"Aydınlanma mücadelemizin kadın önderi Bahriye Üçok'u saygıyla anıyoruz"

'Aydınlanma mücadelemizin kadın önderi Bahriye Üçok'u saygıyla anıyoruz'

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Hakan Dedeoğlu, ADD Genel Merkezi adına yayınladığı mesajında, "6 Ekim 1990 tarihi'nde evine posta ile gönderilen bombalı paketin patlamasıyla aramızdan ayrılan Islam Tarihçisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bahriye Üçok'u katledilişinin 17'inci yılında saygı ile anıyoruz." dedi. Dedeoğlu, ADD Genel Merkezi adına yayınladığı mesajında şunları kaydetti;

"Muammer Aksoy  (31 Ocak 1990), Çetin Emeç (7 Mart 1990)  ve Turan Dursun'un (4 Eylül 1990) katledilişiyle başlayan ve daha sonra Bahriye Üçok (6 Ekim 1990), Uğur Mumcu (24 Ocak 1993), Ahmet Taner Kışlalı (21 Ekim 1999 ) ve (18 Aralık 2002) Necip Hablemitoğlu, gibi aydınlarımızı aramızdan alan ve bugün de devam eden işbirlikçi gericilik, ülkemizin uygarlık yolundaki ilerlemesine ayak bağı olmaya devam ediyor. Bahriye Üçok ve diğer aydınlarımız, bugün de ciddi bir sorun olan anti laik ve bölücü tırmanışa karşı, toplumumuzun ve cumhuriyet devrimlerimizin temel taşlarından biri olan Türkiye laikliğini savundukları için katledildiler. Bahriye Üçok ve diğerleri, "ümmeti"  "ulus"  yapan bir unsur olan laiklik, bağımsızlık ve demokrasi arasındaki kopmaz bağın bilincindeydiler.

Bu nedenle,  ortaçağdan köklü kopuşu yaşama geçirmek için gericiliğe direnmenin en önemli sorumluluk olduğu inancıyla mücadele ettiler. Yitirdiğimiz diğer aydınlarımız gibi Bahriye Üçok da tüm yaşamını bu değerler için mücadele ile geçirdi. Amerika'ya ve Avrupa'ya bağımlılığı reddetti.

Ülkemiz topraklarının, stratejik iktisadi kuruluşların satışlarına karşı çıktı. Kadınların; bağımlılıktan, cehaletten ve sömürüden kurtulması için mücadele verdi. Üçok'un bedenini ortadan kaldıran  "inanç sömürücüleri", bugün " ılımlı Islam" kimliğine sokularak yabancılarla işbirliği halinde,  onun savunduğu bağımsız ve laik Türkiye'yi ortadan kaldırmak için siyaseten faaliyet halindedir. Yeni bir anayasa ortaya çıkarma adına, iktidarın, hala türban davasıyla uğraşması, laikliğe yeni tanımlar getirme çabaları ibret vericidir.

Öğretmen,  öğretim üyesi, senatör, milletvekili Bahriye Üçok, ülkeye ve halka nasıl hizmet edileceğinin en güzel örneklerindendir. O ve Katledilen birçok aydınımız artık aramızda değil ama onlar düşünceleriyle yaşıyorlar.

Onların aydınlık düşüncelerini kılavuz edinmiş binlerce, onbirlerce kişiyiz. O'nu anarken, tüm halkımızın ve aydınlarının ortak davası olan bağımsızlığımıza, aydınlanma devrimimize ve halkçılığa sahip çıkmaktan asla geri kalmayacağımızı da ilan ediyoruz."