"2009 yılında ilimizde 4 adet proje için hibe sözleşmesi imzalandı"

'2009 yılında ilimizde 4 adet proje için hibe sözleşmesi imzalandı'

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından; kırsal kalkınma plan ve programları ile 2006-2010 Ulusal Tarım Stratejisi çerçevesinde, “Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Programı” kapsamında ekonomik faaliyete yönelik olarak 2009 yılında ilimizde 4 adet proje için hibe sözleşmesi imzalandı. Bu projelerden soğuk hava deposu projesi tamamlanmış olup üreticilerimizin hizmetine girdi. Konu ile ilgili olarak Tarım Il Müdürlüğü şu açıklamayı yaptı;

“Sevinçle karşılanan bu projeyle yöre çiftçisi ürünlerini hasat ettikten sonra depolama suretiyle normal zamanı dışında piyasaya sürmek koşuluyla daha fazla gelir elde etme şansını yakalamıştır. Merkez ilçesi Çelebiağa mevkiinde kurulan soğuk hava deposu Ilimizde ve Trakya’ da ilk olma özelliğini taşımaktadır. Uygulamaları sona ermek üzere olan diğer bir proje de Lüleburgaz ilçesi Hamitabat köyünde yapılan yüksek kalite şarap üretim tesisidir. Eskiden bağlarıyla ünlü ilimizde bağcılığın yeniden canlandırılması için önemli katkılar sağlayacak olan tesiste üretilecek olan şarapların ihraç edilmesi hedeflenmektedir. Uygulamaları henüz başlamayan diğer 2 projemiz de tahıl depolama amacıyla Lüleburgaz ilçesi Ahmetbey beldesinde kurulacak olan çelik silo ile Çiftlikköy’de bulunan bir süt işletmesinde uygulanacak olan teknoloji yenileme, kapasite artırma projesidir.

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Programı, kırsal alanda belirlenen bazı tarımsal makine ve ekipman alımlarına yönelik yapılacak harcamalarının belirli oranlarda hibe olarak finansmanı yoluyla,  tarım sektörünün ihtiyaç duyduğu tarım alet ve makine altyapısı yönünden güçlendirilmesi, gelir ve sosyal standartların geliştirilmesi, ayrıca, tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımını yaygınlaştırarak; daha kaliteli ve pazar isteklerine uygun üretim yapılmasını sağlamak, zor şartlarda ve bedenen çalışan üreticilerimizin işlerini kolaylaştırmak ve üretim maliyetlerini düşürerek uluslararası düzeyde rekabet edebilir bir düzeye getirmek amacıyla “Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Programı” kapsamında Ilimizde 2009 yılı içerisinde 9 yatırımcıya bahçe el traktörü, 2 yatırımcıya balya makinesi, 10 yatırımcıya çayır biçme makinesi, 88 yatırımcıya mibzer, 2 yatırımcıya damla sulama, 2 yatırımcıya lazerli tesviye makinesi, 2 yatırımcıya mısır hasat tablası, 77 yatırımcıya pülverizatör, 2 yatırımcıya pancar söküm makinesi, 9 yatırımcıya silaj makinesi, 2 yatırımcıya soğuk hava tesisatlı araç, 5 yatırımcıya süt sağım ünitesi ve soğutma tankı, 3 yatırımcıya yem hazırlama aracı, 1 yatırımcıya taş toplama makinesi, 2 yatırımcıya toprak frezesi, ve 1 yatırımcıya güneş kolektörü olmak üzere toplam 217 makine ekipman projesi tamamlanmıştır. Uygulanan 217 proje ile üreticilerimize toplam 1.116.197,8 TL hibe desteği sağlanmıştır.”