Bankaların, çitfçinin ürün bedel hesabından habersiz işlem parası kesmesi tepkilere neden oluyor

Bankaların, çitfçinin ürün bedel hesabından habersiz işlem parası kesmesi tepkilere neden oluyor

Bağımsız Tarım Orman ve Çevre Sendikası Genel Teşkilatlanma Sekreteri Göksal Çidem, TMO’nun üreticilerin banka hesaplarına yatırılan ürün bedellerinin çekiminde ücret alınmayacağını açıklamasına rağmen, bazı bankaların bu kıstasa uymadığını belirten bir basın açıklaması yayımladı.

Çidem, açıklamada şunları kaydetti: “Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) 2009 / 2010 alım sezonu için, üreticilerin ürün bedellerinin, TMO Genel Müdürlüğü’nce anlaşmalı 11 banka nezdinde yeni açılacak üretici hesaplarına direkt yatırılacağını duyurdu.

Ayrıca üreticilerden banka kartı almayanların ürünlerinin alınmayacağını, söz konusu 11 bankanın hesap açma işlemlerinde üreticilerden herhangi bir masraf, komisyon ve ücret talep etmeyeceğini web sitesinde duyurdu. Bu duyuru hala TMO’nun internet sitesinde yer almaktadır. (www.tmo.gov.tr)

TMO’nun bu uygulamasının üreticilere büyük kolaylık sağladığı bir gerçektir. Ürününü satan çiftçinin ürün bedeli tutarı, günü geldiğinde hesabına yatmış, çiftçiye dilediği saatte ve günde parasını çekme imkanı sağlanmıştır. Buna rağmen uygulamaya bakıldığında farklılıklar ortaya çıkmaktadır.

Bazı bankalar, üretici hesaplarına yatırılan paralardan hesap işletim ücreti almaktadır. Üstelik üreticinin hesabına TMO tarafından aynı gün çıkarılan iki havale için, iki defa hesap işletim ücreti alınmıştır. Hesap iki defa işlem görmüş, iki defa hesap işletim ücreti alınmış ve çiftçimiz mağdur edilerek acze düşürülmüştür. 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nda, ilgili tüm vadesiz mevduat hesaplarından hesap işletim ücreti alınabileceğine dair hiçbir hüküm olmadığı halde, söz konusu vadesiz mevduat hesaplarından banka, para hesapta durduğu müddetçe hiçbir bedel ödemeden yararlanmaktadır.

Ilgili 11 banka tarafından, bu tahsilatın yapılacağına dair hiçbir yazılı bilgi, uyarı ve ihtarda bulunulmadan hesaptan para çekilmektedir. Yani banka, mevcut hesaptan, hesap sahibinin imzalı izni olmadan para çekmektedir. Üstelik hesabın açılmasını şart koşan TMO’nun masraf alınmayacağını duyurmuş olmasına rağmen.

Bizler, Bağımsız Tarım Orman ve Çevre Sendikası olarak; Atatürk’ün milletin efendisi ilan ettiği  köylümüzün ve çiftçimizin haksızlığa uğradığı görüşündeyiz.

Ülke tarımının ve üreticisinin çok zor şartlar altında olduğunu biliyoruz.

Desteklerin yetersiz kaldığı bir dönemde, binbir güçlükle hasat edilmiş ürünün bedelinden, hesap işletim ücreti alınmasını kabul etmek mümkün değildir. Yediğimiz her lokmada emeği olan çiftçimizin alın terine değer verilmeli ve saygı gösterilmelidir.

Bu haksız uygulamaya, toplumun her kesiminin tepki koymasını ve duyarlılık göstermesini bekliyoruz. Hesap işletim ücretinin kesilmesine karar verenler ve buna göz yumanlar unutmasınlar ki, yedikleri her lokmada çiftçimizin emeği vardır.

Tüm dünyada üreticiler desteklenirken, mevcut uygulamaya bir an önce son verilmesini ve kesilen hesap işletim ücretlerinin iade edilmesini bekliyoruz. Bu görüşlerimizi TMO’nun anlaştığı 11 bankanın  yönetim kurullarına da ilettik. Yanlıştan dönmelerini bekliyoruz.

Verilen cevaplarda, çiftçilerimizin, ürün bedellerinden hesap işletim ücretinin tahsil edildiği banka şubeleri ile görüşmeleri gerektiği bildirilmiştir.

Bizler, bu konunun takipçisi olmaya ve mağduriyetin giderilmesi yönünde her türlü desteği vermeye ve gelişmeleri kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğiz.”