Alo 157 Broşürlerinin dağıtımı başladı

Alo 157 Broşürlerinin dağıtımı başladı

157 Yardım Hattı haftanın 7 günü, günün 24 saati hizmet vermektedir. Cep telefonları da dahil olmak üzere, Türkiye içindeki tüm telefonlardan 157 numarası aranarak bu hatta ulaşılabilir. Yardım hattı, insan ticareti mağdurlarının kurtarılmasına destek sağlanması amacıyla kurulmuştur. Hat, aynı zamanda insan ticareti riski altında bulunan bireylere, acil durumları içermeyen bir temelde bilgi sağlamaktadır. Bu, vizeler ve mağdur durumdaki göçmenlerin güvenli bir şekilde ülkelerine dönmelerine ilişkin prosedürler ile ilgili bilgileri de içermektedir.

Operatörler hem acil durum kurtarma çalışmalarının koordinasyonu, hem de daha düşük aciliyetteki risklerde destek gösterme ile ilgili eğitim görmüşlerdir. Bir aramaya cevap verdiklerinde, bir tehdit ve risk değerlendirmesi yaparlar. Anahtar sorular: Arayan kişi yakın bir risk altında mıdır? Güvenli bir yere geçebilir mi? Büyük bir tehdit söz konusu olduğunda; operatörler kurtarma ve müdahale sağlanması için polis ile irtibat kurar. Yardım Hattı'nın başarılı bir şekilde işletilmesi, icra makamları ve topluluk temsilcileri arasında güçlü bir işbirliği olmasına bağlıdır.

Insan ticareti; zorla çalıştırmak veya hizmet ettirmek, esaret veya benzeri uygulamalara tabi kılarak, vücut organlarının verilmesini sağlamak, cinsel istismar veya cinsel sömürü amacıyla tehdit, baskı, şiddet uygulayarak veya kandırarak veya denetim olanaklarından yada çaresizliklerinden yararlanılarak rızalarını elde etmek veya rızası olmadan kişilerin tedarik edilmesi kaçırılması veya bir yerden bir yere götürülmesi şeklinde işlenen ve ağır insan hakları ihlalleri sonucunu doğuran bir suç türüdür. Ülkemizde insan ticareti; daha ziyade eski Doğu Bloğu ülkelerinden gelen 18-25 yaş arasında fuhuş maksatlı ticarete konu bayanların konu olduğu olaylar şeklinde zaman zaman görülmektedir.

Türkiye’nin insan ticareti ile mücadele çabalarına ilişkin olarak potansiyel ve fiili mağdurların kendilerini kurtarabilmelerine yönelik bir araç sağlanması amacıyla Türkiye ve kaynak ülkelerde gerçekleştirilen önleme ve bilinçlendirme faaliyetleri kapsamında ilgili Bakanlıklar tarafından hazırlanan Uluslar arası Göç Örgütü tarafından “157 Hattı Tanıtım Broşürleri” bastırılarak dağıtımı sağlanmaktadır.