Bağdan; "Yamayı yamayla kapatırsanız, batar gidersiniz"

Bağdan; 'Yamayı yamayla kapatırsanız, batar gidersiniz'

Seçime sayılı günler kala oldukça hız kazanan aday faaliyetleri, Kırklareli’nin bütün sokaklarında, caddelerinde, kısacası her yerinde ağırlığını hissettiriyor.

Seçim çalışmalarına iddialı ve kaliteli projeleriyle damgasını vuran AKP Kırklareli Belediye Başkan Adayı Cengiz Bağdan, dün küçük sanayi sitesindeki sanayi kahvesinde yapmış olduğu konuşma ve proje tanıtma faaliyetinde, sanayi esnafından tam destek aldı.

Geçtiğimiz haftalarda, seçim yasakları daha kalkmadığı esnada; sadece kahve gezileri ve ziyaretlerle Kırklareli halkıyla buluşan Cengiz Bağdan, bu kapsamda sanayi sitesindeki bütün esnafı tek tek gezmiş, büyük bir destek ve ilgiyle ‘Cengiz Başkan’ sloganlarıyla karşılanmıştı.

Seçim yasaklarının kalkmasıyla beraber, Kırklareli için ürettiği kentsel projeleri ve hedeflerini teknolojinin nimetlerinden de faydalanarak halka arz eden Bağdan, bu kapsamda düzenlediği ziyaretlerin sanayi ayağını dün saat 15.00’da gerçekleştirdi. Ziyarete AKP Kırklareli Il Başkanı Ahmet Ibrikçi, Merkez Ilçe Başkanı Hamit Orakçı ve çok sayıda partili de katıldı.

Büyük bir sevgi seli ve yoğun bir kalabalık eşliğinde sanayi kahvesinde konuşmalarına başlayan Cengiz Bağdan’ın sözleri sık sık alkışlarla kesildi.

‘Sen Kırklareli’sin, büyük düşün’ diyen Bağdan, şu anki belediyenin durumunun çok vahim olduğunu açıklayarak, imkansızlıklar ve ihmalkarlıkların ışığında hiç bir şeyin başarılamayacağını söyledi ve konuşmalarına şu şekilde devam etti:

“Değerli arkadaşlarım. Benim 2004’te belediyeyi borçla bıraktığım söyleniyor. Işte bütün raporlar ve teknik sunumlarla, belgelerle karşınızdayım. Bakıyoruz. Ben belediyeyi bırakırken, 3 trilyon 868 milyar lira para bıraktım. Borç tutarı ise, 3 trilyon 761 milyar lira idi. Borç bırakmışım. Evet. Ama 107 milyar lirada para bırakmışım. Bunu neden söylemiyorlar? Ben belediyeyi 1999 yılında 8 trilyon borçla devraldım. Borcu sıfırladım. 1999-2004 arasında hepinizin bildiği, gördüğü hizmetleri yaptım. Giderkende 100 milyar para bırakarak gittim.”

Bağdan yönetim raporunu ve sözkonusu belgelerin, partililer vasıtasıyla tüm esnafta elden ele dolaşmasını ve herkesin ayrıntılı olarak incelemesini sağlayarak, evrakları vatandaşlara dağıttı.

Şimdiki belediyenin ‘Cengiz Bağdan belediyeye hiç bir şey almamış’ demesine de değinen Bağdan, kendi döneminde aldığı makinaları da açıklayarak şunları söyledi:

“Soruyorum. Eriklice Köprüsü üzerindeki sıfır kepçeyi neden 4 ay yatırdılar. Şimdiki belediye kendi kepçesi olmasına rağmen, hatır uğruna taşeronlardan, dışarıdan kepçe kiralıyor. Değerli arkadaşlar. Şu anki belediyenin geliri ne kadar? 16 trilyon. Borcu ne kadar? 19 trilyon 780 milyar. 16 trilyon gelir. 20 trilyon borç. Aradaki 4 trilyon nedir biliyor musunuz? Halkbankası’ndan, ayda 135 milyar faizle çekilen borçtur. Yamayı yamayla kapatırsanız, batar gidersiniz. Onlar şu anda böyle yapıyorlar. Nitekimde batmak üzereler. Koskoca belediye, 50 litre mazot alıyor makinalar için. Sonra gıdım gıdım veriliyor. Neden curuflar, çöpler alınmıyor, her yer pislik içinde? Çünkü mazot yok. Soruyorum. 4 trilyon borç nasıl ödenecek? Bunu ödemek içinde başka bankadan mı faizle para çekecekler?”

