Balkan Köylerimiz Sky Life Dergisi'nde

Balkan Köylerimiz Sky Life Dergisi'nde

Türk Hava Yolları tarafından Türkiye’den çoğunlukta olmak üzere tüm dünya genelinde güzel yerlerin gezginlere tanıtımını yaptığı ve uçaklarında dağıttığı Sky Life kültür ve gezi dergisi, Mart sayısında ilimizin balkan köylerini gezginlere tanıtıyor.

Aylık kültür ve gezi dergisi Sky Life’ta ilimizin Bulgaristan sınırında yer alan doğası ve otantikliği ile göze çarpan balkan köylerinden epeyce bahsedilmiş.

Avrupa’ya açılan kapı olarak lanse edilen Balkan köylerimiz için; ”Insan ve doğa sevgisini, samimiyet ile hoşgörüyü yüreğine kazıyan Kırklareli’nin sınır köyleri, renkli kültürü ve doğal güzellikleriyle Anadolu’nun batılı yüzü” diye tabir ediliyor. 

“Anadolu’nun batılı yüzü”

Ilimiz Demirköy ilçesine bağlı Armutveren, Incesırt ve Karanlık köylerinin yanı sıra Kofçaz ilçesine bağlı Kula Köyü’nden de övgü ile behsedilmiş. Bu köylerdeki doğanın, sıcakkanlı insanları ile birlikte köylerin tarihçesinden ve meşhur lezzetlerinin es geçilmemesi bu belgesel niteliğindeki makaleyi daha da çarpıcı kılıyor. Armutveren Köyü’nün meşhur fasülyesine değinilirken, Karanlık Köy’de istihdamsızlık yüzünden göç eden insanların ardından sadece iki kişinin kalmasının da köylerdeki insan sayısına da etki sağladığının altı çiziliyor. Ayrıca Kofçaz ilçemize bağlı Kula Köyü’nden de “ömür uzatan köy” olarak bahsedilmesi de bu köyün ne kadar güzel olduğunu belgeliyor. Bu köylerde bahar aylarında yapılan hıdrellez şenliklerinin de altı çizilerek yapılan olan kutlamalardan söz ediliyor.

Dupnisa doğa müzesi

Bu güzel orman köylerimizin yanı sıra Trakya’nın ik ve tek turizme açılan ilimiz Demirköy ilçesi Sarpdere Köyü sınırları içerisinde yer alan Dupnisa Mağarası ise “Doğa Müzesi” diye lanse edilmiş. Doğu Avrupa’da eşi ve benzeri olmayan bir mağara olarak dile getirilen Dupnisa Mağarası için teknik ve coğrafik bilgilerden de epey bahsediliyor. Lüleburgaz Amatör Fotoğrafçılar Derneği(LAFOD)’nin daveti üzerine balkan köylerimizi gezen, Yavuz Sarıyıldız tarafından çekilen karelerin yer aldığı makalenin yazısını ise Yusuf Meriç ele almış. Ilimizdeki tarihi, turistik ve otantik köy ve mekanların tanıtımına çok büyük katkı sağlaması beklenen dergi haberi, balkan köylülerimiz tarafından da beğeni ile karşılandığı belirtildi.