2010'da erken seçim olasılığı partileri hareketlendirdi

2010'da erken seçim olasılığı partileri hareketlendirdi

2010’u belkide bizleri farklı sürprizlerin beklediği bir yıl olarak karşıladık. Ülke gündeminde olup bitenler, 2008’in sonlarında patlak vererek 2009’da peşimizden gelen ve 2010’da, daha da artacağı söylenen ekonomik kriz, toplumda yaşanan lokal çöküntüler, devlet adamlarının yeni dünya için çabalamış olduğu uğraşılar bir yıl boyunca gündemimizde oldu. Şimdi yeni bir yılla beraber bizleri neler beklediğini az çok tahmin etttiğimiz bir zihin jimnastiği yapıyor çoğumuz.

Ilimizde de yeni yılda nelerle karşılacağımız, 2010’nun Kırklareli’ne neler getireceği merak konusu. Özellikle bürokratik alanda ve siyasi arenada kalabalık bir yıl geçiren Kırklareli’ni şimdi tekrar mercek altına alalım ve neler yaşandığını bir kez daha gözlemleyelim.

2009’da ilimizin bürokrasi alanında önemli değişiklikler oldu

Öncelikle Kırklareli’nin bürokrasi gündemine bakmak gerekirse, yeni atamaların gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Bunların en başında mülki yönetimin zirvesindeki değişiklik geliyor. Kırklareli’nde 3,5 yıl boyunca Valilik görevini sürdüren Hüseyin Avni Coş, Valiler kararnamesiyle Aydın'a atandı.

Görev süresi boyunca birçok faaliyete ve projeye imza atan Coş, tayini dolayısıyla düzenlenen veda yemeklerinde kendisinin de artık bir Kırklareli’li olduğunu vurguladı.

Hüseyin Avni Coş’un ilimizden ayrılmasından belli bir süre sonra yeni Valimiz Cengiz Aydoğdu Kırklareli’ne gelerek görevine başladı. Vali Aydoğdu kısa sürede Kırklareli’yle ilgili temaslarını ve çalışmalarını hızlandırdı. Gelişinden itibaren yoğun bir gündemle görevini icra eden Aydoğdu, Kırklareli’nin ulusal ve uluslararası platformlarda ismini duyurmak için kolları sıvadı ve yepyeni projelerin hazırlığı içerisinde olduklarını belirtti.

Adli zirvede de değişim oldu

Atamalar adli makamlarda da devam etti. Kırklareli’nde göreve başladığı günden itibaren gerek kişiliği, gerek basın ve kamuoyu ile olan yakınlığıyla tanınan Cumhuriyet Başsavcısı Esat Semerci, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kararı ile Gaziantep’e atandı.

Semerci’nin ardından tayini Kilis’ten ilimize gerçekleşen Cumhuriyet Başsavcısı Bülent Bingöl Kırklareli’ne gelerek görevine başladı.

Kırklareli’nin 2009’daki siyaset dünyası oldukça hızlıydı

Kırklareli’nin siyaset gündemi 29 Mart seçimleri olması sebebiyle de oldukça hareketli zamanlara sahne oldu. Seçimler öncesinde gerçekleşen bir olay ilimizin siyaset tarihine geçecek bir değişime tanıklık etti. Cengiz Bağdan’ın MHP’den istifa ederek AK Parti’ye geçiş yapması haberi, Kırklareli’nin siyaset dünyasına bomba gibi düştü. Bağdan’ın AK Parti’ye geçişi ise Ankara’da Türkiye’nin zirvesindeki isim tarafından resmileştirildi. AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Ankara’daki grup toplantısında Cengiz Bağdan’ın rozetini kendi elleriyle taktı. Kırklareli’nin siyasi arenasındaki bu değişim beraberinde her ne kadar eleştirileri de getirse, Bağdan’ın ilimizde yaklaşan yerel seçimlerde Belediye Başkan adayı olmasına kesin gözüyle bakıldı ve bu da yepyeni bir umudu beraberinde getirdi.

