"2008 i kaybettik, 2009 u kurtaralım"

İddialı ve çarpıcı açıklamaları ile yaptığı çıkışları sık sık gündeme oturan Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz ile kriz ortamındaki Trakya çiftçisini ve yapılması gerekenleri konuştuk

Şenol Goncagül

Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, 2009 hasat sezonu için hükümetin köklü ve samimi tedbirler almaması halinde, bu yılında “kayıp yıl” olacağını ifade etti.

2009 için geç kalınmadan tedbirler alınmalı

Çiftçinin, 2008 yılından kalma borçlarını kapatamadığını, faiz üstüne faiz bindiğini, tefecinin eline düştüğünü ve belini doğrultamadığını öne süren Yorulmaz:”Bahar gübresi ve azotlu gübre alması lazım ki verimi arttırsın. Mazot ve gübre desteği başvuruları geçen ay sona erdi. Şimdi artık bu ödemelerin en kısa zamanda yapılması lazım. Ayçiçeğinde 124 ve buğdayda da 75 Ytl  lik ödemeler yapılırsa, 2009 yılı buğdayına azotlu gübre atılabilecek. Bunlar olmazsa verim ve kalite düşecektir. Hükümetin bunu iyi etüd etmesi ve gereken tedbirleri zamanında alması lazımdır.” Dedi.

Girdiler de düşüşler de oluyor, ama…

Küresel krize rağmen, azotlu gübre ile mazot fiyatlarının büyük düşüşler kaydettiğini, azotlu gübrenin % 50, mazotunda 3.300 den, 2.400 e gerilediğinin altını çizen Cengiz Yorulmaz:”Ne var ki, buğday fiyatlarında da % 20 lik düşüşler oldu. Kurumsal borçlar ödenemiyor. Bankalar eskileri ödenmediğinden yeni kredi vermiyorlar. Bu durumun Ankara’da ele alınarak, çiftçinin yeni sıkıntılara düşmeden çarelerin aranması gerekiyor.” Dedi.

Trakya çiftçisi yeterince kenetlenemiyor

Karadeniz’de, üreticilerin benzer sıkıntılara düştüklerinde, siyasi parti ve görüş ayırımı yapmaksızın, herkesin bir araya gelerek, kenetlendiğini, birlik ve beraberlik bakımından bu duruma imrendiğini de belirten Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz:”Bizde durum öyle mi?Ne gezer? Karadenizlilerin halk oyunları bile el ele tutuşarak oynanıyor. İşin şakası bir yana, Trakya çiftçisinin de, kendi emeği ve ekmeği söz konusu olduğunda, bir araya gelmesi ve kenetlenmesi lazım ki, bu sıkıntılar bir daha yaşanmasın” dedi.

Ofisler yeniden mi açılıyor?

Son zamanlarda, buğday fiyatlarının düşmesiyle birlikte, ülke genelinde ofislerin yeniden açılacağı şeklinde bazı duyumlar da aldıklarını belirten Cengiz Yorulmaz:”Her türden gelişmeyi ilgi ve dikkatle takip ediyoruz. Yapacağımız tespitleri de, halkımız ve üreticimizle yeri ve zamanı geldikçe paylaşmaya devam edeceğiz.” Dedi. Yorulmaz ayrıca gazetemiz aracılığı ile de bölge halkı ve üreticilerin yeni yılını kutladı.