4. Vize Tarih ve Kültür Festivali tüm coşkusuyla devam ediyor

4. Vize Tarih ve Kültür Festivali tüm coşkusuyla devam ediyor

Geçtiğimiz Çarşamba günü başlayan 4. Vize Tarih ve Kültür Festivali tüm coşkusuyla sürüyor. Vize Belediyesi tarafından düzenlenen festivalin ilk gününde Atatürk Anıtına çelenk konuldu. Kortej yürüyüşünün ardından ise festival ateşi yakıldı.

Festivale Vize Kaymakamı Savaş Ünlü, Babaeski Belediye Başkanı Abdullah Hacı, Pınarhisar Belediye Başkanı Mustafa Cingöz ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Vize Belediye Başkanı Selçuk Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, 4. Vize Tarih ve Kültür Festivali'nin yöre halkı tarafından beklenir hale geldiğini ifade ederek, ''Bizde festivali ilçemize yakışır hale getirmek için büyük çaba harcıyoruz. Vize'mizin tarihsel ve kültürel özelliklerini ön plana çıkararak kentimizi tanıtmaya çalışıyoruz'' dedi. 

Yılmaz, Vize festivaline ilk olarak 2005 yılında sünnet şöleni ile başladıklarını ve bugünkü aşamaya kadar ilerlediklerini belirterek şöyle devam etti:

''Vize'de 2006-2007 ve 2008 yıllarında 3 güzel festival yaptık. Artık, Vize Festivali, en beklenir festival haline geldi. Bundan da çok mutluyuz. Hemşehrilerimiz her şeyin en iyisine layıktır. Festival öncesi herkes Saray-Vize derdi. Yani Vize'yi anımsatmak için bir başka yer adı daha zikredilirdi. Ben de buna çok kızıyordum. Ama şu anda çok şükür herkes Vize diyor ve Vize'yi biliyor.

Biz, festivalimizin adını, ''Tarih ve Kültür Festivali'' koyduk. Çünkü Vize'nin M.Ö yaklaşık 5 bin yıldan günümüze gelen bir tarihi var. Vize, Traklar ve Bizans dönemi, Roma ve Osmanlı dönemini görmüş bölgemizin en eski yerleşim yeridir. Festivalimiz, Vizemiz’in tarihini tanıtabilmek açısından da çok önemlidir.''

Vize Kaymakamı Savaş Ünlü de yaptığı konuşmada, Vize'de festival coşkusunun her yıl arttığını belirterek, ''Festivaller gerçekten önemlidir. Çoğu insanımız böyle bir festival göremiyor, eğlenemiyor, bu yüzden bu tür organizasyonlar belediyelerin üstlerine düşen bir görevdir'' dedi.

Konuşmaların ardından, Faruk Yılmaz'ın sunuculuğunu yaptığı ve TRT sanatçılarından Salih Demirci ile Ayşe Engin Can'ın sahne aldığı konser yapıldı.

Faruk Yılmaz'ın ''Yaşa Kemal Paşa'' şarkısının seslendirdiği sırada Vize belediyesince vatandaşlara dağıtılan 2 bin adet Türk Bayrağı ile festival alanı bir anda kırmızı-beyaza büründü. Gecenin sonunda ise, Vize yöresine ait temsili kına gecesi yapıldı. Bu arada Belediye Başkanı Yılmaz, konsere katılan sanatçılara plaket verdi.

Ardından, Vize'li kadınların, yöreye ait yaptıkları hamur işleriyle katıldıkları yemek yarışması yapıldı. Yarışmada, üzümlü kurabiyesi ile Ayten Tarkan birinci, Türkiyem baklavası ile Fatma Akgündüz ikinci, normal baklava ile Fatma Yıldırım üçüncü oldu. Yarışmacılara başkan Yılmaz, çeşitli hediyeler verdi.

Festival etkinlikleri kapsamında, Vize Halk Eğitim Merkezi üyelerinin yapmış olduğu el işlerinden oluşan bir de sergi açıldı ve Vize Belediyesi halk oyunları ekibi gösterisi yapıldı.

Dün ise gerçekleştirilen birçok etkinliğin ardından, ünlü sanatçı Lara, Vize halkına muhteşem bir gece yaşattı. Konser kapsamında bu akşam Zeliha Sunal ve Yusuf Güney sahne alacak.

Festival, yarın son bulacak.