Partilerde seçim çalışmaları nasıl geçti?

Seçim çalışmaları tüm partiler tarafından da hızlı bir şekilde devam etti. Ilimizde seçim teorileri belli isimler üzerinde yoğunlaşmış olsa da tüm partiler hazırlıklarını tamamlayarak kamuoyu ile olan iletişimlerine başladılar.

MHP’de Cengiz Bağdan’ın istifasıyla boşalan Il Başkanlığı koltuğuna görevi çok kısa sürecek olan Ilke Karaçam getirildi. Partinin Belediye Başkan aday adayı belirleme çalışmaları sürecinde zaman zaman gergin anlar yaşandı. Seçim sürecinde, parti genel merkezinin teşkilattaki yeni yapılandırmasıyla Il Başkanı Reha Oras olarak değiştirildi. Cemal Terzi, Nurettin Nişikli ve Ercan Andaç’ın aday adayı olarak tanıtıldığı süreçte beklenmedik bir değişim oldu. Ünlü perküsyoncu Burhan Öçal’a bile adaylık teklifi götüren partinin Genel Merkezi’nin talimatıyla, Belediye Başkan adayının Reha Oras olduğu açıklandı. Oras’ın aday olması ile Il Başkanı koltuğuna Altan Orakçı oturdu.

Reha Oras 38.599 net kullanılan oydan %9,93’lük bir oranla 3.767 oy aldı ve Kırklareli’ndeki seçimlerde MHP’nin üçüncü gelmesini sağladı. Seçimlerde tahminlere yakın bir derece elde eden MHP’nin yıl içerisinde gerçekleşen Olağan Genel Kurulu’nda ise il başkanlığı yarışı vardı. Iki listenin aday olduğu yarışta Işık Topay ve Şaban Savaşan Il Başkanlığı’na talip oldular. Kongredeki oylama sonucunda 4 oy geçersiz sayılırken, Şaban Savaşan, 129 oy alan Işık Topay'a karşılık 309 oyla MHP Kırklareli Teşkilatı'nın yeni Il Başkanı seçildi. MHP Il Teşkilatı 2009’da il bazındaki yapılanmasıyla erken seçim olasılığı çerçevesinde hazırlıklarını hala sürdürüyor. Sürpriz bir adayla MHP ilimizde ikinci parti olmaya en yakın aday.

Cengiz Bağdan’ın, Başbakan’ın kendisini bizzat Ankara’ya davet ettiğini, Kırklareli’ye bir borcu olduğunu ve bu borcu onun vasıtasıyla ödemek istediğini belirttiği konuşmalarından sonra, AK Parti Kırklareli Belediye Başkan aday adaylığı kesinleşti. Farklı aday adayı isimler kamuoyuna tanıtılsa da Bağdan’ın adaylığı netleşti ve seçim çalışmaşları başladı. Iktidar partisinin desteğini her fırsatta vurgulayan Bağdan, amacının sadece Kırklareli’ne hizmet olduğunu vurguladı ve bu uğurda 40 yıllık davasından bile vazgeçtiğini üstüne basa basa dile getirdi. Haftalar süren seçim çalışmalarında Bağdan, Kırklareli’nin makus talihini değiştireceği sözünü verdi. Bunun güvencesinin direkt Başbakan tarafından verildiğini ve Kırklareli’nde kuru inatla hiç bir yere varılamayacağını ifade eden Bağdan, vatandaşları mantıklı düşünmeye davet etti.

