda sigara içerek Kanuna Karşı gelenlere 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 39. maddesi gereği 69 TL (2009 mali yılı için) idari para cezası uygulanır.

Tümüyle kamuya açık, kapalı alanda sigara içilmesine izin veren işletmelere Belediye Encümeni veya Mahalli Mülki Amir tarafından 560 TL den 5600 TL ye kadar (2009 mali yıl) idari para cezası uygulanacaktır.

Tütün ürünlerinin içilmesinin yasaklandığı yerlerde yasal düzenleme ve buna uymamanın cezai sonuçlarını belirten uyarıların belirtilen ölçülerde, herkes tarafından görülebilir yerlere asılması ile ilgili düzenlemeleri yapmayanlara Mahalli Mülki Amir tarafından 1120 TL (2009 mali yıl) idari para cezası uygulanacaktır.

19 Temmuz 09 tarihi itibari ile vatandaşlardan gelecek soru, şikayet ve önerilere yönelik Il Sağlık Müdürlüğü bünyesinde "Dumansız Hava Sahası Irtibat Merkezi" oluşturulmuş olup 08.30 - 23.00 saatleri arasında hizmet verecektir. Vatandaşlarımız 212 46 76 no'lu telefon ya da www.kirklarelihavanikoru@gmail  e-posta adresinden merkezimize ulaşabileceklerdir.”