9 köy halkı Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi'ne "hayır" dedi

Lüleburgaz'da 2. Grup Yerel Yönetimleri Katı Atık Bertaraf Tesisleri yapma işletme birliği KIRKAB 2 tarafından yapılması planlanan Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi ile ilgili olarak halkı yatırım hakkında bilgilendirmek ve fikirlerini almak amacıyla Eskitaşlı Köyünde toplantı yapıldı.

Yapılan toplantı da Çevre ve Orman Müdürlüğü Vekili Önder Pakdemir ve Emre Kalaycı 9 Köy halkından oluşan gruptan proje ile ilgili düşüncelerini aldılar.
Eskitaşlı, Yenitaşlı, Turgutbey, Celaliye, Tatarköy, Hamzabey, Ceylanköy, Karaağaç ve Çeşme kolu köy halkı adına toplantıya katılan temsilciler, proje ile ilgili görüşlerini birer birer yetkililere anlattılar.
Eski Taşlı Muhtarı Rıfat Efe, siyaset için bu olayı yapmadıklarını belirterek, verimli topraklarında çöp fabrikası olmasına izin vermeyeceklerini belirtti. Efe, “ Topraklarımıza çöp fabrikası kurulmak istenmesi tamamen Emin Halebak’ın dayatmasıdır. Nisan Mayıs Haziran aylarında buralar mesire yerleri olarak halkımız tarafından kullanılmaktadır. Burası bölgemizin ciğerleridir. Geleceğimizin çocukları kır çiçekleri toplayamayacaklardır.” dedi.
Köy halkından olan Eski İl Genel Meclis Üyesi Fazıl Cansever yaptığı konuşmasında; “Burası Lüleburgaz’ın en az toprağına sahip olan köyüdür. Ormanlarımız telef edildi, çevre köylere hizmet amacıyla hizmet yapan kamyonlar iki evladımızı şehit etti. Bazılarına rant sağlamak için bu alanları yok edemeyiz. Çevre dostları bunları 29 Mart seçimlerinde değerlendireceğinize inanıyorum. Yapacakları yatırımları hep para hırsı yüzünden yapıyorlar.
Ormanlar bitmiş, çevre kirlenmiş onların umurunda değil” dedi.
Eskitaşlı köyü halkından Salim Meriç ise Lüleburgaz’da çöp dökülen yerin hemen yanında yer alan TOKİ evlerinin çöplük yüzünden satılamadığını ve Lüleburgaz Belediyesi’ne çöplüğün acilen kaldırılması için baskılar yapıldığını iddia ederek, “ Lüleburgaz halkının çoğunluğu işçilerden oluşmaktadır. Asgari ücretle çalışmaktadırlar. Hafta sonları tatillerini de bazıları gibi Antalya’da değil, Tatarköy barajının yakınlarında geçiriyorlar. ÇED raporuna olur veren Sağlık Müdürlüğüne de görevi istismardan dava açılacaktır. Yüz bin nüfuslu Lüleburgaz’ın ve 50 bin nüfuslu köylerin içme suyunun karşılandığı bu havzada böyle bir tesis açılmasına izin vermeyeceğiz. Tatarköy göletinin fosseptik göletine dönüşmesine karşı çıkacağız. Canımıza da mal olsa bu çöplüğü buraya yaptırmayacağız” dedi.
Turgutbey köyü halkı adına konuşan Hüseyin Kenan Gören ise Katı Atık Bertaraf Tesisi yerleri istendiğinde Trakya Üniversitesinden alınan proje, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı bir kuruma verildi. Trakya İstanbul’un bir arka bahçesi olarak görülmektedir. TOKİ evlerinin yanındaki çöplük arsa yaratmak için buraya taşınmak istenmektedir” dedi. (gk)