Konuşmalarını teknik belgelerle destekleyen ve ispatsız hiç bir şeyin iddiasında bulunmayacağını anlatan Bağdan, adaylık sürecinin nasıl geliştiğini ve Kırklareli’yi AKP belediyesi ile neler beklediğini de şu cümlelerle anlattı:

“Sayın Başbakan’ımız 4 ay önce beni davet etti. Dedi ki ‘Sayın başkanım. Benim Kırklareli’ye borcum var. Ama bana fırsat vermediniz ki bu borcu ödeyeyim. Ne isterseniz yapacağız. Siz hayal edin, biz gerçekleştirelim.’

Bende kendisinin belediyecilik açısından herşeyi yapacağına inandığımı söyledim ve Kırklareli’yi düşündüm. Ekonomisi zayıf. Esnafın durumu bozuk. Sonra kendisinden ekonomik kalkınma amacıyla yatırımların da buraya kaydırılacağı sözünü aldım. Çünkü bana, ‘siz belediyeyi alın gelin, ne gerekiyorsa yapacağız’ dedi.

Ben MHP’den aday olsaydım ne olurdu peki? Hiç bir şey olmazdı. Sadece koltuk işgal etmiş olurdum. Personelin maaşını da ödeyemezdim. Ki şimdiki belediyede, 2 ay sonra ödeyemez duruma gelecek. Başbakan’ımız adam gibi adamdır. Sözünde de duracaktır. Inadı bırakmalıyız. Ben kendimi bildim bileli Kırklareli Belediyesi iktidarın yanında yer almadı. Yıllardır siyasi kuru inat yüzünden, ilimiz hep geride kaldı. Ben bu inadı bırakmak için 40 yıllık davama nokta koydum. MHP’deki kardeşlerime de selam olsun. Onların da %90’ı benimle. Kalan %10’unu da davet ediyorum.”

Bu konuşmaların ardından, slayt gösterimi eşliğinde Kırklareli için planladıkları kentsel projeleri tanıtmaya başlayan Bağdan, başkalarının da kendilerini taklit etmeye çalıştığını ancak, onlarınkinin sadece fotoğraf, kendikilerinin de gerçek proje olduğunu söyledi ve şunları kaydetti:

“Bizi taklit etmeye çalışıyorlar. Ama neyle, hangi parayla yapacaklar? Biz de belediye geliriyle bu projeleri yapamayız. Ama biz, Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında, hükümet desteğiyle bunları hayata geçirreceğiz.”

Bizim yapacağımız alışveriş merkeziyle kendi esnafımız kazanacak, para, Ingilizlere gitmeyecek

Bağdan, kendi döneminde Kırklarelispor’u 2. lige çıkardıklarını, Kırklarelisanayispor’a gerekli tüm desteği verdiklerini belirtti. Şimdiki gelinen noktayıda, çok vahim olarak gördüğünü söyleyen Bağdan, hem Kırklareli Sanayispor’u, hem de Kırklarelispor’u elele vererek kalkındıracakları sözünü verdi.

Slayt eşliğinde tüm projelerini ayrıntısıyla anlatan Bağdan, bu projeler sayesinde Kırklareli’de otopark sorununun bir kalemde çözüleceğini dile getirdi. Ayrıca Üniversiteye 3 fakülte daha açılmasının, en az 10 bin öğrenci demek oduğunu ve her bir öğrencinin harcamasıyla 10 bin kişinin buraya bırakacağı paranın, canlı para olduğunu anlatan Bağdan, bu paradan ildeki tüm esnafın faydalanacağını söyledi.

Kırklareli esnafı için bir alışveriş merkezi yapacaklarını da söyleyen Bağdan; “Tüm esnafımızı bu alışveriş merkezi projesiyle birleştireceğiz. Kırklareli’nin kipasını yapacağız. Kendi esnafımız kazanacak. Para elaleme, Ingilize gitmeyecek, kendi insanımıza kalacak.”

Kendi başkanlığı zamanında 3’lü koalisyon olduğu halde, tüm koalisyon bakanlarının imzasıyla, kanun hükümünde kararname çıkartarak Kırklareli’ye 3,5 trilyon hibe para getirttiğini anlatan Bağdan, iktidarın gücüyle buranın hayal edilenin çok daha üstünde kalkınacağını söyledi. Konuşmasının sonunda Bağdan şunları ifade etti: “Ben alnımın akıyla tekrar karşınıza, yanıma iktidarın gücünü de alarak geldim. Tuttuğunu kopartan birisiyim. Gelin hep beraber ilimizi kalkındıralım. Iktidarın nimetlerinden Kırklareli’nin güzel insanları da faydalansın. Herşey Kırklareli için.”

Konuşmaların sonrasında kahveyi hınca hınç dolduran esnaf, Bağdan’ı ayakta alkışladı. Bir süre daha esnafla burada sohbet eden Bağdan, destek sloganları eşliğinde sanayiden ayrıldı.