AK Parti %35,33 oy pranı ve 13.400 oy sayısı ile seçimlerden ikinci gelen parti oldu. Bu oranlar kuşkusuz Cengiz Bağdan’ın adaylığı neticesinde yükselmiş oldu. AK Parti’nin seçimlerden ikinci parti olarak çıkmasında Cengiz Bağdan’ın etkisi gözardı edilemezdi. Bağdan ile AK Parti’nin oyları ikiye katlandı. Seçim gündemini tüm olanaklarını kullanarak geçiren AK Parti’nin Ankara’dan gelen ziyaretçileri de il bazında desteklerini gösterdiler. Bu kapsamda Ankara’dan ilk gelen isim Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu oldu. Kırklareli-Edirne gezisi kapsamında ilimize gelen Eroğlu, Pınarhisar Meslek Yüksekokulu’nun açılışına katıldı, Kırklareli Valiliği’ni ziyaret etti ve son olarak AKP Kırklareli Seçim Koordinasyon Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi. Burada yaptığı konuşmalarla partisinin Kırklareli adayı Cengiz Bağdan’ı destekleyen Eroğlu, iktidar partisinin Belediye Başkanlığı ile Kırklareli’nin hızlı bir gelişim sürecine gireceğini kaydetti. AK Parti’nin seçim sürecinde ikinci ziyaretçisi ise Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış oldu. Kırklareli Valiliği’ni, ardından AKP Il Başkanlığı binasını ziyaret eden, daha sonra ise Kırklareli’de bir şehir turu atan Bakan Bağış, yaptığı açıklamalarda; “Hiç kimse seçimlere ideolojik yaklaşmasın. Çünkü bu seçimler, yerel seçimlerdir. Belediyecilik bizim işimizdir” yorumunu yaparak Kırklareli’de AKP’nin Cengiz Bağdan ile daha da güçlendiğini söyledi.

Seçim çalışmaları çerçevesinde Ankara’dan ilizime gelen ziyaretçiler, Kırklareli’nin oldukça hareketlenmesini sağladılar. Bu ziyaretlerin en önemlisi ve en hareketlisi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirildi. Helikopterle ilimize gelen Başkaban Erdoğan’ın ziyareti sebebiyle günler öncesinden hazırlıklar yapıldı. Ziyaretin olduğu gün yoğun güvenlik önlemleri alındı. Kırklareli’ndeki ana yolların birçoğu trafiğe kapatıldı. Ilk önce Cumhuriyet Meydanı’nda halka seslenen Erdoğan burada il, ilçe ve belde Belediye Başkan adaylarıyla birlikte halkı selamladı, ardından Vilayet Meydanı’na geçerek burada da bir konuşma gerçekleştirdi, barkovizyondan sanal açılışlar gerçekleştirdi. Cengiz Bağdan’ın Kırklareli’nde belediyeciliği en mükemmel şekilde yapacağından kuşkusu olmadığını belirten Başbakan Erdoğan, Kırklareli’nin hizmetlerin en güzeline layık bir şehir olduğunu vurguladı. Fakat Başbakan’ın Kırklareli’ne yaptığı ziyarette, parti il teşkilatından da kaynaklanan organizasyon bozuklukları, Başbakan ile Kırklareli halkı arasında yeterli derecede bir bütünleşme olmasını engelledi. Bu bozukluklar sebebiyle Kırklareli meydanlarında, Başbakan ile halk arasında kurulan köprüden istenen verim alınamadı.

Bunların yanısıra partinin o zamanki Il Başkanı ve şimdiki Milletvekilinin Belediye Başkan adayı Cengiz Bağdan’a mesafeli oluşları parti içinde çelişkilere, fikir ayrılıklarına ve sürtüşmelere sebep oldu. Buna rağmen Bağdan, bildiği yoldan hiç şaşmadan, şehrine olan sevdasıyla elinden gelen gayretin üstünde bir performans göstererek çabaladı. Onun gayretleri sayesinde AK Parti seçimlerde Kırklareli’nde ikincilik ipini göğüsledi.

Seçimlerden bir süre sonra AKP Kırklareli Il Teşkilatının 3. Olağan Kongresi gerçekleşti. Bu kongrede Il Başkanlığı yarışı da yer aldı. Daha önce merkez ilçe başkanlığı yapmış olan 631 delegeden 416’sının katıldığı bir oylama gerçekleşti. Ahmet Ibrikçi’nin aday olmadığı bu kongrede Il Başkanlığı için Ertan Özbek ve Yurdaer Ulus'un önderlik ettiği iki liste yarıştı. Oylama sonucunda, 8 oy geçersiz kabul edildi ve 347 oy alan Yurdaer Ulus, 61 oy alan Ertan Özbek'i açık ara farkla geçerek AK Parti Kırklareli teşkilatının yeni başkanı oldu. Ahmet Ibrikçi ile pekte parlak bir dönem geçirmeyen AK Parti Il Teşkilatı, Yurdaer Ulus’la yeni bir döneme daha girmiş oldu.

