Arı kovanlarının arasındaki yerleşim; Sislioba

Arı kovanlarının arasındaki yerleşim; Sislioba

İlimizin ormanları ve doğası ile ünlü Demirköy İlçesine bağlı Iğneada Beldesine 12 kilometre uzaklıkta bulunan Sislioba Köyü’nde, organik bal üretimi her geçen daha da büyük bir boyut alıyor.

Bulgaristan sınırına kısa bir mesafede bulunan ve dört bir yanı sık meşe ve kayın ormanları ile kaplı olan doğal yerleşimdeki organik bal üretimi ile Sislioba’nın ismi tüm ülkede duyulmaya başladı. 

Köyde zirai ilaçlarla tarım yapılmadığı için üretilen balın tamamen organik olması sonucu, rağbet gören Sislioba balının, tıpkı Karadeniz Yaylarında üretilen Anzer Balı gibi ünlü bir niteliğe kavuşması bekleniyor. 250 nüfuslu olan Sislioba’da halkın diğer çoğunluğu ise geçimini orman envallerinden karşılıyor.

Yüzlerce arı kovanı

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından da tam destek alan organik bal üretimi konusunda köydeki arı kovanı sayısında yaşanan artış, ekonomik yönden üreticilere de büyük katkı sağlıyor. Köyü çevreleyen irili, ufaklı tepelerde bulunan yüzlerce arı kovanında arılar, bal yapabilmek için birbiriyle yarışıyor. Organik olması sebebi ile epey rağbet gören Sisliobalı arı yetiştiricileri bu sektörde yurdun dört bir yanına bal satışı yapmaya başlamış bile.

Gazete, televizyon ve benzeri yayın organlarının yaptığı haberler ile adı daha da duyulan organik balımız, Sisliobalılar için umut vaat ediyor.

Kilosunun 25 Lira’dan alıcı bulduğu organik bal üretiminde, bir kovandan ortalama 15 kilogram bal alındığı belirtiliyor. Sislioba’yı çevreleyen arı kovanlarından çıkarılan organik bal ile Sislioba Köyü’nün ünü gün geçtikçe artarken, balın lezzeti ve faydaları ise dilden dile dolanıyor.