Babaeski, 39. Tarım Festivali, geçtiğimiz Perşembe akşamı coşkuyla başladı

Babaeski, 39. Tarım Festivali, geçtiğimiz Perşembe akşamı coşkuyla başladı

İlçemiz Babaeski Belediyesi tarafından düzenlenen 39. Tarım Festivali, 6 Ağustos Perşembe günü muhteşem bir törenle başladı. Birçok sosyal ve sportif etkinliğin yanı sıra, benzersiz konserleri de içerisinde barındıran festival, bu yıla damgasını vuracak gibi görünüyor. 

Babaeski Belediye Başkanı Abdullah Hacı tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başlayan festivalin açılış töreninde, saygı duruşu ve hemen ardından istiklal marşı okundu.

Daha sonra tarım teşvik yarışmasında derece alan; Hüseyin Sezgin (Buğday), Abdurrahim Şenol (Ayçiçeği), Mustafa Doğan (Sarımsak), Yücel Selçuk (Şeker Pancarı), Ahmet Okumuş (Meyvecilik), Mustafa Elmas (Sebze), Abdulkadir Esen (Karpuz), Erol Yavuz (Büyükbaş Süt Hayvancılığı) ve Mustafa Yaşa (Büyük Baş Besi Hayvancılığı) isimli üreticilere çiçek verildi.

Ardından Festival korteji belediye bandosu eşliğinde Gündüz Onat Festival Alanı'na yürüdü.

Babaeski Belediye Başkanı Abdullah Hacı, Gündüz Onat Festival Alanında yaptığı açılış konuşmasında, festivalin, 39 yıldır kesintisiz olarak devam ettiğini, Trakya'da düzenlenen en önemli etkinliklerden biri olduğunu söyledi. Festivalin amacının tarımın desteklenmesi dışında kentin ekonomik, sosyal ve kültürel yaşamına da önemli bir katkı sağlamak olduğunu anlatan Hacı, şunları kaydetti;

Hacı; “Festivallere sahip çıkılması gerekir”

“39 yıl önce yürekleri her zaman Babaeski için çarpan efsane Belediye Başkanımız Gündüz Onat ve çalışma arkadaşları o dönemin koşulları göz önüne alındığında bir hayal gibi görünen düşlerinin peşinde koştular, çalmadık kapı bırakmadılar ve bugünkü festivalimizin ilk tohumlarını attılar. Gündüz Onat ve arkadaşları tarafından başlatılan festivalimiz, bugün Trakya'nın en büyük ve en ağırlıklı organizasyonlarından biridir, hatta ülkemizde 39 yıldır kesintisiz yapılan en eski festivallerdendir. Festivalimizi bu yıl da sizlerin yoğun katılımlarınızla gerçekleştireceğimiz çeşitli etkinliklerle her zamankinden daha coşkulu ve Babaeski’nin adına yakışır bir şekilde kutlayacağız. Festivalimiz bölgemizde, tarımın önemini yeniden düşünmemizi, tarımın teşvik edilmesini, sorunlarının saptanmasını. Kırsal alanlarda ve kentlerde yaşayan insanların kaynaşmasını ve ilçemizdeki ticari hareketin canlanmasını sağlamaktadır. Küreselleşen, aynı zamanda günden güne küçülen dünyamızda en güzel şey birlik, beraberlik, kardeşlik ve dostlukların ebediyen yaşatılmasıdır. Bu bakımdan festivallerin önemi büyüktür. Festivaller sadece eğlence anlamına gelmemektedir. Doğu kültüründe de batı kültüründe de festivallerin yeri vardır, bütün inançlarda festivallerin tanrı tarafından verildiğine inanılır ve kutsal kabul edilir. Festivaller, çiftçilerin ürünlerini aldıktan sonra tanrıya şükür etme törenleridir. Yemekler yenilir, eğlenilir verdiği ürün. Hasat dolayısı ile tanrıya şükredilir. Bu bakımdan festivallerin dini bir anlamı da vardır. Ülkemizde yörelere has ürünlerin ad sahipliği yaptığı kiraz festivali, karpuz festivali, çeltik festivali gibi birçok festivaller vardır, ancak artık bu festivaller 2000'li yıllarda kazanç veya çevrenin tanıtımını sağlamak amacı ile yapılmaktadır.

