At arabalarına meclis toplantısından çıkan ilginç çözüm

At arabalarına meclis toplantısından çıkan ilginç çözüm

Geçtiğimiz Salı günü gerçekleşen Kırklareli Belediye Meclisi Eylül ayı toplantısı çok çarpıcı ve ilginç konuşmalara sahne oldu.

Toplantıda, son günlerde Kırklareli kamuoyunu sık sık meşgul eden at arabalarıyla ilgili farklı görüş ve yorumlarda bulunulurken, uzayan konuşmalarda meclis üyelerinden (eski dönem Belediye Başkan Yardımcısı) Kemal Aşkın ve Necati Düzen, yaptıkları yorumlarla şok etkisi yataracak cümlelerde ve iddialarda bulundular.

Eylül ayı toplantısında esas gündem öncesi ilave gündem maddesi olarak görüşülen maddelerden at arabalarını satın alma konusunda Belediye Başkanı ve Belediye Encümenine yetki verilmesi konusu, olağan gündem sonrası tekrar masaya yatırıldı. Belediye Başkanı Cavit Çağlayan burada dile getirdiği söylemlerde; at arabalarının kamuoyu tarafından artık tahammül edilemez bir duruma geldiğini ve buna çare olarak da Belediye’nin, at arabalarını sahiplerinden satın alarak kullanılamaz duruma getirmeyi planladıklarını ifade etti.

Bu söylemler üzerine ortaya atılan bir takım görüşlerde, geçimini buradan sağlayan vatandaşlara, sonraki süreçte hayatlarını idame ettirmeleri için başka bir alternatif yaratmadan, bu planın işe yaramayacağı konuşuldu. Konuyla ilgili başka yorumlar ortaya atılırken, at arabalarının belediye tarafından satın alınması sonrasında, üzerinden zaman geçtikten sonra tekrar vuku bulacağı, dolayısıyla belediyenin bu konuyla tek başına mücadele edemeyeceği söylendi. Bunun üzerine Başkan Çağlayan şunları kaydetti:

“Biz belediye olarak bu konuda girişimde bulunduktan sonra, Il Emniyet Müdürü’müzde bize destek vereceğini ve çözümlemenin devamında üstlerine düşeni yaparak, tedbirlerin daimi olacağı sözünü verdi.

 Yani at arabasını satın aldığımız vatandaşımız, bir süre sonra tekrar bir şekilde at arabası edinip trafiğe çıkamayacak. Emniyet Müdürlüğü bu konuda tüm tedbirleri alacak.”

Işte Başkan Çağlayan’ın bu konuşmasının ardından meclis üyelerinden Necati Düzen ve Kemal Aşkın, yaptıkları yorumlarla Emniyet Müdürlüğü hakkında ilginç iddialarda bulundular. Necati Düzen, Başkan Çağlayan’a; “Emniyet Müdürü’nün, at arabalarını satın alacak belediyeye sonraki süreçte destek vereceğini söylüyorsunuz. Ancak şu anda Emniyet Müdürlüğü, at arabalarının girmesinin yasak olduğu bölgelerde bile herhangi bir müdahale yapmıyor. O zaman nasıl yapacak?” dedi.

Kemal Aşkın’da Necati Düzen’in bu görüşünü desteklediğini belirterek şu cümleleri sarfetti:

“Şu anda ‘at arabası giremez’ levhası olan birçok yol var. Ama bakıyorsunuz buna rağmen, o yollarda at arabaları hala vızır vızır gezmeye devam ediyor. Bu aykırılığa müdahale etmeyen, ama buna rağmen at arabalarının satın alınmasından sonra tüm tedbirleri alacağını söyleyen bir Emniyet Müdürü’ne nasıl güveneceğiz? Emniyet Müdürlüğü daha kendi koyduğu yasağı uygulamıyor. Bu konunun nasıl önüne geçecek. Önce girmesinin yasak olduğu caddelerdeki at arabalarını dışarı çıkartsın.”

Belediye at arabalarını satın alacak parayı

nereden buldu ya da bulacak?

At arabalarına çözüm getirmek amacıyla, belediye tarafından satın alınmasının planlandığını ve arabaların ortalama 2 bin TL bedelle satın alınabileceğini belirten Başkan Çağlayan, bu açıklamasıyla akıllara değişik soru işaretleri getirdi. Parasızlıktan personel çıkartan, bütçesi olmadığı için köy yollarına dönmüş caddelerini bırakın yenilemeyi artık yama bile yapamayan belediye, 82 tane at arabasını satın alacak 164 bin TL parayı nereden bulmayı düşünüyor? Ya da bu para hazırsa nereden buldu?

Belediye kendi insiyatifinde olan sorumluluğu, Emniyet Müdürlüğü’ne atmaya çalışıyor

Belediye Meclis üyeleri Kemal Aşkın ve Necati Düzen’in, Emniyet Müdürlüğü’ne yönelik iddialarına ve Kemal Aşkın’ın Emniyet Müdürü hakkında söylediklerine cevap veremeyen Başkan Çağlayan; kamuoyundan at arabalarıyla ilgili çok tepki ve şikayet aldığını kendi ağzıyla söylemesine rağmen, bugün kadar hiç bir somut adım atmadı. Daha önce de basına ve kamuoyuna “At Arabaları ilimizin kanayan yarasıdır” başlığıyla bir açıklama yollayan Kırklareli Belediyesi bu açıklamada, her nedense kendi insiyatifinde olan at arabaları konusunun sorumluluğunu yine kolluk kuvvetlerine yükledi. Bu açıklamada; “2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu gereği motorsuz taşıtlara müdahale etmek belediyelerin görevi olmakla birlikte, kentin asayiş ve güvenliğini sağlamak kolluğun görevidir.

Ayrıca kolluğa il trafik komisyonu tarafından da at arabalarına müdahale etme yetkisi verilmiştir.” cümlesini kullandı.

Bu cümlede Kırklareli Belediyesi, at arabalarına müdahale görevinin belediyede olduğunu, ancak kentin asayiş ve güvenliğinden kolluğun sorumlu olduğunu ifade ederek, birbirinden oldukça alakasız savunmalarda bulunarak, sanki kamuoyu kolluğun görevinin ne olduğunu bilmiyormuş gibi, vatandaşa tekrar kolluğun görevini anlatmayı tercih etti ve bunun arkasına sığındı.

Ayrıca belediye bu konuyu tek başına çözemeyeceğini beyan ederek, bir güçsüzlük timsali oldu. “Belediyeyi kimler yönetiyor” yorumlarıyla karşı karşıya kaldı, yetkilerini kullanamadığını açıkça belli etti ve at arabası konusunda Valilik, odalar, kamu kurum ve kuruluşların da destek vermek zorunda olduğunu belirtti.

Şimdi gözler Belediye meclis üyesi olduğu şehrinin Emniyet Müdürü’ne güvenilmeyeceğini söyleyen Kemal Aşkın, Emniyet Müdürlüğü’nün bu konudaki görevini yapmadığını iddia eden Necati Düzen ve at arabalarını 2 bin TL’ye satın almak isteyen Başkan Çağlayan’da.