Bankalardan kesilen ve çiftçiyi isyan noktasına getiren "Hesap Işletim Ücreti" ile ilgili olarak henüz bir açıklama yapmayan Milletvekili Sarıçam'dan TMO alımları ile ilgili basın açıklaması geldi

Bankalardan kesilen ve çiftçiyi isyan noktasına getiren 'Hesap Işletim Ücreti' ile ilgili olarak henüz bir açıklama yapmayan Milletvekili Sarıçam'dan TMO alımları ile ilgili basın açıklaması geldi

Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti) Kırklareli Milletvekili Ahmet Gökhan Sarıçam, 2009 yılı hububat alım sezonunda, ilimiz genelinde buğday için çiftçilerimize 35,5 milyon TL. ödeme yapıldığını kaydetti. Ancak Sarıçam, üreticilerimizin özellikle son zamanlarda karşılaştığı sorunlar ile ilgili olarak herhangi bir açıklama yapmadı.

Bilindiği gibi çiftçinin ödemelerini almış olduğu bankalardan kesinti yapılmadan işlem gerçekleştirilmesi duyurulmasına rağmen, çiftçilerden alınan bilgilerden ve ellerindeki dekontlara göre, üreticilerimizden “Hesap Işletim Ücreti” adı altında değişik miktarlarda paralar tahsil edildiği gündeme geldi.

Bağımsız Tarım Orman ve Çevre Sendikası (BATOÇ- SEN) Genel Teşkilat Sekreteri Göksal Çidem, Bağımsız Sağlık Sendikası Il Temsilcisi Rıdvan Demirel ve Saadet Partisi Il Başkanı Murat Hızır konuyu yaptıkları basın açıklamaları aracılığyla kamuoyu ile paylaşmışlardı.

Yapılan açıklamalarda; “Ülke tarımının ve üreticisinin çok zor şartlar altında olduğunu biliyoruz. Dünyada üretime katkı sağlaması için büyük destekler alan yabancı ülkelerdeki çiftçilerle rekabet etme şansı olmayan çiftçimiz, desteklerin yetersiz kaldığı bir dönemde bin bir güçlükle hasat edilmiş ürünün bedelinden Bankaların hesap işletim ücreti alınmasını kabul etmek mümkün değildir. Yediğimiz her lokmada emeği olan çiftçimizin alın terine değer verilmeli ve saygı gösterilmelidir. Hesap işletim ücretinin kesilmesine karar verenler ve buna göz yumanlar unutmasınlar ki yedikleri her lokma da çiftçimizin emeği vardır” dendi.

Işte bu önemli konuya henüz bir açıklık getirmeyen, AK Parti Kırklareli Milletvekili Ahmet Gökhan Sarıçam, Kırklareli genelinde buğday için çiftçilerimize 35,5 milyon TL. ödeme yapıldığını belirtti. Milletvekili Sarıçam açıklamalarında şunları kaydetti;

“2009 yılı hububat alım sezonunda, buğday için çiftçilerimize 35,5 milyon TL. ödeme yapılmış olup emeklerinin karşılığı ödenmiştir.

Yaklaşık bir yıldır dünya genelinde devam etmekte olan ekonomik krize rağmen milleti-mizin bu dönemi en az sıkıntıyla atlatması yönünde çaba harcayan ve buna ilişkin ekonomik tedbirleri almakta olan AK Parti hükümeti, tarımsal üretimle geçimini sağlayan vatandaşlarımız için de gerekli önlemleri almış, vakit geçirmeden emeklerinin karşılığı olan parayı ödemiştir.

Ülkemizin buğday üretimi bakımından en önemli yerlerinden olan Kırklareli' deki çiftçi-lerimiz, bu yıl bereketli bir hasat sezonu yaşayarak Toprak Mahsulleri Ofisi Müdürlüğü'ne yakla- şık olarak 79 500 ton buğday teslim etmişler, teslim tarihini takip eden en geç 30 gün içinde de paralarını almışlardır.

Buğday alımlarını Kırklareli merkez, Kofçaz, Pınarhisar, Babaeski, Lüleburgaz ve Ahmetbey'deki ofislerde teslim alan Ofis Müdürlüğümüz, 3042 adet çiftçimize yaklaşık olarak 35,5 milyon TL. ödeme yapmıştır. Bu ödemeler sayesinde, hem üreticilerimizin hakları bir an önce yerine getirilmiş hem de bu kadar para piyasaya girerek ilimizdeki ekonomiye katkı sağlanmıştır.

Brüt olarak ton başına 480 TL. ödenen buğday alımlarında; stopaj, boşaltma ve Bağ-Kur kesintileri neticesinde çiftçimizin eline ton başına net olarak 445 TL. ödenmiştir. En fazla buğday alımı 23 632 ton olarak Lüleburgaz'da, daha sonra da sırasıyla : 20 650 ton Kırklareli'de, yaklaşık 10 000 ton Babaeski'de, 9 000 ton Pınarhisar'da, 9 000 ton Ahmetbey'de, 7200 ton da Kofçaz'da gerçekleşmiştir.

Üreticilerimiz başta olmak üzere tüm vatandaşlarımıza ve Kırklareli'ne hayırlı ve bereketli olmasını diler, hemşehrilerime sevgiler sunarım.”