50 işletmeye 1 milyon 975 bin TL ceza

Kırklareli İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada 2008 yılı içerisinde yapılan denetimler kapsamında 50 işletmeye 1 milyon 975 bin 599 TL Para Cezası uygulandığı bildirildi.

Kırklareli İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından 2872 Sayılı Çevre Kanunu ve bağlı mevzuat uyarınca çevre yönetimi-ÇED ve Planlama Şube Müdürlüğü tarafından 2008 yılı içinde yürütülen çalışmalar kapsamında 50 işletmeye 1 milyon 975 bin 599 TL Para Cezası uygulandığı belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:

“5491 Sayılı "Kânunla Değişik 2872 Sayılı Çevre Kanunu uyarınca, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’ne bağlı, Çevre Yönetimi ve ÇED Şube Müdürlüğünce 2008 yılı içinde çeşitli işlemler gerçekleştirilmiştir.

2008 yılı içinde toplam, 422 tesis hakkında izin mahiyetinde işlem yapılmıştır. Aynı dönem içinde, 432 tesis, 466 defa denetime tabi tutulmuş ve bu denetimler ve izleme kontrol çalışmaları sonucu, 50 adet işletmeye toplam 1 milyon 975 bin 599 TL İdari Para Cezası uygulanmıştır. Keza, 11 adet işyerine de, çevre kirliliğine sebebiyet verdikleri ve izinsiz çalıştıkları için Faaliyet Durdurma Kararı verilmiştir.

Çevre Yönetimi ve ÇED Şube Müdürlüğü’nün temel hedeflerinden biri de, toplumun tüm kesimlerini çevre konusunda bilgilendirmek, bilinçlendirmek, olumlu ve kalıcı davranış değişiklikleri kazandırmak ve sorunların çözümünde fertlerin aktif katılımlarını sağlamaktır. Çevre bilinci, esasen ahlak anlayışı ve tüketim bilinci ile yakın ilişkili bir konudur.

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü olarak, çevrenin korunması, geliştirilmesi ve iyileştirilmesi konularında göstermiş olduğumuz çabaların esas gayesi, hiç şüphesiz ki yöre insanımızın, daha sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşamasının teminidir. Çevreye zarar veren de, çevreyi koruyan ve geliştiren de insandır.

Anayasamızın 56. Maddesinde "Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşın ödevidir." denilmektedir. Keza Çevre Kanunu'nda "Herkes çevrenin korunması ve kirliliğin önlenmesi ile görevlidir." ifadesi ile esasen herkesin başlı basma bir çevreci olduğu açıkça vurgulanmıştır.

Çevre, bize geçmişten kalan bir miras değil; korunması, geliştirilmesi ve gelecek nesillere en güzel şekilde devredilmesi gereken bir emanettir. Emanete sahip çıkmak da neslimizin vazgeçilmez hasletlerinden biridir.

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü olarak, yukarıda özetlenen bu çalışmalarımız esnasında, bizlere her şekilde yardımcı olan, Saygıdeğer Kırklareli halkına, gönüllü çevre dostlarımıza, teşekkürü borç biliyor, bundan sonraki süreçte, bu duyarlılığın daha da büyüyeceği inancı ve beklentisi içinde olduğumuzu paylaşmak istiyoruz. Çevre suçlarına dair, her türlü şikayet ve bildirimlerinizi 0 288 212 53 34-35 no.lu telefonlara ya da 0 288 2123 5 36 no.lu faksa yapabilirsiniz.” (s)