2 Mart'a kadar parayı kayda alan geçmişe sünger çekecek

Kırklareli Defterdarlığı, Yurtdışı ve yurt içindeki paralarını kayıt altına almayı amaçlayan 'Varlık Barışı' yasasından yararlanmak isteyenlerin 2 Mart'ta kadar başvurabileceğini açıkladı.

Yurtdışındakiler başta olmak üzere kayıt dışında bulunan para, menkul değer ve taşınmazların kaynağı sorgulanmaksızın ve vergi incelemesine tabi tutulmaksızın Türkiye’de kayda girmesini öngören kamuoyunda da ‘Varlık Barışı’ olarak bilinen yasadan yararlanmak için başvurular mart ayına kadar yapılacak.
Kırklareli Defterdarlığı, Bazı Varlıkların Milli ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanuna İlişkin Genel Tebliğ’inin Resmi Gazete’de yayımlandığını açıkladı. Buna göre, yurtdışından getirilen varlıklar için yüzde 2, yurt içindekiler için yüzde 5 vergi ödenecek. 1 Ekim 2008 tarihi itibariyle gerçek veya tüzel kişilerce sahip olunan ve yurt dışında bulunan para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının yurda getirilerek ekonomiye kazandırılması ile taşınmazların kaydedilmesi kapsama girecek. Aynı zamanda yurt içinde bulunan ancak 1 Ekim 2008 tarihi itibariyle işletmelerin özkaynakları içinde yer almayan bu türden varlıkların banka veya aracı kurumlardaki hesaba yatırılarak işletmelere sermaye olarak konulması, bazı yurt dışı kazançların gelir veya kurumlar vergisinden istisna edilmesi de kapsamda yer alacak. Defterdarlıktan yapılan açıklamada gerçek veya tüzel kişilerce 1 Ekim tarihi itibariyle bu kapsama giren varlıklar için başvurunun 2 Mart 2009 akşamına kadar yapılacağının altı önemle çizildi. (mc)