6 ay- 5 yaş arası çocukların ve tüm yaş gruplarındaki kronik hastalığı olan vatandaşların aşılanmaları başladı

6 ay- 5 yaş arası çocukların ve tüm yaş gruplarındaki kronik hastalığı olan vatandaşların aşılanmaları başladı

Sağlık Bakanlığı’nın Cuma günü yaptığı açıklamaya göre 20 vatandaşımızın daha domuz gribi nedeniyle hayatını yitirdiğini belirtildi. Böylece domuz gribinden hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı 60 oldu. Tabipler Birliği de yayımladığı açıklamada salgının ciddiyetine dikkat çekti. Bu arada 6 ay-5 yaş arası çocukların ve tüm yaş gruplarındaki kronik hastalığı olan vatandaşların aşılanmalarına Kırklareli dahil, tüm illerde başlandığı belirtildi. Konu ile ilgili olarak yetkililerin yaptığı açıklamalarda aşılamanın önemine dikkat çekilerek; 

"Aşılananlar arasında hayatı tehdit edici ciddi yan etkilere rastlanmamıştır.

 Sağlık kuruluşlarında çalışan bazı personelin aşılama kapsamına alınmadığına dair yapılan açıklamalar ve haberler gerçeği yansıtmamaktadır" denildi. Açıklamada ayrıca, 16 Kasım 2009 Pazartesi gününden itibaren (bugün) 6 ay-5 yaş arası çocukların ve tüm yaş gruplarındaki kronik hastalığı olan vatandaşların aşılanmalarına tüm illerde başlanacağı belirtildi.

Tabipler Birliği ise yaptığı açıklamada şunları kaydetti;

"Yaşadığımız Influenza A H1N1v grip salgını mevsimsel gribe kıyasla klinik olarak genellikle daha hafif seyretmekle birlikte hastalanan kişi sayısının çok olması nedeniyle ölümler görece çok görünmektedir. Milyonlarca kişinin bu hastalığa yakalanması riski göz önüne alındığında ölümlerin daha da artmasının beklendiğini anımsatıyoruz. Burada aşılama kadar önemli olan bir konu da, durumu ağırlaşan hastalara yataklı tedavi kurumlarında gerekli bakımın yapılması, ihtiyaç duyulan yoğun bakım yataklarının ayrılması ve yeterli solunum cihazının dengeli bir şekilde yurt çapında dağılımının sağlanmasıdır.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de salgının kontrol altına alınabilmesi ve daha az zararla atlatılabilmesi için başta sağlık çalışanları, okul çocukları, gebeler ve süreğen (kronik) hastalığı olanlar olmak üzere toplumun önemli bir kesiminin aşılanması gerekmektedir. Sağlık hizmeti veren tüm sağlık çalışanları ve okul çağındaki çocukların öncelikle aşılanmaları önemlidir.

Hastalığın gidişatı ve alınmakta olunan önlemler ile ilgili bilgiler en yetkin otorite tarafından düzenli bir biçimde kamuoyuna sunulmalıdır. Salgından etkilenen hastaların profili ile etken virüsün özellikleri hakkındaki güncel bilgiler analiz edilmiş olarak bilimsel çevrelerle düzenli paylaşılmalıdır.

Salgına bizden önce yakalanmış ülkelerin deneyimleri göstermektedir ki; hastalık en ağır sonuçlarını yoksul kesimlerde, kalabalık koşullarda yaşayanlar da, kronik hastalığı olanlarda ve gebelerde göstermektedir. Bu nedenle koruma önlemleri ve bakım hizmetlerinin başta yoksullar olmak üzere tüm dezavantajlılara öncelikli olarak ulaştırılması için gerekli önlemler alınmalıdır.

Aşıların bulaşıcı hastalıklarla savaşta etkinliği bilimsel olarak tartışma götürmeyecek biçimde kanıtlanmıştır. Aşıların yan etkileri sağlanan yararın yanında ihmal edilebilecek denli azdır. Aşılar toplumsal erişime olanak sağlayan ucuz ürünlerdir. Çiçek hastalığı aşı ile tümüyle ortadan kaldırılmıştır. Tüm dünyada çocuk felci ve kızamık hastalığına karşı benzer bir savaş verilmekte, tam başarıya her yıl bir adım daha yaklaşılmakta; milyonlarca insanın sağlığı korunmaktadır. Henüz bu yılın Nisan ayında tanımlanan ve kısa sürede tüm dünyayı saran bir virüse karşı bu hızla aşı geliştirilebilmiş olması bir şanstır ve gelecek için umut verici bilimsel bir başarı olarak değerlendirilmelidir.Türkiye bugünden tezi yok, kendi aşılarını üretmek için AR-GE yatırımı yapmaya başlamalıdır. Aşı üretimi için gerekli bilgi birikimi ve insan gücümüz yeterlidir.”