Babaeski Belediyesi "sil baştan…"

Belediye başkanlığı seçimlerini 'aldığı oy farkı ile iki başkan çıkaracak oranla' kazanan Babaeski Belediye Başkanı Abdullah Hacı, belediyenin kapılarını ve gelecek ile ilgili planlarını Yeşilyurt Gazetesi'ne anlattı. Hacı'nın 5 yıllık planında yapmayı planladığı düşünceleri, başlı başına devrim niteliğinde!

Röportaj: Şenol Goncagül

Babaeski’de belediye başkanlığı seçimlerini % 60’lık net bir sonuçla kazanan Abdullah Hacı ile Babaeski Belediyesinde geniş çapta bir röportaj gerçekleştirdik.

İlk icraati şaibeli makam aracını geri göndermek oldu

Önceki belediye başkanı Haluk Tezsezer’in, temizlik ihalesine özel hüküm olarak konarak, belediye alınan Audi marka lüks ve ithal makam aracını kullanması, kamuoyundan ve kendi partililerinden bile tepkiler alıyordu. Seçimi kazanıp, görevini devralan Abdullah Hacı’nın ilk icraati de, işte o makam aracını temizlik şirketine iade etmek oldu. Başkan Abdullah Hacı:”Şimdilik kendi şahsi arabamı hizmet aracı yaptım. Bizim lüks araçlarda işimiz yok. Önemli olan, halkımıza lüks ve iyi hizmetler verebilmektir. Kendi arabamla nereye kadar sürdürebilirim, bilmiyorum ama, 3 ay, 5 ay, ne kadar gücüm yeterse giderim. Aracın yakıtını da kendim karşılıyorum.” Dedi.
Mütevazı bir araç almak veya mütevazı bir araç kiralanmasını sağlamak istediğini de belirten Başkan Hacı:”Şoförü ile birlikte bile hesaplı kiralık araçlar veriliyor. Ancak, biz şoförümüzün kendi personelimizden olmasını istiyoruz.” Dedi.

“Berlin duvarı” da yıkıldı!

Belediye başkanları başta olmak üzere, birçok kamu kurum kuruluşunun başındaki kişilerin, halk ile aralarına kalın bir duvar ördüklerini, makamlarına ulaşmanın güç olduğunu, bununda, halk arasında büyük bir eleştiri sebebi olduğunu belirten Abdullah Hacı:”Gördüğünüz gibi benim makam odamın kapılarını sonuna kadar açtık. Bir çokları halk arasında bu makam odalarına ulaşamamaktan şikayet ediyordu. Halk arasında “Berlin duvarları” olarak bilinen bu kapılardan ilkini ben yıktım ve halkımla aramdan kaldırdım.” dedi.

Öte yandan; Seçimlerin sonuçlanmasından beridir geçen süreye rağmen, başkan Hacı’nın “Kapısı kapanmayan makam odasına” kutlama için gelen vatandaşlar büyük kalabalıklar oluşturuyorlar.

Halkımı ve esnafımı sadece seçimde seçimlerde hatırlamam

Belediye başkanı olarak; halkını her zaman hatırlamak ve kucaklamak niyetinde olduğunun altını çizen Abdullah Hacı:”Seçimde bir siyasi parti rozeti ile halkımızın karşısına çıktık. İlçemizdeki CHP oyunun toplamı 7000 – 7500 civarında. Benim aldığım oy 10 bin 500 e yakın. Türkiye’de, seçimi % 60 oranla kazanan 6 CHP li başkandan biriyim. Trakya’da ise birinci sıradayım. Bu nedenle de, seçimi kazandıktan sonra CHP genel merkezinden arandım ve kutlandım. Bu başarıdan dolayı da teşekkür edildi. Elbette ki, bu başarı, tüm teşkilatımızın, kadın ve gençlik kollarımızın sistemli ve inançlı çalışmalarının bir ürünüdür. Şimdi, daha büyük bir sorumluluk aldık. Bu büyük oy oranı ve farkı, bize daha çok çalışma zorunluluğunu da verdi. Biz, tüm sağ partilerden de belirli oranlarda oy aldık.” Dedi.

Esnafın ve halkın içende olmak

Belediye başkanı olarak; halkın ve esnafın sürekli olarak içerisinde olmak istediğini dile getiren Abdullah Hacı:”belediye kentin merkezinde. Belediyeden dışarı adımınızı attığınızda, bir sürü esnaf ve vatandaşla karşılaşıyorsunuz. O vatandaşlar, bizim bu makamda oluşumuzun sebepleridirler. Bize oy versin veya vermesinler, bizim oturduğumuz o makam ve aldığımız görev, tüm Babaeski’ye hizmet etmektir.” Dedi.

Birlikte öğle yemeği yemek üzere belediyenin karşısındaki lokantaya gittiğimiz Abdullah Hacı, lokantada yemek yiyen vatandaşlarla tek tek sohbet ederek, esnaf ve personel ile de şakalaştı. Başkanın bu davranışlarını gören esnaf ve vatandaşlarda, olumlu tepkiler verdiler.

