''AB ülkeleri Türk iş adamlarına kısa süreli vizesiz dolaşım hakkı vermeli''

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Avrupa Birliği'ne (AB) üye ülkelerin Türk işadamlarına kısa süreli de olsa vizesiz dolaşım hakkı vermesini istediklerini söyledi.


Helvacıoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, yıllardır gündemde olan vize probleminin ekonomik anlamda kalkması gerektiğini bildirdi.
Bazı kısıtlamaların Brüksel tarafından konulduğuna işaret eden Helvacıoğlu, genel bir uygulamayla iş adamlarına bir fırsat yaratılabileceğini kaydetti.
Helvacıoğlu, şunları söyledi:
''Kimseye sorun çıkaracak bir durumumuz yoktur. Türkiye, Avrupa Birliği'nden daha iyi konumda olduğu için biz oralara mal satacak konuma geldik. Eskiden `geriye dönüşler olmuyor' diye vize engeli vardı. Ancak odalara kayıtlı, ticaretini yapmış kişiler için hak edilen bir durum olduğuna inanıyoruz. İş adamlarımızın ikinci sınıf bir muamele görmesini istemiyoruz. Bu anlamda da ısrarla kısa süreli de olsa, vizesiz dolaşım hakkını iş adamlarına verilmesini istiyoruz. Bu problemin Avrupa Birliği'nin çözmesinden yanayız. Avrupa Birliği çözemeyecekse de Yunanistan'dan bu girişimi bekliyoruz.''
Yunanistan'ın yaşanan krizi atlatabilmesi için Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu ifade eden Helvacıoğlu, ''Bizim kriz konusunda tecrübelerimiz olduğunu düşünürsek, iş adamlarımızla Yunanlı iş adamlarının bir arada olması gerektiğine inanıyoruz. Yunanlı iş adamlarına ulaşabilmemiz için vize alma işinin kolaylaştırılması gerektiğini düşünüyoruz. Bizim, oda olarak Yunanistan Başkonsolosluğu ile sıkı ilişkilerimiz var. Trakya'da en hızlı vize alan, en düzenli iş yapan kurum Keşan Ticaret ve Sanayi Odası'dır. En tertipli, üyesine ve konsolosluğa mahcup olmadan vize alan odayız. Kurduğumuz vize masası 5. yılına girmektedir. 5 yıldır üyemize, eşine ve çocuklarına vize alan bu masa, bu işine devam edecektir. Ancak, artık iş dünyasında en azından belirli sürelerde vizesiz girme hakkı olması gerektiğine inanıyoruz'' dedi. aa