Avrupalıların damağı Kırklareli yemekleriyle tatlandı

Avrupalıların damağı Kırklareli yemekleriyle tatlandı

Bu yıl ilimizde gerçekleşmekte olan “4. Geleneksel Lezzetler Şenliği” renkli organizasyonlara ve enfes tatların hakim olduğu yemek sohbetlerine ev sahipliği yaptı. Farklı kültürlerin ve farklı lezzetlerin ortak bir platformda buluştuğu ve yöresel yemeklerimizin Avrupa’ya tanıtıldığı şenliğin ikinci günü de dolu dolu geçti. Çok sayıda aşçı ve gurmenin de katıldığı etkinliklerin ikinci günü, geleneksel Kırklareli ürünlerinin yer aldığı kahvaltıyla sabah saat 08:30’da başladı.

Kahvaltı sonrasında “Istranca Çiftliği Süt İşleme Tesisleri”ni ziyaret eden Türk, Bulgar ve Yunan gruplar, saat 12:30’da öğle yemeği için 288 Restaurant’ta bir araya geldiler.

Burada oldukça sıcak ve samimi bir ortamda başlayan öğle yemeğinde konuklara; moderatörlüğünü Savaş Özkılıç’ın yaptığı ve Mehmet Yalçınkaya tarafından hazırlanmış yöresel yemeklerimizden oluşan bir menü sunuldu.    

Yemek öncesi bir açılış konuşması gerçekleştiren şefler platformundan Mehmet Yalçınkaya şunları söyledi:

“Bizler burada hem öğle yemeği, hem de gala gecesi için neler yapabileceğimizi araştırırken, yerel ve özel ürünlere rastladık. Bu ürünlerle de sizlere güzel bir menü hazırlamaya çalıştık. Amacımız yöresel tatların ana kurallarını değiştirmeden, mesleki bir takım değişikliklerle bir harman oluşturmak ve damaklarınızda güzel bir tadın kalmasını sağlamaktır.”

Ilk olarak ekşimikli biber, isli ot ve yer elmasından oluşan bir tabağın hazırlanmasıyla öğle yemeği başlamış oldu. Yemekle beraber ilerleyen sohbet ortamı sonraki dakikalarda daha da şenlendi. Türk Sanat Müziği eşliğinde damaklarını tatlandıran konuklar, çorba, löp yuttu ve Kırklareli köftesi ile daha da mest oldular.

Ana yemekte dereotu ve bol yeşil soğanla hazırlanmış kuzu kapama, yöresel lezzetlerin herkes tarafından hayranlıkla karşılanmasını sağladı. Hafif rehavete bürünen konuklara tatlı olarak ise pancar pekmezi ve koyurtmaç ikram edildi. Tabii ki yemeklerin ana içeceği; Kırklareli’nin son zamanlarda yıldızı parlayan, yerel bir simge haline gelen, kendini ve Kırklareli’yi hem ulusal, hem de uluslararası kulvarlarda başarıyla temsil etmeye adım adım yaklaşmakta olan ve Ulu Önder Atatürk’ün lezzetinin verdiği keyifle “milli içecek haline getirilsin” diye talimat verdiği Kırklareli’nin gözbebeği hardaliye idi.

Yemekte konuklar tarafından Trakya mutfağının yemek silsilesi ve yerel mutfağa ilişkin kültür kombinasyonları konuşuldu.

 Tekirdağ, Bulgaristan’dan Varna, Malko Tırnova, Yunanistan’dan Corfu adası ve ev sahibi Kırklareli’li konukların katıldığı yemeğin sonuna doğru; lezzette emeği geçen aşçılara, Kırklareli’li hanımlara ve serviste gayretleri yadsınamayacak Beykent 3Üniversitesi ve Kırklareli Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Turizm ve Otel Işletmeciliği Bölümü öğrencilerine teşekkür edildi.

Otantik bir konsept eşliğinde, profesyonel servis açısı ve leziz yerel tatlardan oluşan öğle yemeğinin ardından konuklar, Dere Tavukçuluk’un tesislerini ziyaret etmek üzere yola çıktılar.

 Tesis ziyaretinin ardından şehir gezisi yapan ve akşam yemeği için 288 Restaurant’ta tekrar bir araya gelen konuklar burada, Kerykra Adası tatlarından oluşan bir menüyle karşılandı. Organizasyon Yunanistan eğlenceleri ile devam etti.