Gündüz Onat’ın vasiyeti yerine geldi

Babaeski’nin efsane belediye başkanı Gündüz Onat’ın eserlerine ve hatırasına sahip çıkılması gerektiğinin altını çizen Abdullah Hacı, belediye binasının yan tarafındaki kısmına devasa bir Gündüz Onat resmini astırmış. Başkan Hacı:”Gündüz Onat bize yaşanabilir bir Babaeski bıraktı. Hepimize örnek ve rehber oldu. Bize düşen de, bu vasiyete sahip çıkmaktır.” Dedi. Bilindiği gibi merhum Gündüz Onat, vefatından kısa bir süre evvel yapılan bir toplantıda konuşma yaparak:”Babaeski’de artık yeni bir sayfa açma zamanıdır. Abdullah Hacı da, Babaeski için yeni bir sayfayı açacak isimdir” demiş ve Abdullah Hacı ya açık bir destek vermişti.

Temizlik işini belediye kendisi yapacak

Babaeski Belediyesine seçim öncesinde müfettişlerin geldiğini hatırlattığımız Abdullah Hacı:”Evet. Doğrudur. Elbetteki herkes işini yapıyor. Temizlik firmasına 760 bin lira civarında bir fazla ödeme yapıldığı yönünde iddialar var. Ben henüz bu konularla ilgilenemedim. Ancak, şöyle bir karar aldım. Temizlik işini belediye olarak kendimiz yapacağız. Bunun fizibilitesinin yapılması için ilgili birimlere talimat verdim. Zaten, mevcut ihale ağustos’a kadar devam ediyor. O arada bizde hazırlığımızı tamamlamış oluruz. 760 bin liralık fazla ödeme yapıldığı yönündeki iddiaların sonuçlanmasından sonrada, şayet böyle bir durum varsa, sözleşme bitene kadar ödeme yapmayacağız.” Dedi.

Temizlik işini kendilerinin yapacağını dile getiren Abdullah Hacı:”Konteynerleri getirteceğiz. Poşetli çöp toplamasına son verilecek. Vatandaştan ta temizlik için para alınmayacak. Kamyon ve gerekli araç-gereci de, DMO dan alacağız. En ufak bir şaibe veya soru işaretine sebep olmayacak şekilde hareket edeceğiz.” Dedi.

5 bin tonluk su kuyusu geliyor

Babaeski şehir içme suyu konusunda da önemli adımlar atacaklarını belirten Başkan Hacı:”5 bin tonluk yeni bir depomuz olacak. Yeni sondajlar yapıyoruz. Bu deneme kuyularında arsenik te yok. Gündüz Onat döneminde hazırlanan bir Gocuk burnu projesi vardı. Onu hayata geçirmek istiyoruz. İller Bankası ile görüştük. Projenin ihalesini de İller Bankası yapacak. Bu, Babaeski kenti için önemli bir gelişmedir.”dedi.

Geçmişte, içme suyundaki arsenik konusunda sağlık müdürlüğü ile bazı polemiklerin yaşandığını hatırlattığımız Abdullah Hacı:”Bizim kimse ile bir polemik yaşama lüksümüz yok. Bakarız, sağlık müdürlüğü ne diyor? bir araya geliriz ve onların ellerindeki verileri inceleriz. Madem ki hepimizin amacı halkımıza en iyi hizmeti vermek, bunu kavga etmeden ve ortak akıl ile ortak yolu bularak yaparız.” Dedi.

Pazaryeri genişleyecek

Mevcut pazaryerinin mevcut esnafa yetmediğini ve kavgaların meydana geldiğini hatırlattığımız Başkan Abdullah Hacı:”Pazaryerini derhal genişletiyoruz. 150 esnafa daha yer açacağız. Pratik çözümlerle, sorunları halletmek varken, sıkıntı yaşanmasına ne gerek var? Hem pazarcı esnafına yeni ekmek kapıları açacak, hem de halkımızın daha çok alternatifli bir alışveriş yapmasını sağlayacağız.” Dedi.

Kimseye minnet borcum yok

Büyük farkla kazandığı seçimlerde, ne kadar bir bütçe ile hareket ettiğini sorduğumuz Abdullah Hacı:”Çok mütevazi bir bütçe ile seçime girdik. Bizim en önemli avantajımız ise, başarıya inanmış parti teşkilatımız, gençlik ve kadın kollarımız oldular. Kimseden bir destek almadım ve kimseye de minnet borcum olmadı. “Kazanalım da, nasıl kazanırsak kazanalım” mantığına, onurumuzla ve dürüstçe kaybetmeyi yeğlerim. Aksi durumda, bu koltukta yalnız kalabilmek ve inisiyatif kullanabilmek mümkün olamazdı” dedi.