"Ayrım gözetmeksizin eşit şekilde görevimizi yapıyoruz"

* Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erdoğan, Edirne Belediyesi'nin TREDAŞ hakkında yaptığı açıklamalara cevap verdi: 'Hiçbir belediye, resmi daire, gerçek ve tüzel kişiler arasında ayrım gözetmeksizin eşit bir mesafede görevimizi yapıyoruz'   

 



HABER MERKEZİ
Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erdoğan, Edirne Belediyesi’nin TREDAŞ hakkında yaptığı açıklamalara cevap verdi. Erdoğan; “Hiçbir belediye, resmi daire, gerçek ve tüzel kişiler arasında ayrım gözetmeksizin eşit bir mesafede görevimizi yapıyoruz” diyerek şunları kaydetti:  
“Şirketimiz, Tekirdağ İli merkez olmak üzere Tekirdağ, Edirne, Kırklareli illeri, bağlı ilçeleri ve köylerindeki 780 bin abonesine hizmet sunan ve sermayesinin %100’ü devlete ait olan bir Kamu kuruluşudur.
Yerel ve Ulusal basında yer alan Edirne Belediyesinin açıklamaları gerçekleri yansıtmadığından kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla aşağıdaki açıklamaların yapılması zorunluluğu hasıl olmuştur.
Edirne Belediyesinin 13.08.2009 tarihi itibariyle 1.585,610 TL enerji borcu bulunmaktadır. Bu borç, 94 abone ve 364 adet faturadan oluşmaktadır. Abonelerin dağılımına bakıldığında hizmet binası ve içme suyu abonelerinin 8 aydır, diğer abonelerin ise 3 aydır borçlarının ödenmediği görülmüştür. Söz konusu Belediyeye, borçların ödenmesi veya taksitlendirilmesi için 29.04.2009 ve 16.07.2009 tarihlerinde resmi yazı gönderilmiş ancak Edirne İşletme Müdürlüğümüze bununla ilgili herhangi bir başvuru olmamıştır. Bu nedenle, ilgili belediyenin enerjisi borcundan dolayı kesilmiştir.
Ayrıca Edirne Belediye Başkanlığı tarafından basın yoluyla trafo yeri olarak TREDAŞ’a verdikleri bölgelerin kiralarının 5 yıl faizi ile birlikte alacaklarını, bu konuda TREDAŞ’a yazı yazdıklarını, 7 gün içinde yazılarına itiraz edilmediği için durumun TREDAŞ tarafından kabul edilmiş sayılacağı duyurulmuştur.
Edirne Belediye Başkanlığı tarafından Edirne Merkez İlçede yer alan 30 adet bina ve direk tipi trafo yeri ile ilgili geriye dönük 5 yıllık ecrimisil talebinde bulunulmuştur. TREDAŞ Genel Müdürlüğü tarafından söz konusu trafolar kamu yararı gözetilerek tesis edilmiş olup, bu trafoların tamamı kamu hizmetine tahsisli alanda bulunmakta ve yöre halkına hizmet vermektedir. Söz konusu trafoların tamamı onaylı imar planında kamuya terkli (yeşil alan, park, tretuvar vs.) alanlar üzerindedir. Bu alanların bir kısmının mülkiyetinin üçüncü şahıslara, bir tanesinin Genel Müdürlüğümüze ait olduğu ve Edirne Belediyesine ait olanların da Edirne Belediyesi Encümenliği’nin muhtelif tarihlerdeki kararlarıyla kamu hizmeti amaçlı trafo alanı olarak tahsis edildiği anlaşılmıştır. Genel Müdürlüğümüzce, Belediyenin kendisinin tahsis ettiği alanlara trafolar tesis edilmiş olup, ecrimisil talep edilmesini gerektirir hiçbir hukuksal dayanak bulunmamaktadır. Çeşitli belediyeler tarafından bu tip encümen kararları zaman içinde alınmışsa da, bu kararlar İdari Yargı tarafından iptal edilmiştir.
Her ne kadar Belediye Başkanlığı’nın yazısına 7 gün içinde itiraz edilmediği halde talebin kabul edilmiş sayılacağı iddia edilmişse de, idari kararlara karşı, kararın niteliğine göre tebellüğden itibaren iptali amacıyla 30 veya 60 gün içersinde İdari Yargıya başvurulması yolu İdare Hukukunun en basit prensibi olduğu herkesçe bilinmektedir. (İYUK M:7)
Şirketimiz, sorumluluk sahasında bulunan abonelerine enerji alacaklarının tahsilatlarını yaparken hiçbir belediye, resmi daire, gerçek ve tüzel kişiler arasında ayrım gözetmeksizin eşit bir mesafede görevini sürdürmektedir.”