29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda ilimizde de herkes tek yürek oldu

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda ilimizde de herkes tek yürek oldu

Türkiye Cumhuriyetinin 86. yılı tüm yurtta olduğu gibi ilimizde de milli duygularımızı bir kez daha kabartacak şekilde kutlandı. Ay yıldızlı bayrağımızın şehrin her tarafını sardığı bu bayramda, herkes tek yürek oldu. Ellerde bayraklar; çocuk, genç, yaşlı, kadın, erkek herkes, Vilayet Meydanı’na akın etti.

Törenler 28 Ekim Çarşamba günü saat 13:00’da Vilayet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başladı.

29 Ekim Perşembe, yani dün sabah gerçekleşen programda ise ilk olarak Kırklareli Valisi Cengiz Aydoğdu 09:30’da makamında devlet adına tebrikleri kabul etti. Cumhuriyet Başsavcısı Bülent Bingöl, Adalet Komsiyonu Başkanı Hayri Uzel, Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Hakan Akkoç, Belediye Başkanı Cavit Çağlayan, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç, Vali Yardımcıları, Il Emniyet Müdürü, daire amirleri, kurum ve kuruluş çalışanları, siyasi parti temsilcileri Vali Aydoğdu’nun bayramını tebriklediler.

Buradan Vilayet Meydanı’ndaki törenlere geçildi. Ilk olarak Vali Aydoğdu, Belediye Başkanı Çağlayan ve Garnizon Komutanı Akkoç öğrencilerin ve halkın bayramını kutladılar. Daha sonra saygı duruşunda bulunuldu ve Istiklal Marşı okundu.

Törenler, Vali Cengiz Aydoğdu’nun günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yapmasıyla başladı. Aydoğdu konuşmasında şu cümlelere yer verdi:

Cumhuriyet, Türk milletinin sonsuzluk            yolculuğunda önemli bir aşamayı teşkil eder

“Önasya ile Avrupa’nın birleştiği bu coğrafya, dünyanın kalbi denilen Avrasya bölgesinin merkezi, yani dünyanın merkezi; bizim vatanımız, her şeyimiz, Türkiye’miz. Üzerinde bayrağımızı dalgalandırdığımız topraklar ve o bayrağın temsil ettiği istiklalimiz, devletimiz, cumhuriyetimiz. Geçtiğimiz yüzyılın en soylu mücadelesini vererek bir cihan yağmasından kurtarabildiğimiz topraklar üzerinde kurduğumuz Cumhuriyetimizin 86. kuruluş yılı kutlu olsun.

Devletlerin kuruluşunu kutlamayı bir seremoniyi yerine getirmekten çıkarıp gerçekten kutlamak, ancak o kuruluşu iyi bilmek ve o kuruluştaki sırrı anlamakla mümkündür. Büyük Atatürk’ün ‘Benim naçiz vücudum bir gün elbet toprak olacaktır. Fakat Türkiye  Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır’ sözünün ışığında düşündüğümüzde Cumhuriyet, Türk milletinin sonsuzluk yolculuğunda önemli bir aşamayı teşkil eder. Dünyayı yönetme tecrübesine sahip olan milletimiz, 29 Ekim 1923’te TBMM’nin kararı ile ezelden ebede devam eden sonsuzluk yolculuğuna, Cumhuriyetle devam etme kararı almış ve başarıyla uygulamıştır. O günden bu güne 86 yıl içerisinde Cumhuriyet idaresi laik, demokratik ve sosyal bir hukuk devleti olarak AB’ye üyelik aşamasında bir dünya devleti haline gelmiştir. Ve bugünkü coşku gösteriyor ki, bir dünya devleti olarak sonsuza dek devam edecektir. Bu devamın garantisi de öğrencilerimiz ve gençlerimizdir. Değerli Kırklarelililer. Cumhuriyetimizin 86. yılına ulaşmanın gururunu ve onurunu sizlerle birlikte yaşarken, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurucusu büyük Atatürk ve O’nun silah ve dava arkadaşlarını minnet ve şükranla anıyor, Cumhuriyet ve temel niteliklerine bağlılığımızı bir kez daha ilan ediyoruz. Cumhuriyet Bayramı’nız kutlu olsun”.

Vali Aydoğdu’nun konuşmasının sonrasında Cumhuriyete yönelik şiirler okundu ve Atatürk Ilköğretim Okulu Halk Oyunları Ekibi tarafından folklor gösterileri yapıldı. Program resmi geçit töreniyle devam etti. Askeri bandonun profesyonel ritimleri eşliğinde sırasıyla öğrenciler, askeri birlikler ve sivil toplum örgütleri geçişlerini tamamladılar. Halkımızın büyük bir coşku ve alkışlar eşliğinde izlediği Cumhuriyet Bayramı kutlamaları gece de devam etti. Saat 19:00’da Polisevi Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen Cumhuriyet Resepsiyonu’nun yanısıra, saat 20:00’da da Kırklarelililer tarafından Cumhuriyet Yürüyüşü yapıldı. Dingiloğlu Parkı önünde başlayan yürüyüş, Vilayet Meydanı’nda sona erdi ve gece boyunca devam eden konserlerle Kırklareli, Cumhuriyetin 86. kuruluş yıldönümünü birçok etkinlikle coşkuyla kutlamış oldu.