Balkan ülkeleri kütüphaneler birliği açılış töreni

Trakya Üniversitesi(TÜ) Rektörü Prof. Dr. Enver Duran ''Bilgiye verilen değerin daha da artması kütüphanecilik, bilgi ve belge yönetimi vermekle sorumlu olan eğitim kurumlarını değişime zorlamaktadır'' dedi.


Duran, Trakya Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığında düzenlenen Balkan Ülkeleri Kütüphaneler Birliği açılış töreninde yaptığı konuşmada, dünyadaki bilgi birikiminin hızlı bir şekilde çoğaldığını belirtti.
21. yüzyılın en önemli iki kavramının bilgi ve teknoloji olduğunu vurgulayan Duran, şöyle devam etti:
''Bilgi çağı içerisinde bilgi teknolojilerinin giderek gelişmesi ve çeşitlenmesi insanlar tarafından bilgiye verilen değerin daha da artmasına sebep olmuştur. Bilgiye verilen değerin daha da artması kütüphanecilik, bilgi ve belge yönetimi vermekle sorumlu olan eğitim kurumlarını değişime zorlamaktadır. 21 yüzyıl bilgi çağında yaşanan hızlı değişimler karşısında üniversitemizin amacı kendisini tanımak ve tanıtmak, Avrupa Birliği eğitimini tanımak ve en önemlisi kendi eğitim sistemini, öz varlıklarını koruyarak AB standartlarına ulaşmaktır.''
Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Ender Bilar ise TÜ'nün Edirne'nin eğitim kültür ve sosyal yaşamına yeni kazanımlar sağladığını belirtti.
TÜ'nün balkan üniversiteleriyle işbirliği çalışmalarını başarılı bir şekilde yürüttüğünü ifade eden Birar, çalışmalar kapsamında 42 üniversiteyle işbirliği protokolü imzaladıklarını söyledi.
Balkan Ülkeleri Kütüphaneler Birliğinin kuruluş amaçlarından birinin balkanlarda faaliyet gösteren devlet, halk, üniversite, araştırma ve özel kütüphaneler arasındaki mesleki iletişim işbirliğini arttırmak olduğunu ifade eden Birar, şunları kaydetti:
''Kurduğumuz bu birlik Balkan ülkeleri üniversitelerinde ve araştırma merkezlerinde görev yapan bilim adamlarının bilimsel çalışmalarının toplanıp derlenerek dijital ortama aktarılmasını ve açık arşivlerin oluşturulmasını sağlayacaktır. Ayrıca Balkan ülkelerindeki kültürel mirasında dijital ortama aktarılarak paylaşılmasını sağlayacaktır.'' aa