Bağımsız Sağlık-Sen Özel Istihdam Bürolarına ait maddenin Cumhurbaşkanı tarafından geri iade edilmesinden yana

Bağımsız Sağlık-Sen Özel Istihdam Bürolarına ait maddenin Cumhurbaşkanı tarafından geri iade edilmesinden yana

Kırklareli Bağımsız Sağlık-Sen Il Temsilcisi Rıdvan Demirel bir basın açıklaması yayımlayarak son günlerde kamuoyunu meşgul eden özel istihdam büroları konusuna değindi. Yeni açılacak olan özel istihdam bürolarının köle ticaretinin 21. yy.daki hali olduğunu dile getiren Demirel, açıklamalarında şunları kaydetti:

“TBMM 26 Haziran 2009 tarihindeki oturumunda kabul edilen madde, mesleki anlamda geçici iş ilişkisini düzenliyor. Kısacası özel istihdam bürolarının faaliyetlerini düzenliyor.

Bu kanunda neler olduğuna bakacak olursak;

Çalışanların sosyal güvence dışında bırakılarak, emeklerinin kiralanması ve satılmasıdır.  

“Mesleki anlamda geçici iş ilişkisi” adı verilen düzenlemeye göre oluşacak özel istihdam büroları ile sözleşme imzalayacak işçi, bir başka işyerine “geçici işçi” olarak kiralanacağından, çalışanın asıl işvereni özel istihdam bürosu olacaktır. Işçinin kiralanacağı işverenle, geçici iş sözleşmesini özel istihdam bürosu yapacaktır. Işçi çalıştığı işyerinin işçisi değil, kiralayanın işçisi olacaktır. Işyerinde yaşacağı olumsuzluklarda söz hakkı olmayacaktır. Sonuçta güvencesiz, düşük ücretli, kalifiye olmayan, iş güvenliği riski içerisinde, sendikasız, yarını belirsiz kiralık bir işgücü yaratılmış olacaktır.

Özel istihdam büroları kiraladığı her işçi üzerinden komisyon alacaktır. Bu sistem geçmişte köle ticareti dönemindeki uygulamanın 21. yy versiyonudur. Iş hukukunun ana unsuru iş sözleşmesidir. Ancak yeni düzenlemede bunun yerine işçi kiralama sözleşmesi getirilmiştir. Işçi tıpkı bir mal gibi kiralanır hale gelecektir. Işçilerin sendikal örgütlenme içerisinde olmaları imkânsızlaştırılmıştır.

Her iş kolu için sendika iş ve hizmet kolu mevcut olmasına rağmen, her sektör için işçi kiralama ve satma işini yürütecek özel istihdam bürolarının işkolu belirsizdir. Bu yasal düzenleme emek ve işsizliğe çare için değil, sermayenin talebi doğrultusunda gerçekleştirilmiştir.

Kısa adı TISK olan işveren sendikaları 2008 yılında krize çözüm olarak sundukları raporda iş kanununda değişiklik yapılıp özel istihdam büroları kurularak dönemsel çalışmanın yasallaştırılmasını istediler. 26 Haziran tarihinde de TBMM’ de kabul edildi. Mevcut yasada kıdem tazminatı yoktur. İşçi simsarlığı yapanlar daha çok kazanmak için kalifiye eleman yerine niteliksiz ve ucuz iş gücünü pazarlayacaklar, kadrolu ve sendikalı işçiler üzerinde baskı artacak, en önemlisi de işçi rızası olmayacaktır. Işçiyi, büro nereye kiralarsa orada çalışacaktır. Liberal ekonomilerde sendikaların varlığı kabul edilemez.

Emeğin serbestçe alınıp satılmasında kiralanmasında en büyük engel sendikalardır.

Mevcut yasanın Cumhurbaşkanı tarafından yeniden görüşülmek üzere meclise iade edilmesini, sendikaların görüşlerinin alınarak yeniden düzenlenmesini istiyoruz. Kanun mevcut haliyle sendikal örgütlenmeyi yok etmekte, çalışanları sosyal güvenceden mahrum bırakmakta, emeğin özgürce alınıp satılmasının önünü açmakta, işçi simsarlığını ve modern köleliği yasallaştırmaktadır.

Emek en yüce değerdir, kul hakkıdır. Kul hakkının gasp edilmesine ‘evet’ diyen, çalışanların oyları ile milletvekili olanlar ve çalışanların temsilcisi olan suskun sendikalar, bu vebalin              ortaklarındandır.