Ahmetbey esnafı alacak peşinde!

Lüleburgaz Ahmetbey Beldesinde 2008 yılının 9. ayından itibaren beldede toprak reformu çalışması yapan, hafriyat müteahhidinden yaklaşık 50 bin Tl alacağı olan belde esnafı, alacaklarını tahsil etmek için muhatap bulamadıklarını ifade ederek, bunun sonu nereye varacak?' diyorlar.

Şenol Goncagül


Lüleburgaz ilçesine bağlı Ahmetbey beldesinde yapımı sürmekte olan Toprak Reformu çalışmaları çerçevesinde, çalışmaları yapan müteahhit firma ile bu firmanın iş verdiği başka bir firmaya veresiye hizmet ve malzeme veren küçük esnaf, ağustos ayı başından beridir alacaklarını alamamaktan dolayı sıkıntı yaşadıklarını dile getiriyorlar.

Borçlanmalar Ağustos’ta başladı

Arazi toplulaştırma çalışmaları sırasında, ağustos ayında beldedeki esnaflarla görüşen ve “veresiye” iş ve hizmet alımı yaparak, kısa zamanda ödeyeceklerini belirten firma yetkililerinin, alacaklılarına ödeme yapmadıklarını ve mağduriyet içerisinde olduklarını ifade eden, mağdurlardan Sebahattin Taşkıran:”Karacalar Hafriyat LTD şirketinin yetkilisi olduğu belirtilen Necmi adındaki şahıs ile anlaşarak, kamyon ve iş makinelerinin bakımını yapmak üzere çalıştım. Çalışmalarımı yaparken, para alamayacağımı anladığımda 26 tam günlük çalışmam olmuştu. Sonra işi bıraktım. Alacağımızı istedik. Ancak, firma yetkilisi olduğu belirtilen Veysi Keleş adındaki şahıs:”Ankara’dan daha ihalenin parası çıkmadı. Ödeneğimizi alamadık. Karacalar ltd de bize çalışıyor. Biz alacağımızı alınca onlara ödeme yaparız, onlar da sizlere ödemelerinizi yaparlar. İşi yapmaya devam edin. Ankara’dan para her an gelebilir” dedi. Alacaklarımın yanı sıra, 1000 Tl değerindeki takım çantamda, yine firmanın kamyonlarında kaldı. Getirmelerini istediğim halde, halen getirilmedi. Ben esnaf değilim. Bu şekilde bakım ve tamiratlar yaparak, geçimimi temin etmeye çalışıyorum. Aylık 1000 Tl almak üzere anlaşmıştık. 26 gün için almam gereken ücret 740 Tl’dir. Ramazan Bayramından önce 100 Tl alabildim. Halen beklemedeyim” dedi.

Uçan kuşa bile borç taktılar

Ahmetbey Sanayi Sitesindeki; çay ocağı, kaynakçı, elektrikçi, yedek parçacı, tornacı ile çarşı esnafından da; lokantacı, şoförler, marketçiler ve çeşitli esnafa da çeşitli miktarlarda borç taktıkları belirtilen firmanın, alacaklı olan esnaflara:”Paralarınızı mutlaka alacaksınız. Eğer, veresiye vermeyi keserseniz, alacaklarınızı ya hiç alamaz, ye de çok geç alırsınız” diyerek, gözdağı verdikleri de öne sürülüyor.

Esnaf protestoya hazırlanıyor

Alacaklarını bir türlü alamayan küçük esnafın, büyük mağduriyete uğratıldığını ifade eden Sebahattin Taşkıran:”Bizim seviyemizdeki küçük esnaflar için bu meblağlar önemlidir. Alacaklarımızı alamadığımız gibi, muhatap bile bulamamamız, bizi son derece üzüyor. Bu sıkıntılarımızı dile getirmek üzere, önümüzdeki günlerde bir protesto yapmak düşüncesindeyiz. Öğrendiğimiz kadarıyla, Ahmetbey Belediye başkanlığınca, konu dilekçe ile Edirne Toprak Reformu Bölge Müdürlüğüne bildirilmiş. Bölge Müdürlüğünün de:”Biz işi müteahhide verdik. Muhatabınız biz değiliz. Kime veresiye verdiyseniz, alacaklarınızı da onlardan isteyin” şeklinde cevap verdiği söyleniyor. Eğer, işi yaptığımız firmadan alacak konusunda muhatap bulamıyorsak, onlara da işi veren bölge müdürlüğü neden devreye girip de, bu firma ile esnaf arasında uzlaşma sağlamak için çaba sarf etmiyor? “ dedi.

“Alacaklarımızı bırakmamaya kararlıyız”

Esnaf olarak, firmada kalan alacaklarını bırakmamaya kararlı olduklarını, hukuken de yapabilecekleri her şeyi yapmaya hazırlandıklarını ifade eden Taşkıran:”Yapabileceğimiz ne varsa, yapacağız. Siz para kazanacaksınız, esnaf kan ağlayacak ve aldatılacak. Bunun, hem bu dünyada, hem de ebedi dünyada vebali vardır. Kul hakkına tenezzül etmektir. Sadece benim kendi çapımda yaptığım araştırmalardan 50 bin Tl ye yakın bir alacak olduğunu belirledim. Belki de çok daha fazladır.” Dedi.

Bu iddia ve açıklamalardan sonra, adı geçen firma ve bölge müdürlüğünden hangi cevapların verileceği merak konusu haline geldi.