Bakan söz verdi; TOKI Ocak 2010'da bitecek

Bakan söz verdi; TOKI Ocak 2010'da bitecek

2006’nın Eylül ayından bu yana devam etmekte olan Kırklareli TOKI inşaatının çözülemeyen sorunları ve paralarını buraya yatıran vatandaşların mağduriyeti, gazetelerimizde yayımlanan haberlerin ardından daha fazla dile gelir hale oldu. Iletişimin tüm olanaklarını kullanarak gazetelerimize ulaşan vatandaşlar, konutlarının hala teslim edilmemesi ve inşaatın uzun bir süredir devam etmeyişine isyan ederek, konunun sorumlularını göreve ve cevap vermeye çağırdılar.

20 ayda anahtar teslimi yapılacağı vaat edilen, ancak aradan 3 yıl geçmiş olmasına rağmen mağduriyetlerinin giderilmemesi karşısında ne yapacaklarını şaşıran TOKIzedeler; AKP Kırklareli Milletvekili Ahmet Gökhan Sarıçam’ın, yerel seçimler öncesinde, bu senenin Haziran ayında teslim edileceği sözünü vermesine rağmen, şimdi konuyla ilgili bir açıklama yapmamasına ve sözünün arkasında durmamasına da anlam veremiyor.

Kırklareli’deki TOKI krizi ile ilgili vatandaş tepkileri devam ederken, geçtiğimiz haftalarda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a konuyla ilgili bir soru önergesi sunan CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek’e, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’ten cevap geldi. Resmi olarak gelmiş olan cevap yazısında yeni ihale çalışmalarının devam ettiği ve Kırklareli’deki TOKI konutlarının teslimine 2010 yılının başında başlanacağı belirtiliyor. Gelen yazıyı aynı şekliyle yayımlıyoruz:

“Kırklareli Milletvekili Sayın Turgut Dibek’in Sayın Başbakanımıza tevcih ettiği 7/8096 sayılı soru önergesine verilecek cevaba esas Toplu Konut Idaresi Başkanlığının görüşü aşağıda yer almaktadır;

Soru: Başbakanlık Toplu Konut Idaresi Başkanlığı (TOKI) tarafından seçim bölgem olan Kırklareli il merkezinde 2006 yılının Ağustos ayında yapımına başlanan ve 20 ayın sonunda 2007 Aralık ayında hak sahibi vatandaşlarımıza teslim edileceği taahhüt edilen, 456 adet toplu konut, 1 sağlık ocağı, 24 derslikli bir okul, ticaret merkezi ve cami inşaatı, 2009 yılının Haziran ayma gelinmiş olmasına rağmen bitirilemediği gibi, inşaatların ihalesini alan 2. firma da iflas ettiğini açıkladıktan sonra, ihale TOKI tarafından 2009 Mart ayı tarihi itibarıyla fesh edilmiştir.

TOKI Başkanlığının Kırklareli'nde 2006 yılında yapımına başladığı 456 konutluk bu proje, gerek TOKI yetkililerince gerekse iktidar partisinin sözcülerince, özellikle orta ölçekli ve hak sahiplerinin büyük bir kısmı devlet memuru ya da dar gelirli olan, evsiz vatandaşlarımıza büyük vaatler ve umutlarla sunulmuştur. Son olarak, konutların 26 Haziran 2008 tarihinde hak sahiplerine teslim edileceği açıklanmasına karşın, 2009 yılı Haziran ayına geldiğimiz şu günlerde inşaat alanında aylardan bu yana hiçbir faaliyetin sürdürülmediği, yapılan imalatların hırsızlar tarafından yerlerinden sökülerek çalındığı ve inşaat alanın adeta terk edilmiş olduğu görülmektedir. Hesaplarını devletin verdiği sözlere güvenerek yapan vatandaşlarımız büyük bir mağduriyet yaşamaktadır.