Bir ilin, bir ilçenin potansiyel enerjisi festivaller ile ortaya çıkmaktadır. Dünya da öyle şehirler vardır ki yalnızca festivaller ile tanınmaktadır. Dünya'ya açılan bu pencereler, kendilerine ait özellikleri ve kültürleri herkese sundukları için önemlidir ve etkileri çok büyüktür. Her farklı etkinlik, insanı o etkinliğin ait olduğu bölgeye çekmektedir. Kimi zaman bir müziğin sesi, kimi zaman suyun rengi insanları başka yörelere götürmektedir. Günlük yaşamımızda milyarlarca liranın yapamadığını, festivallerdeki bir müzik ezgisi, bir motif, bir gösteri, festivalde tutulan bir dost eli, içten bir gülümseme yapmaktadır. Bu nedenle festivaller bir bölgenin tanıtımında büyük bir güçtür. Festivallere her zaman sahip çıkılması ve amacından saptırmaması gerekir. Bu duygular doğrultusunda 39 yıldır sürdürdüğümüz Babaeski Tarım Festivalini sizlerin destekleri ile ileriki yıllarda Trakya'nın ilk ve en büyük fuarı haline dönüştürmek benim en büyük hayalimdir. Bu hayali sizlerle birlikte gerçekleştirmek için elimden geleni fazlası ile yapacağım. Festivalimize destek veren ve festivalimizin bugünlere gelmesini sağlayan başta Babaeski halkı olmak üzere, ilçemizde görev yapan tüm Belediye başkanlarımıza, Belediye Meclis üyelerimize, Belediye çalışanlarımıza herkese teşekkür ediyorum, aramızdan ayrılanlara da Tanrıdan rahmet dilerim.”

Daha sonra CHP Kırklareli milletvekilleri Tansel Barış ve Turgut Dibek, Edirne Milletvekili Rasim Çakır, Kocaeli Milletvekili Hikmet Erenkaya, Babaeski Kaymakamı Mustafa Demir, Babaeski Garnizon Komutanı Is. Kd. Albay Murat Mayda, Belediye Başkanı Abdullah Hacı, Tarım Sergisi'nin açılışını yaptı.

Kortej, Gündüz Onat Festival Alanı'nda kurulu olan stantları gezerek çalışmalar ile ilgili bilgi aldılar.

Törene, Kırklareli eski bakanı Hasan Korkut, eski milletvekilleri Mehmet Kesimoğlu, Yavuz Altınorak, Edirne eski milletvekili Nejat Şencan, Kırklareli Belediye Başkanı Cavit Çağlayan Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı ve Gazeteci Yalçın Bayer, Kırklareli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Selim Tiran, Güneydoğu Avrupa Gazeteciler Derneği Kurucu Başkanı Bülent Ayan, komşu Il, ilçe ve beldelerin belediye başkanları, Siyasi parti Temsilcileri, Kamu yararına çalışan Oda ve Dernek Başkanları ile birlikte çok sayıda konuk da katıldı. Belediye Başkanı Abdullah Hacı, tören sonunda konuklara Tansa Kır Lokantasında bir kokteyl verdi.

39. Tarım Festivali 1.günü'nde, Uğur Mumcu Spor Tesislerinde düzenlenen Minikler Sokak Basketbolu, Minikler Futbol Gösteri Maçı, 1.Bilardo Turnuvası, Babaeski Sağlık Grup Başkanlığı, Kırklareli Diyabet Cemiyeti, Tekirdağ Göz Hastanesi, Babaeski Belediyesi Sağlık Çadırında ücretsiz şeker ve göz taraması yaptılar.

Festival’in ilk gece etkinlikleri ise görülmeye değerdi. Gündüz Onat Festival Alanı’nı dolduran binlerce Babaeskili ve Trakyalı, muhteşem dans gösterilerini ve konserleri büyük bir keyifle izlediler. Bulgar Halk Oyunları Topluluğu, Crazy Dancers, Majoret Grubu Dans gösterileri nefesleri keserken, gecenin finalinde yer alan, ünlü Türk Rock grubu Yüksek Sadakat, Babaeski’yi adeta salladı. “Yüksek Sadakat” şarkılarını hep birlikte söyleyen izleyenler, muhteşem bir festival gecesi yaşadılar.