Artvin'in Macahel Bölgesi'nden sonra, Yıldız Dağları Türkiye'nin ikinci biyosfer rezervi olma yolunda

Artvin'in Macahel Bölgesi'nden sonra, Yıldız Dağları Türkiye'nin ikinci biyosfer rezervi olma yolunda

Kırklareli Valisi Cengiz Aydoğdu, Il Çevre ve Orman Müdürlüğü’nü ziyaret ederek, Il Çevre ve Orman Müdürü Fikri Erbaş’tan brifing aldı. Vali Cengiz Aydoğdu ve Vali Yardımcısı Ismail Gültekin’in, 29 Eylül Salı günü Il Çevre ve Orman Müdürlüğü’ne yapmış olduğu ziyarette Yıldız Dağları Biyosfer Projesi’nde gelinen aşamalara da  değinildi.

“Yıldız Dağları’nda Biyolojik Çeşitliliğin ve Doğal Kaynakların Korunması ve Sürdürülebilir Geliştirilmesi Projesi” hakkında Vali Aydoğdu’ya bilgi veren Proje Teknik Yardım Ekip Lideri Michael Green, projedeki genel amacın; Yıldız Dağları’nın biyolojik çeşitliliği ve doğal kaynaklarının korunması, sürdürülebilir yönetimi sağlamak olduğunu belirtti.

Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü’nce Türkiye – Bulgaristan arasında Sınır Ötesi Işbirliği Programı çerçevesinde yürütülmekte olan ve Avrupa Birliği fonlarından desteklenen projedeki amaçlardan diğerleri de; Yıldız Dağlarında Biyosfer Rezerv yaklaşımıyla geniş çaplı envanterlerin yapılması, özellikle çocukların eğitimi ve halkın bilinç düzeyinin arttırılması amacıyla bir doğa eğitim merkezinin kurulması öngörülmekte.

Aralık 2008 tarihinden bu yana Kırklareli’ne bağlı 29 yerleşimde çalışmalarını sürüdüren Yıldız Dağları Biyosfer Projesi, bu kapsamda kırsal kesimlerde sürdürebilir kalkınmanın eko turizm ile yapılabıleceğini aşılamaya çalışıyor. Bu doğrultuda proje kapsamında yer alan yerleşimlerdeki muhtar ve kooperatif üyelerini geçtiğimiz Ağustos ayı içerisinde Bulgaristan’a götüren proje ekibi, Bulgaristan’da sürdürülebilir kalkınmanın nasıl gerçekleştiğini katılımcılara göstermiş oldu. Avrupa Birliği hibe ve fonları ile desteklenen proje aynı zamanda, Yıldız Dağları’nın Artvin’in Maçahel Bölgesi’nden sonra Türkiye’nin ikinci biyosfer rezervi ilan etmeyi hedefliyor.

“Geleceğiniz sizin elinizde” sloganı ile proje kapsamında yer alan 29 yerleşimde çok sayıda konferans verip sosyal faaliyetler düzenleyen Yıldız Dağları Biyosfer Projesi, bölgenin sorunlarına da çare olma uğraşında. Biyolojik çeşitlilikten, kültürel yapıya, geçim kaynaklarından, alternatif istihdam yaratılmasına kadar bir çok konuda faaliyetini sürdüren proje, Kasım 2009 tarihinde son bulacak.

Kırklareli Çevre ve Orman Il Müdürlüğü’ne tayin edildiğinden beri Yıldız Dağları Biyosfer Projesi’nin tanıtılmasında ve geliştirilmesinde de çok büyük çaba sarf edenlerin başında Fikri Erbaş geliyor. Şu anda planlama aşamasında olduğu için bilgilendirme, araştırma ve sosyal faaliyetler dışında hiç bir somut adımın atılmadığı projenin çıktılarının önümüzdeki Kasım ayında Çevre ve Orman Bakanlığı’na sunulacağı belirtiliyor. Projenin kabul edilmesi ile yine Yıldız Dağları Biyosfer Projesi’nin 5 yıllık uygulama dönemine geçileceğinden söz ediliyor. 5 yıllık uygulama döneminde proje kapsamında yer alan köylerde yapılan çalışmaların daha da artarak çok geniş bir yelpazeye yayılması bekleniyor.