Babaeski'de eğitim projesi

Babaeski İlçesinde mesleki eğitim ile ilgili resmi okullar, Avrupa Birliği – Leonardo da Vinci, Hayat Boyu Öğrenme Programı (VETPRO) çerçevesinde bir proje hazırladı.

 “Mesleki ve Teknik Eğitime Yönlendirme Çalışmalarının İncelenmesi” konulu proje Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından kabul edilerek hayata geçirildi. Proje kapsamında bir araya gelen proje ekibi toplantısından önce görüştüğümüz proje yöneticisi Babaeski Meslek Lisesi Okul Müdürü Hürriyet Öztürk şu bilgileri verdi.

“Ülkemizde mesleki ve teknik eğitime giriş esnasında yeterli düzeyde rehberlik ve yönlendirme yapılamamaktadır. Mesleki-teknik eğitime yönelme azalmıştır. Son yıllarda mesleki ortaöğretim öğrenci oranı %30, diğer liselerin oranı ise %70’lere ulaşmıştır. Birçok gelişmiş Avrupa ülkesinde bu oranlar tam tersinedir. Kalkınma planlarının hedeflerine rağmen ortaöğretimdeki öğrencilerin giderek artan bir bölümü genel liselere yönlendirilmektedir. Sekiz yıllık zorunlu eğitim nedeniyle, ortaöğretime talep artmıştır. İlköğretimde mesleki-teknik eğitime yönlendirme ve rehberlik hizmetleri yeterince yapılmamaktadır.

Mesleki eğitimin başarılı olabilmesi için çağdaş ülkelerin yaptığı gibi okul öncesinden başlayarak lise sonuna kadar devam eden süreçte Öğrencileri kişisel kabiliyetlerine göre yönlendirme yapılmalıdır. Öğrenciler, yatkın oldukları alanlara yönlendirilirken, okul, aile ve öğrenci işbirliği içinde olmalıdır. Bu nedenle Avrupa Ülkelerinde olduğu gibi amacımız Mesleki ve Teknik Eğitim öğrenci sayısını %70’lere çıkarmaktır. Projenin toplam katılımcı sayısı 10’dur. Katılımcılar 5’er kişilik 2 grup halinde Almanya ve İtalya’ya gideceklerdir, Projenin amacı, Almanya ve İtalya’da mesleki ve teknik eğitime yönlendirme çalışmaları kapsamında başarıyla yürütülen uygulamaları ve yenilikçi yöntemleri ülkemize transfer etmektir.

Proje sonrasında yaygınlaştırma çalışmaları kapsamında proje ortakları ile görüşüp projeden elde edilen sonuçları halkımıza duyurmaya devam edeceğiz.”

Babaeski Meslek Lisesi haricinde proje ortakları; Centro Studi “Cultura Sviluppo “– İtalya, Internationaler Bund – Almanya, Babaeski İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Babaeski Anadolu Teknik Lise, Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi, Alpullu Çok Programlı Lisesi ile Babaeski Sanayi ve Ticaret Odası olduğu ifade edildi.

Bu kurumlardan toplamda 10 kişi Nisan ayı içine 2 ayrı akış olarak proje kapsamında İtalya ve Almanya’ya ziyaretlerde bulunacaklar ve yerinde incelemeler yapacaklar. Bu inceleme sonucunda elde ettiklerini bir rapor ile bildirecekler. (mc)