33.'ncü Turizm Haftası (15-22 Nisan) dün, Kırklareli Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen bir programla kutlandı

33.'ncü Turizm Haftası (15-22 Nisan) dün, Kırklareli Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen bir programla kutlandı

33.’ncü Turizm Haftası (15-22 Nisan) dün, Kırklareli Kültür Merkezi’nde düzenlenen bir törenle kutlandı. Törende katılımcılara sunulan “Kırklareli Tanıtım Filmi” gösterisi büyük beğeni topladı.

Saat 14.00’de başlayan programa; Kırklareli Vali Yardımcısı Abdurrahman Inan, Belediye Başkan Yardımcısı Ünal Başkur, Kırklareli Valiliği Özel Kalem Müdürü Ahmet Nuri Tanılır, Sağlık İl Müdürü Mehmet Bilgin, Gençlik ve Spor Il Müdürü Ata Karataş, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Gültekin Hadi, daire müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Saygı Duruşu ve hemen akabinde okunan Istiklal Marşımızın ardından, Il Kültür ve Turizm Müdür Vekili Naci Gürbüz, Turizm Haftası’nın açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Gürbüz konuşmasında şunları kaydetti;

“Turizm Haftası nedeniyle yapılan etkinliklerin amacı, turizmin ülkemizin, dolayısıyla Ilimizin kalkınmasındaki yerini anlatmak, toplumda turizm bilincini geliştirmek, iç turizmi canlandırmak ve halkın turizm hareketlerine katılımını sağlamak, turizmin sorunlarını ve çözüm yollarını saptamak, sonuçları değerlendirerek geleceğe yön vermektir"

Turizm, farklı sosyal ve kültürel yapılara sahip toplumların birbirleriyle kaynaşmasını sağlayan bir sektördür, "Farklı bilgi, görgü, gelenek ve kültür düzeyleri arasında bir etkileşim ve bunların sonucunda sosyal yapının, ahlak anlayışının ve giderek toplumsal davranış kalıplarının değişmesine yol açan bir sosyal olaydır. Turist ise bir ülkeyi her yönüyle tanımak ister. Orada yaşayanların törelerini, geleneklerini, yaşamlarım bilmek ister. Bu istek insanlar arasında sevgi, arkadaşlık, dostluk bağlarının doğup gelişmesini sağlar. Aslında turizm yalnız ekonomik yararlar sağladığı için değil, insanlar arasında dostluk duygularının doğup gelişmesine de yardımcı olduğu için yararlıdır"

Ülkemizin de içinde bulunduğu Akdeniz çanağı ülkeleri, yaz aylarında ve belli yörelerde yoğunlaşan deniz-güneş-kum turizmi ile tanımlanır. Ancak günümüzde turist profili giderek değişmekte, turizm geleneksel destinasyonlardan uzaklaşmaktadır. Eko turistlerin 35-54 yaş grubunda, yüksek eğitimli, ortanın üzerinde geliri olan, doğa ve kültüre ilgi duyan kişiler oldukları dünyada yapılan araştırmalardan anlaşılmaktadır.

Türkiye'de, turizm uzun yıllar güneş, deniz, kum, doğal güzellikler gibi kaynaklan kullanma ve teknolojisi basit bir iktisadi faaliyet olarak görülmüştür.

Sevgili Öğrenciler:

"Ülkemizin turizm potansiyelinin değerlendirilmesinde sizlere önemli sorumluluklar düşmektedir. Bir çok yerimizde olduğu gibi Ilimiz de, tarihi ve doğal güzelliği ile turizm açısından çok önemli bir potansiyele sahiptir. Daha keşfedilmemiş yerlerimiz vardır. (Demirköy'de Dupnisa Mağarası, Iğneada-Kıyıköy deniz sahili, yine dünyanın tanıdığı bizim henüz yeni tanıya başladığımız longoz ormanları bunlardan birkaçıdır.) Insanlık tarihinin hemen her dönemine ait izleri ilimizde görmek mümkündür. Kaya resimleri, Antik Kenti, kaleler, kilise ve camiler ayrıca ilimizin doğa, yayla ve kış turizmi potansiyeli de önemlidir. Tarihi mirasa sahip çıkmak, onları yurt içinde ve yurt dışında doğru tanıtmak ve korumak zorundayız. Kırklareli ilimizin en önemli değerlerinden birisi de turizmdir. Bu da sizlerin işidir. Sizler de hem mesleğinizi icra edeceksiniz hem de güzel ilimizin kış turizmi, ekolojik turizmi, inanç ve kültür turizmi açısında olan potansiyelini dünyaya tanıtacak ve birer nefer olarak çalışacaksınız. Turizmci, her zaman öğrenen, keşfedendir. Insanı tanıyacaksınız, ülkelerin kültürlerini ve tarihini iyi bileceksiniz. Bunun için çok iyi yetişmelisiniz"

Kırklareli Il Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak; Ilimizdeki kültürel değerleri yaşatmak, geliştirmek, yaymak, tanıtmak, değerlendirmek ve benimsetmek, tarihi ve kültürel varlıkların tahribini ve yok edilmesini önlemek, ilimizin turizme elverişli bütün imkanlarını ilimiz ekonomisine olumlu katkı sağlayacak şekilde değerlendirmek ve turizm konularıyla ilgili kamu kurum ve kuruluşlarını yönlendirmek ve bu kuruluşlarla işbirliğinde bulunmak, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör ile iletişimi geliştirmek ve işbirliği yapmak suretiyle ilimiz turizminin geliştirilmesi yolunda çalışmalarımızı sürdürmekte olduğumuzu bildirir saygılar sunarım.”

Gürbüz’ün konuşmasının ardından, Trakya’nın incisi Iğneada’yı ve Demirköy ilçemizi tanıtan oldukça kapsamlı bir tanıtım filmi gösterildi. Daha sonra; resim, şiir ver kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Buna göre, şiir yarışmasında dereceye giren; Ecenur Baştürk (Istiklal Ilköğretim Okulu), Burcu Dinçsoy (Hamdi Helvacıoğlu Ilköğretim Okulu) ve Duygu Itik (Tevfik Fikret YIBO) ödüllerini Vali Yardımcısı Abdullah Inan’dan, resim yarışmasında dereceye giren; Dilhan Çaloğlu (Istiklal Ilköğretim Okulu), Mahmut Danışan (Cumhuriyet Ilköğretim Okulu) ve Ömer Faruk Kuranlı (Hamdi Helvacıoğlu Ilköğretim Okulu) ödüllerini Belediye Başkan Yardımcısı Ünal Başkur’dan ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren; Meltem Ayaz (Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi), Sinem Yalman (TOBB Lisesi) ve Mustafa Geniş (Fen Lisesi) ödüllerini Sağlık Il Müdürü Mehmet Bilgin’den aldılar.

Halk oyunları ekibinin gösterisinin ardından, tüm öğrenciler ilimiz Asılbeyli yolu üzerinde bulunan kazı alanını gezdiler.