"2010 kritik bir yıl olacak"

"2010 kritik bir yıl olacak"

2009 yılının "kara bir yıl" olarak anılacağını belirten BASK Kırklareli Il Temsilcisi Göksal Çidem, 2009 yılının yansımaları nedeniyle 2010 yılının da kritik bir yıl olacağını söyledi.

Bağımsın Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Kırklareli Il Temsilcisi Göksal Çiğdem, yaptığı yazılı açıklama ile 2009 yılına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

2009 yılının tarihe "kara bir yıl" olarak geçeceğini savunan Çidem, geçtiğimiz yıl içinde 1 milyonu aşkın çalışanın işsizler ordusuna katıldığını belirtti. Küresel ekonomik kriz gerekçe gösterilerek çalışanların ve emeklilerin ücret artışlarının da "tırpanlandığını" ifade eden Çidem, Hükümete yüklenerek, "Hükümet 2009 yılında uyguladığı ekonomi politikaları ile çalışanları ve emeklileri perişan etmiştir.  7 yıl önce emekli maaşı ile 60 kilo et alabilen emekli bugün verilen son zamla ancak 20 kilo et alabilmektedir. Çalışanların ve emeklilerin hafızasına kazınan 1980 (24 Ocak), 1994 (5 Nisan), 2001 (21 Şubat) gibi kara yıllara 2009 yılı da eklenmiştir" dedi.

2009 yılı içinde Hükümetin ekonomi politikalarının iflas ettiğini, ekonomideki sahte baharın, kara kışa döndüğünü savunan Çidem, demokratik açılım sürecine de işaret ederek, "Çalışanlar, terör sempatizanlarına gösterilen inanılmaz hoşgörüye karşılık, kendilerine yapılan üvey evlat muamelesinin yarattığı ruhsal ve fiziksel travma ile 2009 yılını sonlandırmıştır" diye konuştu.

Çalışanların hakları

masada kaldı

Çalışanlar ile emeklilerin ücretlerine yapılan toplamda yüzde 5 oranındaki artışın 2010 yılına umut bağlanmasını güçleştirdiğini kaydeden Çidem, yetkili sendikalarında oturdukları toplu görüşme masasından çalışanların haklarını bırakarak kalktığını savundu. Çalışanların hakları için hukuki her türlü platformda mücadele etmeye devam edeceklerinin altını çizen Çidem,  "Tarım Orman ve Çevre hizmet kolunda 3 yıldır ödenmeyen üretimi teşvik pirimi için BATOÇ-SEN, TMO ve TIGEM deki üyelerimiz adına 29 Aralık 2009 da dava açtık.

Ek ödemeler için açtığımız dava karar aşamasına geldi. 2008 YPK kararı gereği mağdur olan çalışanların hakları için açtığımız dava sonucu yargı yoluyla alacaklarımız ödendi. Haber hizmet kolundaki üyelerimizin Kefalet sandığında el konulan alacakları için Avrupa Insan Hakları Mahkemesi'ne gittik. Çalışanlarımızın sorunlarını ilgili müsteşar ve genel müdürleri ziyaret ederek sorunlar, beklentiler ve çözüm önerilerimizi içeren raporları sunduk.

2009 da çalışanların hakları için mücadele verirken,  Gündeme olan duyarlılığımızı her zaman gösterdik. Birçok sivil toplum kuruluşunu ziyaret ettik. Yaşadığımız bölgelerdeki tarihi değerlerimizin korunması ve toplum yararına tekrar kazandırılması için çalışmalar başlattık.

Ülke tarımına katkı sağlayan üreticilerimizin mağduriyetlerini En üst seviyede dile getirdik, görüşmeler yaptık takipçisi olduk. Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) konusunu sürekli gündemde tutarak tüketici bilinci oluşmasına katkı sağladık.

 Kamu kaynaklarının heba edilmesi karşısında tepkisiz kalmadık. Taraf olduk. 2009 yılında verdiğimiz ve temelinde bağımsızlık olan sendikal mücadelemiz 2010 da devam edecektir" şeklinde konuştu.