50 TL'lerde bir Kırklareli'li

50 TL'lerde bir Kırklareli'li

Gazetemiz başyazarı araştırmacı yazar ve KIRKSEDER Başkanı Nazif Karaçam, yeni çıkan banknotlardan 50 TL’nin arka yüzünde resmi bulunan Fatma Aliye hanımın Kırklareli kökenli bir aileden geldiğini açıkladı.

Dün bir basın toplantısı düzenleyen Karaçam, son günlerde Fatma Aliye Hanım ile ilgili ulusal basında da yer alan haberler üzerine bir araştırma yaptıklarını belirtti ve şunları kaydetti:

“Yeni 50 TL üstünde resmi bulunan Fatma Aliye hanım, Kırklareli kökenlidir.  

Kendisinin devlet, siyaset, huhuk, tarih ve kültür adamı Ahmet Cevdet Paşa’nın kızı olduğunun açıklanması üzerine, biz de KIRKSEDER olarak yaptığımız araştırmalarda, edebiyat tarihi ve diğer yazılı kaynaklara başvurarak, kendisinin Ahmet Cevdet Paşa’nın kızı olduğu sonucuna vardık. Bildiğiniz üzere ilimizde Ahmet Cevdet Paşa’nın ismini taşıyan bir cami ve bir park bulunmaktadır.

Ali Rıza Dursunkaya kitabında, Ahmet Cevdet Paşa’nın, Kırklareli’nin ünlü ve köklü ailelerinden olduğunu yazmış, burada ‘Yularkesen’ lakabıyla anıldığını bildirmiştir. Ailenin zaman içersinde meydana gelen savaşlar ve göçler dolayısıyla Bulgaristan'ın Lofça kasabasına göçtüğünü ve Ahmet Cevdet Paşa’nın burada dünyaya geldiği bilgisini vermiştir. Bu bilgilere dayanılarak, yıllar sonra, Kırklareli’de bir  camiye Ahmet Cevdet Pasa’nın adı verilmiştir. Benim 1995 yılında yazdığım kapsamlı Kırklareli ve Trakya tarihi niteliğindeki “Efsaneden Gerçeğe Kırklareli” kitabımda da bu bilgiler yer almıştır.

Ahmet Cevdet Paşa’nın Osmanlı tarihinde Osmanlı Türk kültürü, hukuku ve siyaset hayatında önemli bir kişi olduğu herkesçe bilinmektedir.

1948 yılında gazeteci yazar Ali Rıza Dursunkaya’nın, 1995 yılında da benim kitabımda Ahmet Cevdet Paşa’nın Kırklareli kökenli bir aileden geldiği belitilmiş ve geçen 60 yıl süresinde bir itiraz gelmemiş olmasından dolayı, bu iddia kesinleşmiştir. Dolayısıyla Fatma Aliye Hanım’da, Kırklareli kökenli bir aileye mensuptur. Sonuç olarak Fatma Aliye Hanım, yalnız Kırklareli’mizin yetiştirdiği ilk kadın yazar değil, ülkemizin yetiştirdiği ilk kadın roman yazarlarımızdandır.”

Ayrıca Karaçam, KIRKSEDER’in, ileriki günlerde Fatma Aliye Hanım’la ilgili tanıtıcı bir toplantı düzenlemeyi düşündüğünü belirtti.