AK Parti’nin seçim sonrası ziyaretçilerinin ilk ismi Istanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş oldu. Vali Cengiz Aydoğdu’yu makamında ziyaret eden Topbaş, daha sonra DSI yazlık tesislerinde öğle yemeği yedi. Topbaş daha sonra partililer ve AK Parti’li ilçe ve belde Belediye Başkanları’yla biraraya geldi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’de seçim sonrası Kırklareli’ni ziyaret eden isimlerden biriydi. 2009’da ilimize iki kez gelen Bakan Dinçer, ilk ziyaretinde Kırklareli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nin binasının açılışını yaptı. Partisinin Il Başkanlığı’nda Kırklareli’yle ilgili çalışmaları dinledi. Bakan Dinçer ikinci ziyaretini yıl sonuna doğru yaptı. Halk Eğitim merkezinde Parti Il Teşkilatı’nın tam kadro katıldığı Kırklareli Kasım Ayı Geliştirilmiş Il Danışma Toplantısına katılan ve basına kapalı yapılan bu toplantıda Dinçer, partilileri demokratik açılım konusunda bilgilendirdi.

Büyük bir merak ve heyecan içerisinde gerçekleşen 29 Mart seçimleri ilimizde de aynı havada ve herhangi bir olumsuzluk yaşanmadan gerçekleşti. Saat 17:00’da sona eren oy verme işleminin ardından sayımlar yapıldı ve ilk sonuçlar gece 23:00’da belirlenmeye başladı. Son resmi açıklamalarda Kırklareli Belediye Başkanlığı’nı CHP’nin adayı Cavit Çağlayan’ın kazandığı anlaşıldı. Kırklareli genelinde 43.483 seçmenden 38.599’u, toplam 143 sandığın başına gitti. Yüzde 88,77 katılım oranı ile 37.930 oy geçerli sayıldı. CHP 18.918 oy sayısı ile %49,88’lik bir oranı yakaladı.

Kırklareli’ndeki seçmenlerin yarıya yakını yine muhalefette kalmayı tercih ederek Cavit Çağlayan’ı Belediye Başkanı olarak seçtiler. Bir önceki dönem seçim stresi yaşamadan Başkanlık koltuğuna oturan Çağlayan, bu defa halkın takdiriyle ikinci kez Belediye Başkanı oldu. Kırklareli iktidarın nimetlerinden faydalanma fırsatını bir kez daha 5 seneliğine kaçırdı.

Seçim çalışmaları esnasında Kırklareli’ne gelen Deniz Baykal’ın konuşma yapacağı Cumhuriyet Meydanı’nda “Kırklareli Halkı” imzalı “Damat Medya değil, Yansız Medya” yazılı afiş, görenleri şaşkına çevirdi. Bu afiş Baykal’ın ve CHP’lilerin seçimi ve tercihi değildi ama, direkt olarak basını hedeflemesi sebebiyle Önadım Medya Grubu, tepkisini göstermek adına, Deniz Baykal’ın Kırklareli’ndeki mitingine ait haberlere yayınlarında yer vermedi. Yerel bazda yöneticilerin ve Belediye’nin bu afişe müdahale etmemesi de büyük bir düşüncesizlik göstergesiydi.

Seçimlerden lider olarak çıkan CHP’nin Trakya’daki zaferini kutlamak için bir gezi düzenleyen Baykal 2009’da Kırklareli’ne ikinci kez gelerek Cavit Çağlayan’ı kutladı, Belediye Başkanlığı’nda partililerle biraraya geldi. Baykal’ın sonrasında ise CHP’nin Ankara’dan gelen ziyaretçisi CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Yunus Emre oldu. Emre, partinin Kırklareli Il Başkanlığı’nı ve Belediye Başkanı Cavit Çağlayan’ı ziyaret ederek, ildeki gençlik çalışmaları hakkında bilgi aldı.

