Babaeski Belediyesi'nin AB'ye yönelik ilişkileri artıyor

Babaeski Belediyesi'nin AB'ye yönelik ilişkileri artıyor

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında Sivil Toplum Diyalogu’nun Geliştirilmesi, Kentler ve Belediyeler hibe programı, Belediye Hizmetleri ve Avrupa Birliği’ne Katılım Sürecinde Babaeski Belediyesi’nde Kapasite Oluşturulması projesi kapsamında 5 yıldır başarılı bir şekilde AB projelerinin uygulandığı Bulgaristan’ın Haskova Ili’ne bağlı Harmanlı Belediyesi’nin aracılığı ile yine bir AB üye ülkesi olan, Polonya’nın Veyherovo Belediyesi yetkilileri ile Babaeski Belediyesi’nde bir buluşma gerçekleştirildi.

26 Mayıs tarihindeki buluşmaya; Babaeski Belediye Başkanı Abdullah Hacı, Veyherovo Belediye Başkanı Yeji Kepka, Meclis Üyesi Marek Albetski, Veyherovo Belediye Proje Danışmanı Marian Emil Nikel, Polonyaca-Bulgarca Tercüman Katerjina Dimitova, Bulgarca-Türkçe Tercüman Martin Martinov, Harmanlı Belediye Başkan Yardımcısı ve Avrupa Birliği Proje Sorumlusu Dimiter Sakalov, Meclis üyesi Sebahattin Öner, Mali Hizmetler Müdürü Fikri Karaca, Babaeski Belediye Başkanlığı Avrupa Birliği Proje Koordinatörlerinden Erhan Koldaş ve Fatih Erdem, Avrupa Birliği Proje Sekreteri Sercan Taşkıran, Iş adamı Nur Kemal Çalışkan katıldı.

Toplantıda Avrupa Birliği Üyesi iki Belediye ile Avrupa Birliği Aday Ülke Belediyesi Babaeski Belediyesi’nin mevcut durumları, sorunları, Avrupa Birliği’ne katılım süreci ile birlikte karşılıklı çözüm önerileri ve deneyimleri konuşulup tartışıldı. Polonya Veyherovo Belediye Başkanı Yeji Kepka yaptığı açıklamada; “Türkiye’ye ve Babaeski’ye ilk gelişim olmasına rağmen, kendimi sanki yıllardır Türkiye’ye gelmiş gibi hissettim. Babaeski Belediye Başkanı sayın Abdullah Hacı’nın misafirperliğine tek kelime ile hayran kaldım. Babaeski Halkı böyle güler yüzlü, pozitif düşünceli, ileri görüşlü, cana yakın bir lidere sahip olduğu için çok şanslı. Babaeski, Avrupa Birliği’ne katılım sürecinde çok önemli adımlar atmış. Bence Babaeski Belediyesi ve halkı, şimdiden Avrupa Birliği’ne girmeyi hak etmiştir. Türkiye Avrupa Birliği’ne girecekse her belediye Babaeski Belediyesi gibi olmalı. Ben de Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliği ile ilgili elimden gelen katkıları esirgemeyeceğim dedi”.

Daha sonra Babaeski Belediye Başkanı Abdullah Hacı bu güzel değerlendirmeler için teşekkür ederek; “Bu toplantı vesilesi ile ilk adımını attığımız kalıcı dostluğun, gelişerek büyüyeceğine inanıyorum ve bunun için her türlü katkıyı sağlayacağıma söz veriyorum. Bundan sonraki süreçte proje ortağımız Harmanlı Belediyesi ve yeni kardeş belediyemiz Polonya’nın Veyherovo Belediyesi ile başarılı çalışmalar gerçekleştirecektir.” dedi.

Toplantının sonunda katılımcılara Belediye Başkanı Abdullah Hacı tarafından Tansa Kır Lokantası’nda yemek verildi. Yemek sonunda Polonya Belediye Başkanı Yeji Kepka, Babaeski Belediye Başkanı Abdullah Hacı ve heyetini Polonya’ya davet etti. Davetin ısrarla sürdürülmesi sonucunda 16 Ekim 2009 tarihinde Veyherovo Belediyesi tarafından düzenlenecek olan festivale katılım konusunda Babaeski Belediye Başkanı Abdullah Hacı’dan söz alındı.