Ataması yapılmayan öğretmenler 29 Ağustos'ta Başbakanlığa yürüyecek

Ataması yapılmayan öğretmenler 29 Ağustos'ta Başbakanlığa yürüyecek

Kırklareli Eğitim-Sen Şube Başkanlığı, ataması yapılmayan öğretmenlerin sorunlarına dikkat çekerek, konuyla ilgili bir açıklama yayımladı. Açıklamada, öğretmenliğe gereken önemin verilmemesinin eğitim kalitesinde ciddi sorunlar yaratacağı belirtilirken, ataması yapılmayan öğretmenlerin 29 Ağustos Cumartesi günü Ankara’da toplanarak, Başbakanlığa yürüyecekleri kaydedildi. Açıklamanın devamında da şunlar dile getirildi:

“Türkiye'nin içinden geçtiği piyasacı yıkım sürecinde en büyük etki sağlık, sosyal güvenlik gibi temel kamusal hizmet alanlarının yanında, eğitim alanında görülmektedir. Eğitim alanında yaşanan kamusallığın tasfiyesi sürecinde, eğitimin niteliği de gerilemekte ve güvencesiz istihdam biçimleri öğretmenlik mesleğine yerleştirilmektedir. Söz konusu dayatmalar sonucunda öğretmensiz sınıflar, niteliksiz eğitim ve güvencesiz istihdam süreçleri birleştirmekte ve etkilenen, elbette paralı eğitimi karşılayamayan yoksul halk çocukları ve onların aileleri olmaktadır. Piyasa ilişkilerine terk edilen eğitim alanında etkilenen sadece yoksul öğrenciler ve onların aileleri değildir. Unutulmamalıdır ki eğitim süreci bir bütündür ve onu tamamlayan en önemli unsur, özel ihtisas gerektiren bir mesleği yerine getiren öğretmenlerdir. Ülke genelinde öğretmen ihtiyacı Personel Dairesi Genel Başkanlığı tarafından 140.000 civarında, sendikalar tarafından 200,000’in üzerinde belirtilmişken; 2009 KPSS’de sınava giren öğretmen sayısı 243.000 iken, 2009 yılı atanacak öğretmen sayısının Milli Eğitim Bakanı Sayın Nimet Çubukçu tarafından 15.000 olarak açıklanması, öğretmen adayları için bir zulüm ve bu ülkenin geleceği için karanlığa doğru atılmış yeni bir adımdır.

200.000’den fazla öğretmen açığı varken 15.000 öğretmenin atamasının yapılması bir yana, bu sayının diğer branşlardan kısılarak 8.000’inin tek bir branşa ayrılması ve bu sayıların sadece 5.000’inin kadrolu olarak atanmasını “devletin tasarruf yapması” gerekçesiyle açıklayabilmek mümkün değildir. Ataması yapılan binlerce öğretmen sorunlarını duyurmak için her yola başvurdular. Basın açıklamaları yaptılar, hukuki yollara başvurdular, açlık grevine gittiler ve açlık grevinin sonunda 7 Ağustos Cuma günü Milli Eğitim Bakanı Sayın Nimet Çubukçu ile bir görüşme yaptılar. Bu görüşmede; “eğitimin bir maliyet ya da Maliye Bakanlığı sorunu olarak yansıtılmayacağını ve öğretmenin işsiz olduğu bir ülkede okullarda nitelikli bir eğitimin gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığını” ifade ettiler. Ataması yapılmayan öğretmenler; devletine, milletine ve ailelerinin istediği tüm vatandaşlık görevlerini yerine getirdiler. Üniversitelerini bitirdiler, vatani görevlerini yaptılar, suç işlemediler, hırsızlık yapmadılar, kimsenin hakkını gasp etmediler. Onurlu bir yaşam sürebilmek için onurlu bir mesleği, öğretmenliği seçtiler. Ataması yapılmayan öğretmenler üzerine düşen tüm vatandaşlık görevlerini onurlarıyla yerine getirdiler. Şimdi devletin üzerine düşen görevi yerine getirmesi zamanıdır. “Devleti yönetenler; sizler de üzerinize düşen görevi yapın ve ücretli öğretmenliği (köleliği) kaldırın. Şubat atamalarına kadar 200.000 öğretmenin ivedi bir şekilde atamasını yapın. KPSS’yi kaldırın ve bu sistemin yerine güvenirliliği ve geçerliliği yüksek olan başka bir yöntemle öğretmenlerin geleceğini belirleyin.

Biz Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası Eğitim-Sen olarak ataması yapılmayan öğretmenlerle birlikte atamaları yapılana kadar mücadeleye devam edeceğimizi ve 29 Ağustos Cumartesi günü Ankara’da yapılacak olan Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformunun düzenlemiş olduğu Başbakanlığa yürüyüşte onların yanında yer alacağımızı tüm kamuoyuna duyururuz.”