Adı; Katı Atık Depolama Tesisleri

Adı; Katı Atık Depolama Tesisleri

3 Temmuz Cuma günü gerçekleştirilen Temmuz ayı Belediye Meclis toplantısında, meskenlerden ve iş yerlerinden katı atık toplama ve bertaraf ücreti alınması ile ilgili Plan Bütçe Komisyon raporu görüşülmüş, yapılan görüşmeler neticesinde, 1 Eylül 2009 tarihinden itibaren ücretlerin toplanmaya başlanmasına karar verilmişti.

Buna göre yıllık olarak; evlerden 36 TL, iş yerlerinden 48 TL, fabrikalardan 4.500 TL ve büyük alana sahip işletmelerden, büyüklüklerine göre; 12.000-9.600-4.800-2.400-1.200 ve 600 TL gibi rakamlar üzerinden katı atık toplama ve bertaraf ücreti alınmasına karar verildi.

1 Eylül 2009 tarihinden itibaren ödenmeye başlanacak ve su faturalarına yansıtılacak olan ücretler, ilk fiyat tespit komisyonu çalışmasında yeniden gündeme alınarak, belirlenecek.

Kararın ardından, vatandaşlarımızın kafasında soru işaretleri oluşmaya başladı. Eylül ayından itibaren ödemeye başlayacakları bu ücretler hakkında doğal olarak fikir sahibi olmak isteyen vatandaşlarımız ve bizlere ulaşan okuyucularımızın ısrarları doğrultusunda, dün gazetemiz muhabirleri KIRK-KAB 1 Katı Atık Tesisleri ve Depolama sahasını sizler için yerinde incelediler.

Tesisler 6 ay önce faaliyete başladı

İlimiz Kızılcıkdere Köyü mevkiinde bulunan tesisin yetkilileri, muhabirlerimize yardımcı oldular ve tesisin işleyişi hakkında bilgiler verdiler.                       

Kırklareli ile birlikte yaklaşık 15 Belediye’ye hizmet veren Katı Atık Tesisleri, şu anda oldukça modern ve sağlıklı bir sistemle çöplerin depolanmasını sağlıyor.

Buna göre; ilk olarak çöpler kantar aracılığı ile tartılıyor. Ardından çöp araçlarının lastikleri dezenfekte ediliyor. Daha sonra çöpler alana dökülüyor. Çöpleri saklamak için alana yayılan özel kumlar ile bu çöplerin üstü örtülüyor. Lastikleri zincirli ağır araçlar ile çöplerin üzerinden geçiliyor. Yine çöplerin depolanması sürecinde, gazın atmosfere sağlıklı bir şekilde yayılması görevini de belli noktalara kurulan bacalar üstleniyor.

“Burası arıtma değil,  depolama tesisi”  

Yetkililer yaptıkları açıklamada, bazı vatandaşlarımızın tesisler ile ilgili yanlış fikirlere sahip olduklarını, burasının bir arıtma değil, depolama tesisi olduğunu önemle vurguladılar. 6 ay gibi kısa bir süre önce faaliyet vermeye başlayan tesislerin, doluluk oranının az olmasından ötürü şu an için çöp suyu sızıntı işlemine de henüz başlamadığını hatırlatan yetkililer, zamanla bu çalışmaya da start vereceklerini belirttiler.

Yetkililer; “Eski usül, yani bizim “Vahşi depolama sistemi” dediğimiz türden farklı ve çok daha sağlıklı olan bu sistem ile çöpün doğaya karışmasını engelliyoruz. Bu alanda, her zaman görmeye alıştığımız manzaraları göremezsiniz. Bu alandan şu ana kadar tek bir çöp bile dışarıya çıkmamıştır. Tesisleri kapsayan alan Kırklareli’nin çöp ihtiyacını daha 44 yıl gibi bir süre karşılayacaktır” dediler.

Işte Eylül ayından itibaren, vatandaştan tahsil edilmeye başlanacak olan katı atık toplama ve bertaraf  ücretlerinin muhatabı olan tesislerin son durumu bu.

Tespitlerimizde; mevcut tesis ile çöp kentlerin kumların altında yapılaşmaya devam edeceği anlaşılıyor. Imha ve dönüşüm işlemlerinin mevcut tesisle alakası olmadığını, şehrimizin bu konuda ciddi yatırıma ihtiyacı olduğunu, Belediyemizin olmayan tesise, yapamayacağı hizmete fatura kesme hazırlığında olduğunu da, mahalinde gözlemlemiş olduk.