Aşağı Pınar kazılarından Kırklareli'nin tarihi çıkıyor

Kırklareli'de Aşağı Pınar mevkiinde her yıl yaz sezonunda yapılan kazılar başladı.

 

HABER MERKEZİ

Kırklareli Aşağı Pınar mevkiinde yapılan Arkeolojik kazı çalışmaları başladı.  Kazılar hakkında bilgi veren İstanbul Üniversitesi Prehistorya Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Özdoğan; “Bu yıl 17. kazıları yapma hazırlıklarını yapmaya başladık. Şuan çalışmalarımızın 3. günündeyiz. Kış mevsiminde yağışlar nedeni ile kayan toprakları temizliyoruz. Temizleme işleminin ardından kazılara başlayacağız” dedi.
Kazı için İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünden aralarında öğretim görevlilerinin de bulunduğu 16 kişinin kazı için Kırklareli’nde bulunduğunu belirten Prof. Dr. Özdoğan Kırklareli’den de 50 kişinin işçi olarak kazılarda bulunduğunu belirtti.

“Kırklareli’de tarihe ilgi yok”

Aşağı Pınar mevkiinde yapılan kazılarda tarih için önemli bulgular olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Özdağ; “Buradaki kazılarda gerçekten önemli eserler ve yaşam şekli bulundu. Yaşam şeklini burada yaptığımızı samanlıklar içerisinde maketlerle canlandırmaya çalıştık ve bu konuda başarılı bir çalışma ortaya çıkarttık. Fakat yaptığımız bu çalışmaları merak ederek kimse bu ağırların içerisinde ne var diyerek ziyaret etmedi. Bunu tüm samimiyetimle söylüyorum kaç yıldır buradayız ama bir kişi dahi buraya ziyarete gelmedi. Nedenini bilemiyorum ama Kırklareli’de tarihe ilgi yok.
Ama her şeye rağmen buradaki çalışmalarımız sonuna kadar devam edecek. En fazla birkaç yıllık bir çalışma kaldığını tahmin ediyoruz. Ama yinede topraktan ne çıkacağı belli olmaz. Şimdilik kesin bir şey söylememek lazım.
Şuan 2 tane olan samanlığımızı 12 ye çıkartmayı ve kazı alanının karşısındaki binayı açık hava müzesi yapma çalışmalarımız da başlayacak” dedi. (yy)