CHP Kırklareli Teşkilatı 2009 yılını ilçe yönetim çalışmalarıyla kapattı. Tüm ilçelerde gerçekleşen kongrelerle yeni ilçe başkanları belirlendi. Merkez ilçe Başkanlık yarışı öncesinde yapılan bir toplantıda gergin dakikalar yaşandı. Gençlik Kolları Başkanı Gürkan Yenerel’in merkez ilçe başkanlığına adaylığını açıklamasının ardından Selçuk Yücesu’da aday olduğunu beyan etti. Bu toplantının ardından gerçekleşen Merkez Ilçe kongresinde Gürkan Yenerel, 180 oy alarak CHP Kırklareli Merkez Ilçe Başkanlığı’na seçilirken, diğer aday Selçuk Yücesu ise 60 oyda kaldı.

Bu kongrenin sonrasında ise Merkez Ilçe eski Başkanı Vecdi Gündoğdu, bu ay (Ocak) yapılacak olan Genel Kurul’da Il Başkanlığı’na aday olduğunu duyurdu.

Kırklareli’de Demokratik Sol Parti (DSP), Sosyal Demokrat Halk Partisi (SHP) ve Işçi Partisi (IP) ile anlaşarak Belediye Başkanlığı için Namık Kemal Oskay’ı, DSP’den ortak aday göstermeye karar verdiler.

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer’de seçim öncesi Trakya gezisi kapsamında Kırklareli’ndeki seçim bürosunun açılışını gerçekleştirdi. Partililerin yoğun ilgisi ile karşılaşan Sezer, Dingiloğlu Parkı’nın önünden Cumhuriyet Caddesi’ne kadar vatandaşların sevgi seli arasında yürüdü. DSP Namık Kemal Oskay ile seçimlerde dördüncü parti oldu. Oskay %1,80’lik oranla 682 oyun sahibi oldu.

Demokrat Parti seçimlerde Kırklareli’den Yalçın Tuna ile aday oldu. Tuna %1,73’lük oranla 658 oy aldı ve partinin beşinci olmasını sağladı.

Büyük Birlik Partisi Kırklareli’nde seçimlere Nedim Çetin ile girme kararı aldı. Seçimlere çok az bir süre kala BBP’nin Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu bir helikopter kazası geçirdi. Günler süren aramalardan sonra seçimlere 4 gün kala, Yazıcıoğlu’nun vefatı resmi olarak kamuoyuna duyuruldu. BBP seçimlere tüm Türkiye’yi yasa boğan bu acı olayla girmek zorunda kaldı. Nedim Çetin, 300 oy alarak partisine %0,79’luk bir oran sağladı.

Seçimlerden sonra Büyük Birlik Partisi (BBP) Kırklareli Il Başkanlığı’na Vedat Durmaz getirildi. Daha önce Alperen Ocakları Il Başkanlığı görevini yürüten Durmaz, parti binasında gerçekleşen tören ile Il Başkanlığı yetki belgesini, BBP Genel Başkan Yardımcısı Osman Tüfekçi’nin elinden aldı.

Saadet Partisi Il Başkanlığı Kırklareli Belediye Başkan adayını Kemal Şar olarak açıkladı. Fakat kısa bir süre sonra partinin Genel Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un kararıyla isim değişikliği oldu ve adayın Nihat Karaçam olduğu belirtildi. Karaçam %0,33’lük oranla 127 oyun sahibi oldu.

