"At arabaları ilimizin kanayan yarasıdır"

'At arabaları ilimizin kanayan yarasıdır'

Kırklareli’de yerel bir gazetede çıkan “Dikkat At Arabası Çıkabilir'' ve ''Kırklareli'nden manzaralar''  başlıklı haberlere cevaben, Kırklareli Belediyesi Zabıta Müdürü Uğur Tuncan, kamuoyunu bilgilendirmek adına yazılı bir açıklama yaptı.

Tuncan maddeler halinde sıraladığı bu bilgilerde, at arabacılığı yaparak yaşamlarını sürdüren insanların ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin ekonomik yönden güçlendirilerek veya destek verilerek, farklı iş istihdamları yaratılarak, belli bir dönem Valilik, Belediye, Odalar, Kamu kurum kuruluşlarınca ekonomik, sosyal, ticari yönlerden desteklenerek at arabacılığını bıraktırmalarının sağlanmasının sorunun çözümünde faydalı olacağını vurguladı.

Tuncan bilgilendirme yazısında, ilimizin kanayan yarası “at arabaları” sorununu istatistikî olarak şu şekilde değerlendirdi;

- İlimizde faaliyet göstermekte olan at arabaları İl Trafik Komisyonu kararı gereği 2 durakta toplanmıştır.

- Şehrimizin ana caddeleri olan Fevzi Çakmak Caddesi, Karaumur Caddesi,  100.yıl Caddesi, Mustafa Kemal Bulvarı, Vilayet Meydanı vb. bölgelere girmeleri Il Trafik Komisyonu kararı gereği yasaklanmış, denetimi için kolluk ve Zabıtaya görev verilmiştir.

- Ilimizde faaliyet gösteren at arabalarının tamamına plakaları taktırılmış, torba, faraş ve çuval taktırmaları sağlanmıştır. Ancak zaman içinde bir kısmı atların titizliğini bahane ederek torbalarını çıkarttıkları tespit edilmiş, yine bir kısmının plakalarının kayıp olduğu görülmüştür. Bu konuda çalışmalar yapılmakta olup plakalar hazırlandığında kendilerine verilecektir.

- Trafik eğitimi, şehir hayatı ve toplumsal yaşam kuralları konularında eğitim verebilecek personel olmadığından müdürlüğümüzce verilebilecek bir eğitim bulunmamaktadır.

- At arabası sürücülerine şehir içinde hız yapmamaları, küçük yaşta çocuklara araba teslim etmemeleri gereği her fırsatta tarafımızca iletilmektedir.

- At arabası sürücüleri üzerinde 2008 yılında yapılan ve tamamlanan çalışma sonucunda ilimizde duraklarda faaliyet gösteren yaklaşık 69 adet, durak harici ise yaklaşık 13 adet olmak üzere toplam 82 adet at arabası tespit edilmiştir. Bunların 46 kişisinin ilkokul mezunu, 10 tanesinin okur-yazar, 18 tanesinin ise okuma-yazma bilmeyen kişilerden oluştuğu (duraklarda çalışanlar) anlaşılmıştır. 67 kişinin yeşil kartlı, 1 kişinin Bağkur'lu, 1 kişinin ise güvencesinin bulunmadığı tespit edilmiştir. 64 kişinin evli, 5 kişinin bekâr olduğu anlaşılmıştır. 69 at arabacısının bakmakla yükümlü oldukları kişi sayısı yaklaşık 306 kişidir. Öğrenim gören bakmakla yükümlü oldukları çocuk sayısı 40 tır.

- Son dönemde yapılan tespitlerde gerek hayvanının ölmesi, gerekse ekonomik şartlardan dolayı iş bulamadıkları gerekçesiyle 10-15 arası arabacının işi bıraktıkları öğrenilmiştir. Kesin rakamlar ile ilgili çalışmalar yapılmaya devam etmektedir.

- At arabası sürücülüğü ilimizin kanayan yarası olup kolluk gücüyle sona erebilecek bir konu değildir. Yukarı da belirttiğimiz istatistiklerden yola çıkarak bu insanların ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin ekonomik yönden güçlendirilerek veya destek verilerek, farklı iş istihdamları (ayakkabı boyacılığı, 2 tekerlekli el arabası ile çarşı, Pazaryeri gibi) yaratılarak, belli bir dönem Valilik, Belediye, Odalar, Kamu kurum kuruluşlarınca ekonomik, sosyal, ticari yönlerden desteklenerek at arabacılığını bıraktırmalarının sağlanması sorunun çözümünde faydalı olacaktır.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu gereği motorsuz taşıtlara müdahale etmek belediyelerin görevi olmakla birlikte, kentin asayiş ve güvenliğini sağlamak kolluğun görevidir. Ayrıca kolluğa il trafik komisyonu tarafından da at arabalarına müdahale etme yetkisi verilmiştir.”