"Ahilik; kardeşlik, başarı, hoşgörü ve disiplinli çalışmadır"

'Ahilik; kardeşlik, başarı, hoşgörü ve disiplinli çalışmadır'

Osmanlı’dan günümüze miras olarak kaldığı belirtilen ve her yıl kutlanmakta olan Ahilik Haftası, dün ilimizde de çeşitli etkinliklerle başlamış oldu. Kutlamalar Vilayet Meydanı’nda başladı ve ziyaretlerle sürdü.

Dün ilk olarak saat 09:00’da Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığı’nca, Atatürk Anıtı’na çelenk kondu. Çelenk sunma törenine Kırklareli Esnaf Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Ali Fuat Şeker, Milli Eğitim Müdürü Ziya Eser, Pazarcılar Odası Başkanı Resul Yıldırım, Kırklareli Bakkallar ve Perakendeciler Odası Başkanı Mustafa Yanaş, Kırklareli Terziler Odası Başkanı Ibrahim Ertan, Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkan Vekili Ahmet Çağlar, Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mehmet Sağ, Lokantacılar Odası Başkanı Cengiz Kurtişoğlu, Kırklareli Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Vedat Karaman ve tüm oda temsilcileri katıldı. Çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve Istiklal Marşı okundu.

Heyet buradan ayrılarak saat 09:30’da Kırklareli Vali Vekili Abdurrahman Inan’a makamında bir ziyaret gerçekleştirdi.

Buradaki konuşmalarda Vali Vekili Inan, ahiliğin önemini ve yaşayışımızdaki etkilerini vurguladı.

Günümüzde bu kavramın daha kuvvetli hale gelmesinin yönetmelerine değinen Inan, gerçekleşen ziyaretten duyduğu memnuniyeti de dile getirdi. Buradaki ziyaret Ali Fuat Şeker’in Vali Vekili Abdurrahman Inan’a bir plaket takdim etmesiyle son buldu.Heyet ikinci ziyaretini ise saat 10:30’da Belediye Başkanı Cavit Çağlayan’a gerçekleştirdi. Başkan Çağlayan, ziyarette yapmış olduğu açıklamada, ahiliğin geçmişten günümüze kadarki sürecinden bahsetti. Bu kavramın dürüstlüğün ve çalışkanlığın simgesi olduğunu söyleyen Çağlayan, son yıllarda değişen yaşayış tarzı ve maddi zorlukların, bu kavramın gerektiği şekilde benimsenmemesine yol açtığını dile getirdi. Bu ziyarette de Başkan Çağlayan’a, Ali Fuat Şeker tarafından bir plaket verildi.

Yöresel mesleklere ait sergi beğeni topladı

Ahilik Haftası’nın ilk gün kutlamaları saat 11:00’da Halk Eğitim Merkezi’nde devam etti. Burada gerçekleşen seminere; Vali Vekili Abdurrahman Inan, Belediye Başkanı Cavit Çağlayan, Başkan Yardımcısı Ünal Başkur, Milli Eğitim Müdürü Ziya Eser, Sanayi ve Ticaret Il Müdürü Gültekin Hadi, Il Mahalli Idareler Müdürü Aleaddin Ikican ve oda temsilcileri ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve Istiklal Marşı’nın ardından ilk konuşmayı Ali Fuat Şeker gerçekleştirdi. Şeker, ahiliğin; insanlara bir çatı altında birlikte yaşamayı, iş ve meslek sahibi olmayı öğreten, Türk milletine has, sosyo-ekonomik bir düzen olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Ahilik kelime olarak kardeş, eli açık, konuksever, yiğit anlamına gelmektedir. Ahiliğin kurucusu Ahi Evren, kitap yazmak yerine Anadolu’da düşüncelerini yaymak için büyük mücadeleler vermiştir. Ahilik, ortaya koyduğu temel ilkeleriyle toplumda yaşayan herkesi kaynaştıran, bütünleştiren ve millet olmanın bilincini Türk toplumuna yayan bir sistemdir. Türklerin Anadolu’da 1000 yıldan fazla varlığını sürdürebilmelerindeki sır; ahilik anlayışı içersinde, toplumun sadece bir bölümünü değil, bütün katmanlarının bu değerlere saygı göstermesiyle mümkün olmuştur. Ahilik, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde, Anadolu’da yaşayan halkın, sanat ticaret ve ekonomi gibi alanlarda yetişmelerini sağlayan, onları ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi bir insan meziyetini esas alarak düzenleyen bir örgütlenme modelidir. Ahiliğin 6 temel ilkesi bulunmaktadır: Sofranı açık tut. Kapını açık tut. Gözünü bağlı tut. Beline sahip ol. Diline sahip ol. Bu, Türklerin rönesansıdır. Ahilik teşkilatının devamı olan Esnaf Sanatkar Odaları, ahilik anlayışına uygun olarak, üyeleriyle birlikte, öz sermayesi ve alın teri ile üretim yaparak, ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. Günümüzde varolma mücadelesi veren esnaf ve sanatkarlarımız, birlik ve beraberlik ilkesiyle her zaman devletin yanındadır.”

Şeker’in ardından kürsüye Il Milli Eğitim Mürüdü Ziya Eser geldi. Eser, ahiliğin sevgi, hoşgörü ve disiplinli çalışmayı akıllara getirdiğini belirterek; “Ahilik aynı zamanda, üretici ve tüketici çıkarlarını koruma altına alan bir kavramdır.

 Ahiliğe bağlı olanlar, mensup oldukları medeniyetin özelliklerini kendi hayatlarında temsil etmişlerdir. Ahilik, Osmanlı zamanında sosyal bir kurumdu. Ahilik teşkilatı o zamanlar gençlerin iyi yetişmelerini ve meslek kazanmalarını, halk arasında da dayanışmayı sağlardı. Ahiliğin etkili olduğu alanlardan biri de askeri ve siyasi birliklerdir.

Çünkü bu teşkilatın çatısı altına giren esnaflar ve sanatkarlar mesleki, dini, ahlaki eğitimden faydalanarak uzlaşmacı bir tutum içine girmişler ve aynı zamanda askeri talim ve terbiye de görmüşlerdir. Ahilik kardeşlik, başarı, hoşgörü ve disiplinli çalışmadır.” diye konuştu.

Heyet daha sonra yöresel meslek gruplarına ait el sanatları ile ilgili sergiyi gezdi. Vali Vekili Abdurrahman Inan, sergiyi dikkatle inceleyerek ürünler hakkında bilgi aldı.

Kutlamalar bugün saat 10.00’da Kültür Merkezi’nde düzenlenecek bir panel ile devam edecek.