Seçimlerin ardından daha reel çalışmalara hız veren Saadet Partisi, Genel Başkan Numan Kurtulmuş’un perspektifiyle kendine yeni bir program belirledi. Prof. Dr. Numan Kurtulmuş'a yakınlığı ile bilinen Kırklareli’nin tanınmış simalarından ve siyasetçilerden Hikmet Yıldırım, 16 Ağustos Pazar günü Istanbul Akatlar Spor ve Kültür Merkezinde gerçekleşen Saadet Partisi Istanbul Il Kongresi’nde Saadet Partisi Istanbul Il Yönetim Kurulu üyeliği ve büyük kongre delegeliğine seçildi. Yıldırım, ayrıca partinin Dış Ilişkiler Başkan Yardımcılığı görevini de üstlendi.

Diğer partilerden Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Belediye Başkan adayı Eyüp Orak ve Türkiye Komünist Partisi (TKP) Belediye Başkan adayı Gökhan Ağırbaş olarak tanıtıldı. Eyüp Orak %0,10’luk oranla 37 oy alırken, Gökhan Ağırbaş ise %0,09’luk oranla 9 oy aldı. Yurt Partisi (YP) Genel Başkanı Sadettin Tantan, ülke çapında başlattığı gezi kapsamında seçim sürecinde Kırklareli’ne de geldi. Tantan ziyarette yapmış olduğu açıklamada, “Ülkemizde güvensizliğin ve inançsızlığın insanları içten içe kemirdiğini görüyoruz. Bu da ülkemiz ve geleceğimiz açısından çok büyük bir tehlikeyi temsil etmektedir. Insanların ülkelerine ve kendi kurumlarına karşı güvensizliğin daha da artması büyük bir tehlike olarak gözükmektedir.“ diye konuştu.

Seçim sonuçlarına göre Belediye Meclisi’ne 14 CHP Meclis üyesi ile 8 AKP Meclis üyesi girdi. CHP ve AKP haricinde diğer partiler, Belediye Meclisi’ne üye sokamadı. Belediye Meclisi; Mithat Sazara (CHP-Kontenjan), Necati Düzen (CHP-Kontenjan), Sezen Malik (CHP-Kontenjan), Ünal Başkur (CHP), Murat Bara (AKP), Adem Sevim (CHP), Gülay Tülüş (CHP), Tülay Tunçay Peker (AKP), Sedat Bilgiç (CHP), Musa Kapıcıoğlu (AKP), Isa Ataç (CHP), Mustafa Ovarda (CHP), Fahrettin Üstündağ (AKP), Mehmet Fikret Akın (CHP), Koray Çelikkanat (CHP), Sebahaddin Uçar (AKP), Tuncay Gökçe (CHP), Celal Güleryüz (AKP), Ahmet Yaşa (CHP), Resul Yıldırım (CHP), Mehmet Ikizlerli (AKP), Kemal Aşkın Yılmaz (CHP), Fevzi Malçok (CHP), Şükriye Mert (AKP) ve Yıldırım Koca’dan oluştu.

Il Genel Meclisi’nde de; CHP; 24.180 oy, AKP; 17.245 oy, MHP; 5.780 oy, DP; 2.659 oy, DSP ise; 2.370 oy aldı. Dolayısıyla Il Genel Meclisi’nde sandalyeleri CHP (3) ile AKP (2) paylaştı. Yeni Il Genel Meclis üyeleri; Mehmet Tuna Soykan (CHP), Yurdaer Ulus (AKP), Behçet Şen (CHP), Aydın Karakoç (CHP) ve Nihat Sağlam (AKP)’dan oluştu.

2010’da erken seçim olursa kimler milletvekili adayı adayı olacak?

AK Parti’de son durum: 2010 yılında olası bir erken seçim kararı çıkacağının her kesim tarafından söylenmesi üzerine partilerde de hareketlilik başladı. Kırklareli merkez ve diğer ilçelerde yaptığımız araştırmalara göre AK Parti’de şimdiden 20 kişiye yakın partilinin milletvekilliğine aday adayı olacağını tespit ederken, bunlar arasında Selahattin Minsolmaz, parti Il Başkanı Yurdaer Ulus, Ertan Özbek, Emre Yurdakul, Şenol Gürşan ve partinin Il Kadın Kolları Başkanı Av. Tülay Tunçay Peker’in isimlerinin ön plana çıktığını gördük. Yine bu isimler arasında kamuoyunun tercihinin, sosyal faaliyetler de de çok başarılı olan Av. Tülay Peker’in, tabandaki desteğiyle Selahattin Minsolmaz’ın, AK Parti’deki köklü geçmişiyle Av. Şenol Gürşan’dan yana olduğu gözlemleniyor.

