Ambalajsız Mantarlara Dikkat

* Kırklareli Sağlık İl Müdürü Mehmet Bilgin, açıkta satılan ambalajsız mantarların tüketilmemesi gerektiğini belirtti.


HABER MERKEZİ
Kırklareli Sağlık İl Müdürü Mehmet Bilgin ambalajsız mantarlara dikkat edilmesini bildirerek açıkta satılan mantarların tüketilmemesini belirtti. Bilgin yaptığı açıklamasında, zehirlenmelerinin önemli olduğunu sonucunun ölüme kadar götürdüğünü söyledi.
Tüketilen mantarların ambalajlı bir şekilde marketlerden alınmasını isteyen Bilgin; “Mantarların olma mevsimindeyiz. Özellilikle ağaçlıklar arasında, kırlarda kendiliğinden yetişen mantarların zehirlisini, zehirsizinden ayırmak çok zor” dedi.
Bu yüzden seralarda yetişen, marketlerde ambalajlı satılan mantarları tüketilmesi gerektiğini belirten Bilgin şöyle devam etti; “Açıkta satılan mantarı alıp yemek çok riskli. Hemen hemen bütün mantar zehirlenmelerine neden olan 2 çeşit mantar var. Amanita Muscarina ve Amanita Phalbides cinsi mantarlar yüksek ısı da bile zehirlerini kaybetmemekte. Bu cins mantarlar pişirilip yenilse bile 3 saatte belitlilerini gösteriyorlar. Belirtileri ise göz yaşarması, tükürük salgısı, karın ağrısı, kusma, isal ve göz bebeklerinde küçülme olmasıdır.. Hasta bir sağlık kuruluşuna yetiştirilemezse ölümle neticelenir.
Amanita Muscarina ve Amanita Phalbides cinsi mantarlar çiğ yenmemelidir. Çiğ yendiği takdirde bu cins mantarlar karaciğere zarar veriyor. Zehirlenen kişi doktora giderken yediği mantarı da götürmesini tavsiye ediyoruz. Tarım İl Müdürlüğü ile Zabıta zaman zaman denetimlerini sürdürüyorlar” (s)