Balkan ve Türk ezgileri Vilayet Meydanı'nda yankılandı

Balkan ve Türk ezgileri Vilayet Meydanı'nda yankılandı

Kültür Bakanlığı, Kırklareli Valiliği, Kırklareli Belediye Başkanlığı ve Kırklareli Üniversitesi’nin katkılarıyla ‘Ankara Trakyalılar Vakfı’ tarafından düzenlenen ‘Balkan Kültür Sanat Şöleni’ geçtiğimiz akşam Vilayet Meydanı’nda düzenlendi.

Saat 20:30’da başlayan etkinliklere Merkez Valisi ve Ankara Trakyalılar Vakfı Başkanı Ayhan Çevik, Kırklareli Belediye Başkanı Cavit Çağlayan, CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, Il Emniyet Müdürü Mehmet Behzat Canbazoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Esat Semerci ve eşleri, daire amirleri, kamu kurum ve kuruluş yöneticileri, çalışanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Gündüz saat 16:00’da Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda açılan resim sergisinin ardından gece de Vilayet Meydanı’nda gerçekleşen etkinlikler, Kırklareli’lerin sanat dolu bir gün geçirmesini sağladı.

Vilayet Meydanı’ndaki etkinlikler ilk olarak Balkan Ülkeleri Halk Oyunları ekiplerinin gösterileri ile başladı. Romanya, Bosna Hersek ve Bulgaristan’dan gelen halkoyunu ekipleri, bir saati aşkın bir zaman boyunca Kırklarelililere kendi yörelerine ait oyunları sergilediler. Yöresel müzik ve kıyafetler eşliğinde olukça ilgi çeken koreografileriyle Balkan oyuncular, izleyiciler tarafından beğeni ile izlendi.

Balkan ülkelerinin ekiplerinin ardından meydana, Kırklareli Belediyesi Halkoyunları Ekibi çıktı. Canlı olarak çalınan davul-zurna eşliğinde oyun alanına çıkan ekibimiz, gösterinin daha ilk dakikalarında alkış yağmuruna tutuldu. Birbirinden güzel Trakya havaları ile müthiş bir performans sergileyen ekibimiz, Kırklarelililerin büyük tezahüratları ile alkışlandı. Balkan ülkelerinden gelen ekipler de ekibimizin gösterisini ilgi ve beğeniyle takip etti.

Bu gösterilerin sonrasında Merkez Valisi ve Ankara Trakyalılar Vakfı Başkanı Ahmet Çevik konuşma yapmak üzere sahneye geldi. Çevik konuşmasında vakfın içeriğinden ve faaliyetlerinden kısaca bahsederek şunları kaydetti:

“Ankara’da bulunan Trakyalılar Vakfı, 1993 yılında Ankara’da yaşayan Çanakkale, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağlı hemşehrilerimiz tarafından kurulmuştur. Vakfın amacı Ankara’da Trakya’yı ve Trakya kültürünü yaşatmak ve işbirliği sağlamaktır. Faaliyetlerimizin arasında Çanakkale Savaşları ile ilgili olarak kıtalar arası dostluk adı altında her yıl, Avustralya, Yeni Zelanda büyükelçilikleri ile vakfın organize ettiği etkinliklerimiz vardır. Bunun yanısıra bazen Anzak gününde de etkinliklere katılmaktayız. Yine bu sene Yunanistan va Bulgaristan ile sınırlararası dostluk dediğimiz bir program düzenledik. Yunanistan ve Bulgaristan’dan öğrenciler geldi. Çeşitli sosyal etkinlikler düzenlendi. Ankara’da çeşitli eğlence yemekleri ve toplantılar düzenlemekteyiz. Kısacası Ankara’da Trakyayı yaşatmaya gayret göstermekteyiz. Bu akşam da Kırklarelililerin gösterdiği yakın ilgiye teşekkür ediyoruz. Bizlere ve vakfa sahip çıktınız.”

Konuşmanın ardından Ahmet Çevik tarafından Kırklareli Vali Vekili Zeki Koçberber ve Kırklareli Belediye Başkanı Cavit Çağlayan’a günün anlamına yönelik birer plaket takdim edildi.

Plaket töreninden sonra ise Kültür ve Turizm Bakanlığı Sanatçıları’nın konserine sıra geldi. Birbirinden güzel Rumeli ezgileri ve Trakya yöresine ait türküleri izleyenler sunan sanatçılar, Vilayet Meydanı’nın daha da kalabalıklaşmasını sağladı. Gece yarısına kadar süren konserin ardından Kırklareli Vilayet Meydanı’ndaki etkinlik sona erdi.