Babaeski Belediyesi AB Projesi kapsamında, yurt dışı ziyaretlerini tamamladı

Babaeski Belediyesi AB Projesi kapsamında, yurt dışı ziyaretlerini tamamladı

Belediye Hizmetleri ve Avrupa Birliği'ne Katılım Sürecinde, Babaeski Belediyesi'nde Kapasite Oluşturulması Projesi kapsamında, Bulgaristan'ın Harmanlı Şehrine yapılan ziyaretler tamamlandı.

Hazırlık safhası esnasında ortaya çıkan ihtiyaçlara dayandırılarak, Babaeski Belediye Başkanlığı'ndan her biri 8 üyeden oluşan iki heyet, 5'er günlüğüne Bulgaristan'ın Harmanlı Şehri Belediyesi'nde ziyarette bulundular.

Heyetler Bulgaristan'ın Harmanlı Şehrinde ve Türkiye'nin Babaeski Ilçesi'nde almış oldukları eğitim konularının uygulamalarını görebilmek ve daha detaylı olarak öğrenebilmek için en iyi uygulamalara aşina oldular.

Proje Koordinatörü Erhan Koldaş, yaptığı açıklamada, "Harmanlı Belediyesi'nde bir Avrupa Birliği üye Ülke Belediyesi olması nedeni ile Türkiye'deki geleneksel Belediyecilik anlayışından daha farklı bir Belediyecilik hizmetleri uygulanmakta olduğunu belirtti."

Koldaş, konuşmasında daha sonra şunları kaydetti; "Türkiye'deki belediyecilik faaliyetlerinin aksine polisler, muhtarlar, okullar, Orman Müdürlüğü, Vergi Dairesi Müdürlüğü, Sosyal Yardım Müdürlüğü, Eğitim ve Kültür Müdürlüğü Harmanlı Belediyesi'ne bağlı, Türkiye'de Kaymakamın üstlenmiş olduğu tüm görevler Belediye ve Belediye Başkanı tarafından yürütülmekte olup, Kaymakamlık birimi Bulgaristan'da bulunmamaktadır. Devlet sadece finansal olarak belediyeye yardım ediyor ve belediyenin temel faaliyetlerine müdahale ya da karar almasında etkili olmamaktadır. Harmanlı Belediye Meclisi tamamen halka açık, halk meclisin almış olduğu kararlara toplantı esnasında yorum yapabilmektedir. Belediye Başkanının randevuları, kimlerle görüştüğü, kimlerle görüşeceği Harmanlı Belediyesi Web adresinde yayımlanmaktadır. Alınan tüm meclis kararları ve yapılan faaliyetler yerel radyo, televizyon ve gazeteler aracılığı ile halka duyurulmaktadır. Harmanlı Belediyesi'nde Avrupa Birliği'nin belirlemiş olduğu planlama anlayışı uygulanmaktadır. Planlar 6 yıllık hazırlanmakta ve hazırlanan stratejik planlara %80 oranında ulaşma hedefi zorunludur. Planlar hazırlanırken tüm belediye birimlerinde Swot analizler gerçekleştirilmekte şuan ki mevcut durum ile gelecekteki 6 yıl için detaylı planlar oluşturulmaktadır. Belediye başkanları bu planlara uymadıkları takdirde yasal açıdan suçlu duruma düşmekte ve bir daha ki yerel seçimlere katılamamaktadırlar. Harmanlı Belediyesi personeline yönelik eğitim programları düzenlemektedir. Bu programlar ile belediye çalışanlarının kapasitesi arttırılmakta ve buda belediyenin gerçekleştirmiş olduğu hizmetlere olumlu yansımaktadır. Harmanlı'da her mahallede bizdeki muhtarlıklara benzeyen kulüpler bulunmaktadır. Belediye başkanı her hafta bu kulüpler ile görüşmeler yapmakta, halkın belediyeden memnun olup olmadığının ölçümü için bu kulüplerle ortaklaşa çalışmaktadır. Harmanlı'da tamamen Âdem-i Merkeziyetçi bir Belediyecilik politikası uygulanmaktadır. Gerçekleştirmiş olduğumuz ziyaretler sayesinde Belediye çalışanlarımız almış oldukları eğitimler çerçevesinde her iki bölgedeki belediye hizmetleri, birimler arasındaki farklılıkları yerinde görme fırsatı buldular."

Belediye çalışanları Harmanlı Şehri Belediyesi'nin tüm birimlerini gezip, analiz ettikten sonra, her gün Harmanlı Şehri yakınlarında bulunan Haskova, Swelingrad, Plovdiv, Stara Zagora Şehirlerine, Bulgaristan Halkla Ilişkiler Koordinatörü Dilanna Komitova tarafından gezi düzenledi.