CHP: Son yapılan genel ve yerel seçimlerde Kırklareli genelinde büyük bir oy potansiyeline sahip olan Cumhuriyet Halk Partisi’nin Kırklareli Milletvekili aday adaylığında; Mehmet Siyam Kesimoğlu, Tuna Soykan, Kadir Gökçe, Il Başkan adayı Vecdi Gündoğdu ve halen milletvekili olan Turgut Dibek’in isimleri yaptığımız araştırmalarda ön plana çıktı. Sağda tabanın destekleyeceği bir adayın çıkmaması halinde bu dönem CHP’nin tüm Kırklareli Milletvekilleri koltuklarını doldurması bekleniyor.

DP: Anavatan Partisi ile birleşerek daha da güçlenen Demokrat Parti’de çok yakın süre içerisinde büyük Genel Kurul yapılacak. Bu Genel Kurul’da DP’nin Genel Başkanlığı’na Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu gibi ülke sorunlarını iyi bilen bir isim seçildiği takdirde, DP’nin eski parlak günlerine kavuşması bekleniyor. Kırklareli’nde DP’nin milletvekili aday adayları arasında ise en güçlü isim olarak Kırklareli eski Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Buzol görülüyor.

MHP: Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde son dönemde istikrarlı mücadelesini sürdüren Milliyetçi Hareket Partisi, her geçen gün oy potansiyelini artırmakta. Kırklareli’nde MHP’nin milletvekili aday adayı olarak ise 29 Mart yerel seçimlerinde Belediye Başkanlığı’na adaylığını koyan Reha Oras’ın en güçlü isim olduğu söyleniyor.

SP: Saadet Partisi’nin başına Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un getirilmesiyle birlikte partinin ülke genelinde oyunu eski yıllara göre çok fazla artıracağı gözlenirken, Kırklareli’nde milletvekili aday adayı olarak SP Istanbul Il Yönetim Kurulu üyesi ve Dış Ilişkiler Başkan Yardımcısı Hikmet Yıldırım’ın adı ön plana çıkıyor.

Sonuç olarak 2010 yılında bir erken seçim olduğu takdirde, vatandaşların %70’inin bu defa hiç bir partinin tek başına iktidar olamayacağı görüşüne hakim olduğuna ve koalisyon hükümeti kurulacağına kesin gözüyle bakılıyor. Önadım gazetesi olarak çok kısa bir süre sonra partilerde isimleri milletvekili aday adayı olarak geçen siyasetçiler ile görüşmeler yaparak kamuoyunu aydınlatmaya devam edeceğiz.

Hem dünyada, hem ülkemizde ve hem de ilimizde insanlar pekte iç açıcı olmayan bir yıl geçirdiler. Başta ekonomik kriz olmak üzere, çok sayıda olumsuzluk ülkemizi görünmeyen bir sıkıntı çemberinin içine sıkıştırdı. 2010 yılından umutlu olan vatandaşlar, yeni yıla girmemize saatler kala yapılan çeşitli zamlarla, ilk şoku yaşamış oldular. Ancak tüm yaşananların haricinde bir gerçek var ki, o da herkesin belki de olmasını istediği ilk olay olarak düşüncelerde mevcut.

2010 yılının ilk getireceği sürpriz belki de erken seçim olacak. Birçok kişi bu teoriyi çürütmeye çalışsa da Türkiye erken bir seçime giderek, kendisiyle bir kez daha oy verdiği perdenin arkasında başbaşa kalacak. Fakat sandıktan ne çıkacağını, kendiyle başbaşa kalmış insanların nereye baktığını ve neyi görmek istediğini zaman gösterecek.