''Ayçiçeğinde geçen senenin altında bir fiyat oluşacak''

Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yardımcı, ayçiçeğinde geçen senenin fiyat beklentisinin altında bir fiyat oluşmasının beklendiğini söyledi.


 
Yardımcı, Keşan Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret etti.
Meclis Başkanı Celil Tanyolaç, Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ve meclis üyeleri tarafından karşılanan Yardımcı, TOBB genel kurulunun ardından oda ve borsalara ziyaretlerde bulunduklarını belirtti.
Yardımcı, bir gazetecinin ayçiceği hasadı öncesinde piyasaların durumu hakkındaki görüşünün sorulması üzerine, ayçiçeği ile ilgili büyük bir sıkıntı olduğunu gördüğünü ve bununla ilgili bir çalışma içerisine girdiğini kaydetti.
Konu ile ilgili Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen ile de görüştüğünü anlatan Yardımcı, şöyle devam etti:
''Şu anda ayçiçeğinin ithalatı Dış Ticaret Müsteşarlığına bağlı. Onun da başında Devlet Bakanı Zafer Çağlayan var. Kendisine de durumu anlattım. Bu arada Tarım Bakanlığı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın yetkilileri ile bir toplantı yaptık. Bu çalışma neticesinde Adana'da ayçiçeğinin kilogram fiyatı 56 kuruşa yükseldi. Ama beklentimiz geçen senenin altında bir fiyat gerçekleşecek. Benim için önemli plan üreticidir. Çünkü üretici olmazsa yağ açığı artacak. Bununla ilgili hükümette yeni bir kararname hazırlandı. Önümüzdeki günlerde açıklanacak.''
    
Trakya'da yağ fabrikaları sıkıntılı
    
Trakya'da bir kaç yağ fabrikasının güç durumda olduğunu da ifade eden Yardımcı, sezon öncesi ayçiçeği yağı fiyatlarının yüzde 20 civarında geri gitmesinin bir hata olduğunu bildirdi.
Türkiye'nin yılda 2 milyon ton ayçiçeği açığının bulunduğunu vurgulayan Yardımcı, şunları kaydetti:
''Bu açığın üretimle kapanması lazım. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın yeni bir havza planı var. Bunun hazırlanması aşamasında böyle ayçiçeği yağının ucuzlatılması bir bakıma yanlıştır. Artık ayçiçeği fiyatı konusunda Türkiye'de dünya fiyatlarına uyum sağlamak durumunda. Ama, sıkıntı üretirken maliyetimizin de dünya fiyatlarının üzerinde olduğu bir gerçek. Ayçiçeği destekleme fiyatının da ton başına 300 TL olması konusunda görüş belirttik.'
aa