Babaeski'de yeni içme suyu kaynakları için çalışmalara start verildi

Babaeski'de yeni içme suyu kaynakları için çalışmalara start verildi

Kırklareli’nin Babaeski ilçesinde, açılacak kuyulardan sağlanacak yeni içme suyu ile birlikte ilçenin 2025 yılına denk su sorunu yaşamaması için çalışmalar başlatıldı.

Göreve gelir gelmez ilk iş olarak ilçenin içme suyu ile ilgili bilgiler toplayarak, konuyu gündeme alan Babaeski Belediye Başkanı Abdullah Hacı, bu konudaki çalışmalarını hızlandırdı. Içme suyu ihtiyacının karşılanması amacı ile 8 adet kuyu yeri belirlendiğini belirten yetkililer, bu kuyulardan 25 - 30 lt/sn su alınması öngörüldüğünü ifade ettiler.

Ayrıca yetkililerce, ilk etapta 4 adet kuyu açılarak yaklaşık 100 - 120 lt/sn su elde edilmesi yoluna gidileceğinin altı çizilirken, bu miktardaki suyun 2025 yılındaki nüfusun ihtiyacının tamamını karşılayabileceği düşünüldüğü ve yeni kuyuların eylül ayının başında açılmaya başlanarak 2009 yılında bitirileceği vurgulandı.

Öte yandan yetkililer, bu kuyuların yapılacak ana depoya oradan da şebekeye bağlanması ile birlikte yeni içme suyunun ilçe de kullanılmasının en geç 2012 en erken ise 2011 yılında olması beklendiğini kaydettiler.

Babaeski Belediyesi Basın ve Halkla Ilişkiler Müdürlüğü konu ile ilgili olarak yayımladığı basın açıklamasında şu bilgileri verdi;

“29 mart yerel seçimlerinin hemen ardından Belediye Başkanımız Abdullah Hacı 2 Nisan 2009 tarihinde (daha başkanlık mazbatasını almadan) 3 ilkbank 2 belediye mühendisi ile bir toplantı düzenleyip, içme suyumuz hakkında bilgi almış ve yeni bir içme suyu startı vermiştir.

Ilçemizde içme suyu Şeytan dere ve Çimenli dere havzalarından karşılanabilmektedir. Şu anda (2007 yılından bu yana) ilçemizde çimenli dere havzasındaki 4 adet derin kuyu ile içme ve kullanma suyu karşılanmaktadır. Şeytan dere bölgesinde 2007-2008 yıllarında kuyularda yapılan arsenik ölçüm değerleri 30 mikrogram / litre bulunmuştur. Yeni yönetmelik uyarınca alt sınır 10 mikrogram/litre  olduğundan bölge arsenik değeri içme suyu standardına uygun çıkmamıştır. Kuyulardan tekrarlanılarak alınan analizlerde benzer değerler elde edilmiş, bu koşullarda arsenik değeri yüksek olan kuyulardan yararlanılamayacağı anlaşılmıştır. Çimenlidere havzasında açılmış olan kuyularda arsenik değeri 8-10 mikrogram/litre değerleri arasında ölçülmektedir. Ancak bu havzadaki kuyular hem eski ve işletme ömrünü tamamlamaya yakın hem de imar sanayi sahası içinde kalmaktadır. (kirlenmeye yatkın bölge). Ayrıca yeni yapılacak olan tesisler   tamamen farklı bir bölgede farklı kriterlerde oluşturulacaktır. Belediye ve Ilbank elemanlarınca yapılan değerlendirmeler sonucunda ya mevcut Şeytandere havzasındaki kuyularda arıtma yapılarak arsenik değeri standardın altın indirilmesi yada yeni bir havzada yer altı suyu üretmek yoluyla sağlıklı sular elde edilmesi hususunda görüş birliğine varılmıştır. Arıtma işlemi hakkında yapılan araştırmalarda sistemin çok yüksek maliyetli bir tesis gerektirdiği anlaşılmış ve öncelikli olarak yeni bir havza belirlenerek bu havzada bir araştırma  kuyusunun açılarak bu kuyudan elde edilecek kimyasal donelere göre etütlerin yürütülmesi kararlaştırılmıştır.

Nisan ayında başlanılan yeni araştırma kuyusu Karamesutlu-Osmaniye köyleri arasındaki yolda olup, 02.06.2009 tarihinde su örnek analizleri Istanbul Hıfzıssıhha Enstitü Müdürlüğü’nden alınmıştır. Kuyudan 120 metre kil tabakanın altından su alınmış olup 210 metre derinliğinde 20 litre/saniye debisindedir. Arsenik değeri 8 mikrogram/litre olan suyun içimi oldukça lezzetlidir. (bu çalışmalarda bizlere yardımlarından dolayı o dönemde DSI 11.bölgenin Etüd ve Plan Şube Müdürü olan Jeofizik Yük.Mühendisi Necmettin Mülahim Bey’e katkılarından dolayı teşekkürü bir borç biliriz.)

Yeni açılan kuyu analizleri doğrultusunda yeni belirlenen havzada jeofizik destekli hidrojeolojik etütler yapılarak tüm kuyuların bu yeni havzada açılması yönünde çalışmalar yapılmıştır.

Içme suyu ihtiyacının karşılanması amacı ile 8 adet kuyu yeri belirlenmiştir. Bu kuyulardan 25-30 lt/sn su alınması öngörülmektedir. Ilk etapta 4 adet kuyu açılarak yaklaşık 100-120 lt/sn su elde edilmesi yoluna gidilecektir. Bu miktardaki suyun 2025 yılındaki nüfusun ihtiyacının tamamını karşılayabileceği düşünülmektedir. Yeni kuyuların açılması eylül ayının başında başlanacak olup 2009 yılında bitirilecektir. Bu kuyuların yapılacak ana depoya oradan da şebekeye bağlanması ile yeni içme suyunun ilçemizde kullanılması engeç 2012 en erken ise 2011 yılında olması beklenmektedir.”