Bağbozumu şenlikleri Kırklareli'nde ayrı bir renk ve hava oluşturacak

Bağbozumu şenlikleri Kırklareli'nde ayrı bir renk ve hava oluşturacak

“Avrupa’da ilk yerleşik tarımın başladığı Kırklareli’nde bolluk bereket günleri 8500 yaşında” sloganıyla yola çıkan, Kırklareli Kent Konseyi’nin organize ettiği ve birçok kuruluşun destek verdiği bağbozumu şenlikleri, 2-3 Ekim tarihlerinde Yayla Meydanı’nda düzenlenecek.

Halkoyunları gösterilerinden sergilere, panellerden toplantılara, gezilerden konserlere kadar geniş bir yelpazede gerçekleşecek olan etkinlikler; 2 Ekim Cuma günü saat 14:30’da etkinliğe davet korteji ile Vilayet Meydanı, Fevzi Çakmak Bulvarı, Cumhuriyet Caddesi, Karaumur Caddesi ve Yayla Parkı’nda başlayacak. Saat 15:00’da Kent Konseyi Başkanı Adem Sevim, Belediye Başkanı Cavit Çağlayan ve Vali Cengiz Aydoğdu’nun konuşmalarıyla sürecek olan organizasyonun devamı da şöyle:

15:45 Halkoyunları Gösterileri (Atatürk Ilköğretim Okulu)

 - 16:00 Standların Gezilmesi

- 16:30 Fotoğraf Sergisi Açılışı (Kırklareli Fotoğraf Grubu-

Yer: T. Fikret YIBO Salonu) Resim Sergisi Açılışı

(Öğreten Atölyesi Grubu)

- 17:00 Bağbozumu Etkinliği Yer: Öğretmenevi, Panel: “Neden Bağcılık?”

Dr. Yılmaz Boz, Ayhan Çelik, Hatice Kunt / En Iyi bağ ve üzüm yetiştiricileri ödül töreni.

- 20:30 Bulgaristan Halkoyunları Ekibinin Gösterileri (Yayla Parkı)

- 20:50 Kırklareli tarım yaşamıyla ilgili canlandırmalar (ADD) - 21:20  Konserler; Mehmet Budak & Hasan Öztürk & Müzikalite (Ali Güner-Çağrı Güner-Samet Efe ), Uğur Özdilek Band

2. Gün 3 Ekim Cumartesi

10:30 Bulgaristan Burgas, Kırklareli Ziraat Odası Istişare Toplantısı (Kırklareli Ziraat Odası Toplantı Salonu) - 11.00 Yunanistan Drama, Bulgaristan Burgas, Kırklareli Tic.ve Sanayi Odaları Istişare toplantısı (KTSO meclis salonu) - 12.00 Yayla Mahallesi’nin rehberler eşliğinde gezilmesi - 14.00        Panel; “Tarımdan Kentleşmeye” (Yayla Parkı-Konuşmacılar: Prof. Dr. Mehmet Özdoğan-Istanbul Üniversitesi, Prof. Dr. Petranka Nedelcheva-New Bulgarian Universty, Dr. Ilian Boyanov-New Bulgarian Universty, Öğr. Görv. Aysun Eyüboğlu Ersen-Kırklareli Üniversitesi) - 16:00 Arkeolojik Gezi, (Ahmetçe Köyü-Aşağıpınar-Kanlıgeçit- Kırklareli Müzesi) - 20.00 Kına Gecesi ve Halkoyunları Gösterisi (Yayla Parkı) - 21:00 Konserler; Kırklareli Sanatsevenler Derneği, Kırklareli Üniversitesi Modern Dans Grubu, Istasyon 39 - 22:30 Nedim Nalbantoğlu & Göksel Baktagir & Neşhko Neşev

Ilk kez böyle bir etkinliğin gerçekleşeceği Kırklareli’nde, uzun yıllardır arkeolojik kazıların başkanlığını yürüten Istanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, Kırklareli’nin Avrupa topraklarında çiftçiliğin başlamasındaki yerini değerlendirdiği açıklamasında şunları kaydetti:

“Günümüz uygarlığı tarımla başlamıştır. Bir zaman sonra insanoğlu kent, bürokrasi, yönetim modelleri, organize ticaret ve daha sonra devlet, imparatorluk sistemlerini geliştirmiştir.

Uygarlığın daha sonra Endüstri Devrimi’ni doğuracak olan öyküsü buradan başlamıştır.

Bu süreçte Kırklareli önemli bir yer tutmaktadır. Kentimizde halen sürmekte olan Aşağı Pınar kazıları, tarıma ve hayvancılığa dayanan köy yaşantısının Anadolu’dan Avrupa topraklarına aktarımında ne kadar önemli bir yer tuttuğunu kanıtlarıyla ortaya koymuştur. Yine kentimizde yapılan Kanlıgeçit kazıları, Aşağı Pınar’da tarımın başlangıcından üç binyıl kadar sonra kentleşmenin, Trakya’ya aktarımını ve bu bağlamda üzüm gibi dönemin endüstri bitkilerinin yaygınlaştığı süreci temsil eder. Kentimizin, tarımın Avrupa'ya aktarımıyia başlayan ve bağcılığın gelişmesiyle doruğa ulaşan kültürel ve doğal zenginliğini hep birlikte kutlamak, bunu dünyayla paylaşmak için bu etkinlik her yıl düzenlenerek geleneksel hale gelecektir.”

Kırklareli Il Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Folklor Araştırmacısı Zekeriya Kurtulmuş’da, etkinliğe yönelik değerlendirmesinde; “Kırklareli’nde günümüzde yapılan yağmur duaları, yağmurun yeterli yağması sonucunda yapılan şükür duaları, hıdrellez kutlamaları, hıdrellezde hayvanlarla ile ilgili uygulamalar, bugün unutulmuş, ancak yakın geçmişe kadar yapılan harman sonu hasat günleri, bağbozumu etkinlikleri vb. kutlamalar, isimleri ne olursa olsun, kökeni geçmişte olup, günümüze uzanan bolluk ve bereketin istendiği, beklendiği toplumsal kutlamalarımızdır.” cümlelerini kullandı.