Ana sınıfı ve birinci sınıf öğrencileri, yepyeni bir hayata ‘Merhaba' dediler

Ana sınıfı ve birinci sınıf öğrencileri, yepyeni bir hayata ‘Merhaba' dediler

2009-2010 eğitim-öğretim yılı, Ilköğretim Haftası kutlama programları çerçevesinde dün gerçekleşen törenlerle başladı.

Tüm ülkede iki yıldır yürürlükte olan uygulama çerçevesinde ilköğretim 1. sınıflar ve ana sınıfı öğrencileri, diğer üst sınıflardan bir hafta önce eğitim-öğretime başlıyor. Bu uygulamayla miniklerin, aileden ilk ayrılıkları olması sebebiyle doğabilecek sorunlara velileri tarafından kısa zamanda müdahalesi sağlanıyor. Ancak asıl amaç, çocukların bu bir haftalık zaman zarfında okula alışarak, gerçek bir sosyal yaşamın başlangıcını kavraması, ortak kullanımın, sorumluluğun ve görev bilincinin ilk adımlarını atmaya başlaması olarak belirtiliyor.

Dün kutlama programının ilk töreni, saat 10:00’da Vilayet Meydanı’nda gerçekleşti. Başta Vali Vekili Volkan Köksal, Il Milli Eğitim Müdürü Ziya Eser ve Belediye Başkan Vekili Ünal Başkur olmak üzere; daire amirleri, kurum müdürleri, öğretmen ve öğrencilerin katılım gösterdiği tören, Il Milli Eğitim Müdürü Ziya Eser’in Atatürk Anıtı’na çelenk koymasıyla başladı.

Ardından saygı duruşu ve Istiklal Marşı’nın okunmasıyla buradaki program sona erdi.

Kutlamalar saat 10:30’da Hamdi Helvacıoğlu Ilköğretim Okulu’nun bahçesinde devam etti. Burada da protokolün yanısıra ana sınıfı ve 1. sınıfa başlayacak olan öğrencilerin velileri hazır bulundu. Saygı duruşu ve Istiklal Marşı’nın ardından Hamdi Helvacıoğlu I.Ö.O. Müdürü Mehmet Kızılay, günün anlamına yönelik bir konuşma yaptı. Kızılay, konuşmasında okulun 1903 Bulgaristan Razgrad doğumlu Hamdi Helvacıoğlu tarafından yaptırılmış olduğunu, 23 Nisan 1957 yılında da eğitim-öğretime açıldığını hatırlatarak şunları kaydetti:

“Eğitim ve eğitimcinin öneminden bahseden Ulu Önder Atatürk; ‘Eğitim ve eğitimciden yoksun bir millet henüz millet olma kimliğini kazanamamıştır’ derken, millet olabilmenin şartının eğitimden geçtiğini açıklamıştır. Peki nasıl bir eğitim?

Ilk önce öğrencilerimizin ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda kendilerini yetiştirmelerine imkan tanıyan; çağdaş, bilimsel, demokrasiyi esas alan bu temeller üzerinde yetişen bir eğitim.

Bunun yanında; ailesini, vatanını, milletini gönülden seven, kültürel değerlerine sıkı sıkıya bağlı, din, dil, ırk farkı gözetmeksizin herkese aynı ölçülerde yaklaşan, kendisine saygı duyduğu gibi başkalarına da saygı duyan, güvenen, çevresine değer veren; ilim öğretmenin bir fazilet olduğunu anlayan, toplum menfaatlerini kendi menfaatlerinden üstünde tutan, eğitimin beşikten mezara kadar devam eden bir süreç olduğunu bilen, bu vatanda yaşamaktan ve bu vatanın bireyi olmaktan gurur duyan,

öğretimden çok eğitimin ön plana çıkarıldığı bir eğitim.”

Bu konuşmanın sonrasında kürsüye Il Milli eğitim Müdürü Ziya Eser geldi. Eser, ilköğretimin insan hayatında; temel eğitimin verildiği, asgari bilgi, beceri, tutum ve davranışların kazandırıldığı, zeka ve yeteneklerin geliştirildiği önemli bir basamak olduğunu belirterek şu söylemlerde bulundu:

“Çocuklarımızın iyi bir vatandaş olması için; temel bilgi, beceri, davranış ve alışkanlıkların kazandırılması, milli ahlak anlayışına uygun olarak yetiştirilmesi, ilgi, istidat ve kabiliyetleri yönünde hayata ve üst öğrenime hazırlanması iköğretimin amaç ve görevleri arasında yer almaktadır.

Bu iletişimin merkezinde sevgi vardır. Esas amaç; bu minik, bu küçük yavrularımızın yeni karşılaştıkları çevreyi, yani okulu, fiziki ve sosyal yapısıyla tanıması, tanırken sevmesi ve sımsıcak bir yuva olarak benimsemesidir. Öğretmenlerimiz ve yöneticilerimiz çok iyi bilirler ki öğrenci, öğretmenini severse dersini de sever, dersini severse okulunu da sever, okulunu severse okumayı da sever. Sevdiği ölçüde de sevilir.”

Konuşmasında öğretmenlik mesleğinin kutsallığına da değinen Eser; “Öğretmenler de sanatçıdır. Hiç şüphesiz sanatçı olmak fedakarlık ister, gayret ister, sabır ister ve en önemlisi sevgi ister. Bu güzel mesleği başanlı bir şekilde icra ettiğinize inanıyorum. Başarınızın en net göstergesi de ilimizin ülkemiz genelindeki başarısıdır.” dedi. Konuşmasında velilere de seslenen Ziya Eser; “Sizler eğitim ailesinin önemli bir parçasısınız. Hiç unutmamanız gereken bir husus şudur: Çocuklarınız sizden pozitif yaklaşımlar görmelidir. Onlara hep olumlu, moral verici, motive edici yaklaşımlar sergilemelisiniz. Zira marifet iltifata tabidir.” dedi.

Konuşmaların sonrasında öğrenciler tarafından “Atatürk, Vatan ve Bayrak” konulu şiirler okundu. Daha sonra bir grup 8. sınıf öğrencisi, okula yeni başlayan 1. sınıf öğrencilerine “Hoşgeldiniz” çiçeği verdi. Kutlamalar, Hamdi Helvacıoğlu I.Ö.O. Halk Oyunları Ekibi’nin gösterisiyle son buldu.

Gösteri sonrasında Vali vekili Volkan Köksal sınıfları tek tek dolaşarak öğrencilerle konuştu, onlara sorular sordu, sohbet etti.