Buna göre;

TOKI tarafından Kırklareli il merkezinde 2006 yılı Ağustos ayında yapımına başlanan 456 konut ve ek binalar için belirlenmiş olan toplam maliyet ne kadardır? Bugüne kadar bu proje için TOKI Başkanlığı’nın kasasından yüklenici firmalara ayrı ayrı ödenen hakediş bedeli ne kadardır? Inşaatın şu anki fiziki gerçekleşme yüzdesi ne kadardır? TOKI Başkanlığı’nın yüklenici firmaya halen ne kadar borcu bulunmaktadır?

Yüklenici firmanın iflas etmesi nedeniyle, TOKI Başkanlığı’nın uğramış olduğu maddi zararın miktarı ne kadardır? Bu zararın yüklenici firmadan tahsili olanaklı mıdır?

Hak sahipleriyle imzalanan sözleşme gereğince konutların 2007 yılının Aralık ayı sonunda teslim edileceği taahhüt edilmesine karşın, 2009 yılının Haziran ayma geldiğimiz şu günlerde konutlar neden bitirilememiş ve hak sahiplerine teslim edilememiştir? Konutlar ve ek binalar için yeni ihale ne zaman açılacaktır? Konutlar hak sahiplerine ne zaman teslim edilecektir? Hak sahibi vatandaşlarımızın, konutların tesliminin gecikmesi nedeniyle uğramış olduğu maddi ve manevi kayıplar telafi edilecek midir? Edilecekse bu nasıl olacaktır?

Cevap: Bilindiği üzere, Toplu Konut Idaresi, kendi mülkiyetindeki arsalar üzerinde konut inşa ettirmekte ve bu konutları kredilendirerek satışa sunmaktadır. Konut satışları ile hedeflenen; mevcut piyasa koşullan ile konut sahibi olamayan ancak belirli bir birikime sahip dar ve orta gelirli ailelerin gelirlerine uygun ödeme koşullan ile kira öder gibi konut sahibi olmalarıdır.

Bu itibarla, soru önergesine konu “Kırklareli 456 Adet Konut, 1 Adet (24 Derslikli) İlköğretim Okulu, Ticaret Merkezi, Camii, Sağlık Ocağı, Adaiçi ve Genel Altyapı ile Çevre Düzenlemesi İkmal İnşaatı” işi ve ikmalleriyle ilgili ihale bilgileri yazı ekinde yer almaktadır.

TOKI’nin yüklenici firmaya tahakkuka bağlanmış borcu bulunmamaktadır. Diğer taraftan, Fesih Hesap Kesme hak edişinin çalışmaları halihazırda devam etmektedir. Diğer taraftan TOKI, uygulamaları kapsamında satışa arz ettiği tüm projelerde konutların fiyatlarını, maliyet bedelini dikkate alarak ve kar amacı olmadan belirlemektedir. Gerçek ihtiyaç sahibine ulaşmaya yönelik ön şartlar ve satış koşulları koyarak, kira ödermiş gibi hedef kitleye yönelik satış politikası uygulanmasına azami özen göstermektedir. Kırklareli Merkez Toplu Konut Projesi kapsamında 456 adet konutun (192 adedi alt gelir grubu, 264 adedi ise orta gelir grubunda) satışı gerçekleştirilmiştir.

Konut alıcıları; alt gelir gurubunda 18-26 Eylül 2006 tarihleri arasında, orta gelir grubunda ise 11-23 Ağustos 2006 tarihleri arasında Gayrimenkul Satış Sözleşmelerini imzalamışlardır. Anılan projede konut teslimlerinin gecikmesinden dolayı, vatandaşların mağdur olmamaları için Idare, projeden konut satın almış olan konut alıcılarına, Temmuz 2007 tarihi itibariyle (2007 yılı ikinci altı aylık dönem artışı yapılmayacak) konutlarını teslim alıncaya kadar dönemsel artışların yapılmaması ve konut taksitlerinin dondurularak, yine konutların anahtar teslim tarihini takip eden ay itibarıyla başlatılması için karar almış ve bu karar doğrultusunda uygulamaya geçilmiştir. Daha önce de ifade edildiği üzere, yeni ihalenin çalışmaları devam etmekte olup, tahminen 2010 yılı Ocak ayı içerisinde konut teslimlerine başlanılması planlanmaktadır.